Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: webmin pro 7.04 server?  (Přečteno 2818 krát)

zlinman

• Návštěvník
webmin pro 7.04 server?
« kdy: 26 Dubna 2007, 22:58:33 »
Dobrý den,

ubuntu/debian vidím poprvé, odpoledne jsem si do virtual pc nainstaloval verzi pro server. Je sice připravený LAMP za 15 minut, ale chyběl mi tam phpmyadmin. Nu což, googlil jsem a objevil jsem kouzlo apt-get (hned potom, co jsem objevil sudo :) ) a phpmyadmin už tam teda je.

Doufám, že z tohoto úvodu pochopíte, že ač jsem zelenáč, taxe snažím.

Problém:

Nevím, jak pomocí apt-get doinstalovat webmin.

zkusil jsem tohle:

sudo apt-get install webmin

a ono mi to napsalo:

Balik webmin není dostupný, ale jiný balík na něj odkazuje.
To může znamenat, že balík chybí, byl zastarán nebo je dostupný pouze z jiného zdroje.

Abych pravdu řekl, nerozumím tomu. Když jsem se proletěl povídání o repozitářích, tak jsem skončil u toho, že asi nemám ve zdrojích povolený nějaký universe. Mrknu do /etc/apt/sources.list a ony tam řádky

deb ... feisty universe
deb-src ... feisty universe

jsou a odkomentované.

Fakt tomu nechápu. Když se vrátím k té hlášce, mám otázky, na které jsem nenašel odpověď (třeba jsem špatně hledal):

- když balík není dostupný, ale jiný na něj odkazuje, jak zjistím, který na něj vlastně odkazuje a proč na něj vůbec odkazuje?
- druhá část hlášky mi přijde natolik obecná, že nevím jak poznám, jestli balík chybí, nebo je starý, nebo je dostupný z jiného zdroje. Pokud je správná odpověď c), jak zjistím zdroj, ze kterého je nějaký balík, v mém případě webmin, dostupný?

Doufám, že jsem nikoho svými začátečnickými dotazy neurazil, fakt jsem se snažil něco pohledat (a některé věci jsem i vyřešil s pomocí google, jako třeba rozchodit síť pomocí ifconfig a route, to bylo celkem poučné), ale v tuto chvíli fakt nevím, "z které do které".

Zlinman

P.S. když webmin nepůjde nainstalovat přes apt-get, nevidím problém to udělat z .tgz, ale když on mě ten apt štve... ;)

Krtko

• Stálý člen
  • **
webmin pro 7.04 server?
« Odpověď #1 kdy: 26 Dubna 2007, 23:38:52 »
stacilo by trochu pohladat v google a dostal by si sa sem.
stiahnes si balicek webmin_1.340_all.deb a nainstalujes pomocou "dpkg -i webmin_1.340_all.deb"

zlinman

• Návštěvník
webmin pro 7.04 server?
« Odpověď #2 kdy: 27 Dubna 2007, 01:13:25 »
Citace: krtko
stacilo by trochu pohladat v google
Pokud si myslíte, že neumím používat google, tak je to vaše věc. Moje zkušenosti s Ubuntu a Debianem obecně se čítají na hodiny (běžně používám resp. spravuji jiný/jiné OS), tak Vám, zkušenému uživateli této distribuce, můžou moje otázky přijít naivní. Hledal jsem, nenašel jsem. Pokud Vám vadí, že se tady ptám, mrzí mě to, příště zkusím lépe hledat. Tentokrát se mi to prostě nepovedlo.

stiahnes si balicek webmin_1.340_all.deb a nainstalujes pomocou "dpkg -i webmin_1.340_all.deb"
Kdybyste si lépe přečetl popis mého problému, pak byste snad pochopil, že webmin jsem schopen nainstalovat jakýmkoliv jiným způsobem, jen ne přes apt-get a to je to, co mě "žere".

Prostě chci najít řešení přes apt-get (nebo důvod proč to nejde), a hlavně při té příležitosti pochopit všeříkající/nicneříkající hlášky apt-get.

V dobré víře pomoci vyřešit můj problém jste sice navrhl postup, ale takový, který mě v tuto chvíli nezajímá.

Položil jsem několik jasných otázek souvisejících s apt-get, ale Vy jste neodpověděl ani na jednu. Nakopnout mě přes Google jste ovšem nezapomněl.

Díky za snahu.

Zlinman

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
webmin pro 7.04 server?
« Odpověď #3 kdy: 27 Dubna 2007, 01:47:07 »
Balicek webmin neni v repozitarich Ubuntu (duvod mi neni znam), je nutne si jej stahnout ze stranek projektu a nainstalovat samostatne. Ve starsich verzich Ubuntu (Hoary, mozna jeste Breezy) byl webmin obsazen, pak zmizel. Nektery neaktualizovany balicek muze mit jeste stale nastavenou zavislost, proto ta hlaseni.

Nastaveni zdroju se provadi v souboru /etc/apt/sources.list, doporucene nastaveni viz. napr. http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?pid=67374#p67374

Webmin a Ubuntu viz. napr. http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=7507 (starsi navod, ale snad stale platny).

Krtko

• Stálý člen
  • **
webmin pro 7.04 server?
« Odpověď #4 kdy: 27 Dubna 2007, 15:31:01 »
Citace: zlinman
stacilo by trochu pohladat v google
Pokud si myslíte, že neumím používat google, tak je to vaše věc. Moje zkušenosti s Ubuntu a Debianem obecně se čítají na hodiny (běžně používám resp. spravuji jiný/jiné OS), tak Vám, zkušenému uživateli této distribuce, můžou moje otázky přijít naivní. Hledal jsem, nenašel jsem. Pokud Vám vadí, že se tady ptám, mrzí mě to, příště zkusím lépe hledat. Tentokrát se mi to prostě nepovedlo.

Kdybyste si lépe přečetl popis mého problému, pak byste snad pochopil, že webmin jsem schopen nainstalovat jakýmkoliv jiným způsobem, jen ne přes apt-get a to je to, co mě "žere".

Prostě chci najít řešení přes apt-get (nebo důvod proč to nejde), a hlavně při té příležitosti pochopit všeříkající/nicneříkající hlášky apt-get.

V dobré víře pomoci vyřešit můj problém jste sice navrhl postup, ale takový, který mě v tuto chvíli nezajímá.

Položil jsem několik jasných otázek souvisejících s apt-get, ale Vy jste neodpověděl ani na jednu. Nakopnout mě přes Google jste ovšem nezapomněl.

Díky za snahu.

Zlinman
no ked hladam nejaky program, ktory nie je v repozitaroch tak sa najprv pozriem na domovsku stranku. a kedze ste to nenasli tak som to bral tak, ze ste google ani nepouzil, ale nemyslel som to vobec nejako urazlivo a uz vobec mi nevadi, ze ste sa tu opytal.

problem som si precital a usudil som z neho, ze ste schopny webmin nainstalovan len cez apt alebo z *.tgz balicka. ja som vam tam poskytol link a navod ako ho nainstalovat z oficialneho balicka pre debian/ubuntu a to pomocou programu, ktory je v debiane/ubuntu uplnym zakladom pre spravu software a apt-get je jeho nadstavba.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.