aha, jasné. v tom prípade by bolo asi najlepšie nechať / na 4.3gb disku a /home dať na ten druhý. usudzujem najmä z toho, že čistá inštalácia ubuntu zaberá 2gb, mne po nainštalovaní všetkých programov asi 3gb. je možné, že sa vám v systéme povaľuje zopár zbytočných balíkov, nakoľko stiahnuté balíky sa normálne nemažú, ale ukladajú. takže každý balík, ktorý ste stiahol cez pridať/odobrať, synaptic, apt-get alebo aptitude je uložený. tieto balíky zmažete príkazom
sudo apt-get clean
sú aj ďalšie príkazy na prečistenie disku, musíte pozrieť na fóre. ak chcete, aby sa stiahnuté balíky priebežne mazali, nastavte si to v synapticu.
a teda späť k riešeniu: ako som písal, zazálohujte si home. potom (samozrejme ten 10gb disk musíte mať pripojený) ho vyhľadajte príkazom
sudo lshw -C disk
dôležité je zistiť jeho umiestnenie, hľadajte "logical name". malo by vyzerať asi takto: /dev/hdb. ale ako tak pozerám, tak všetko čo píšem je v tom
odkaze. tak teda zvoľte prípojný bod, zapíšte do fstab a zkopírujte všetky dáta z /home na nový disk (nezabudnite na skryté súbory). potom spustíte liveCD, zmažete všetko vo vašom pôvodnom /home (na pripojenie diskov cez liveCD musíte použiť príkaz mount) a vo fstab zmeníte prípojné miesto nového hdd z napríklad /media/backup na /home. tým docielime, že pri bootovaní systému všetky dáta z /home bude ubuntu hľadať už na novom disku.
týmito procedúrami očistíme disk o nepotrebné balíčky, ako aj o priečinok /home, takže by ste mali mať dosť miesta na upgrade. okrem toho priečinok /home získa dosť miesta na dýchanie a budete si tam môcť ukladať viacej dát a samozrejme 4.3gb pre systém je plne postačujúce.
akurát som prekvapený, že na 333mh máte ubuntu, ja na svoj 366mh chcem teraz inštalovať fluxbuntu, čo je úplne hdd najjemnejšia verzia. možno ešte xubuntu by ten môj zvládol, možno. ako sa vám to podarilo? ja ubuntu na tom spustím tak maximálne do textového režimu.