Dobrý den,
ubuntu/debian vidím poprvé, odpoledne jsem si do virtual pc nainstaloval verzi pro server. Je sice připravený LAMP za 15 minut, ale chyběl mi tam phpmyadmin. Nu což, googlil jsem a objevil jsem kouzlo apt-get (hned potom, co jsem objevil sudo

) a phpmyadmin už tam teda je.
Doufám, že z tohoto úvodu pochopíte, že ač jsem zelenáč, taxe snažím.
Problém:
Nevím, jak pomocí apt-get doinstalovat webmin.zkusil jsem tohle:
sudo apt-get install webmina ono mi to napsalo:
Balik webmin není dostupný, ale jiný balík na něj odkazuje.
To může znamenat, že balík chybí, byl zastarán nebo je dostupný pouze z jiného zdroje.Abych pravdu řekl, nerozumím tomu. Když jsem se proletěl povídání o repozitářích, tak jsem skončil u toho, že asi nemám ve zdrojích povolený nějaký universe. Mrknu do /etc/apt/sources.list a ony tam řádky
deb ... feisty universe
deb-src ... feisty universejsou a odkomentované.
Fakt tomu nechápu. Když se vrátím k té hlášce, mám otázky, na které jsem nenašel odpověď (třeba jsem špatně hledal):
- když balík není dostupný, ale jiný na něj odkazuje, jak zjistím, který na něj vlastně odkazuje a proč na něj vůbec odkazuje?
- druhá část hlášky mi přijde natolik obecná, že nevím jak poznám, jestli balík chybí, nebo je starý, nebo je dostupný z jiného zdroje. Pokud je správná odpověď c), jak zjistím zdroj, ze kterého je nějaký balík, v mém případě webmin, dostupný?
Doufám, že jsem nikoho svými začátečnickými dotazy neurazil, fakt jsem se snažil něco pohledat (a některé věci jsem i vyřešil s pomocí google, jako třeba rozchodit síť pomocí ifconfig a route, to bylo celkem poučné), ale v tuto chvíli fakt nevím, "z které do které".
Zlinman
P.S. když webmin nepůjde nainstalovat přes apt-get, nevidím problém to udělat z .tgz, ale když on mě ten apt štve...