Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak nastavit net po síti?  (Přečteno 1691 krát)

ronron3

• Návštěvník
jak nastavit net po síti?
« kdy: 02 Července 2007, 12:29:58 »
ahoj mám doma net který se pripořjuje normál přes sít kartu na pc kde mám wokna to nastavuju přes tcp/ip.ale nevím jak v linuxu.mám linux hodinu po nové instalaci. dám sudo ifconfig eth0 10.0.20.250 netmask 255.255.255.248 entr pak zadám heslo
pak dám sudo rooute add default gw 10.0.20.249 entr
a stejnak se nepřipojím.jde mi jen ping na bránu a nic jiného.pomocí grafického rozhraní jsem nastavil znovu ip bránu masku  proxy i dns ale stále mi to nejde nenaběhnou stránky a stále jde jen ping na bránu.dík za radu a prosím neutrhněte mi hlavu Linux se teprv učím.
« Poslední změna: 16 Října 2007, 12:12:14 od Anna Taliánová »

cz75

• Návštěvník
jak nastvait net po síti?
« Odpověď #1 kdy: 08 Července 2007, 20:33:17 »
Jsem tez zacatecnik, ale vec kterou pisete se mi podarilo prave rozbehnout.

Takze na pc, ktery je pripojeny do internetu mate Windows pokud jsem pochopil.

Vse jste udelal dobre akorat Wokna nevi, ze se maji ted chovat jako router, tudiz si ve Woknech najedete do Sitovych pripojeni - vyberete lokalni sit - a vlevo v nabidce kliknete na nastavit domaci sit.... Spusti se Vam pruvodce, kde akorat nastavite, ze tento pc je pripojen k internetu a ostatni pc se pres nej budou pripojovat.

Jinak pro uplnost jak jsem to tu nastavoval ja. V Ubuntu si v KnetworkManageru (pouzivam Kubuntu, ale Ubuntu bude neco podobneho ne-li stejneho) nastavite ip (nejlepe podle norem bych volil 192.168.1.X) masku site bych dal 255.255.255.0 a vychozi branu nastavite podle toho jakou mate ip na pc kde mate ty Wokna a pripojeni na internet. takze napriklad 192.168.1.1 (to jest ip windows pc) a na Ubuntu pc si nastavite 192.168.1.2

Jinak koukam, ze jste vse nastavoval pres shell (prikaz. radek). V Ubuntu bych to z osobnich zkusenosti nedoporucoval. Prave u nastavovani site mi to jednou reklo, abych to udelal prave v okennim manageru a ne v shellu. Ono v Ubuntu mi pripada obecne, ze co jde naklikat je lepsi naklikat, nez psat v terminalu.

Jeste zaverem nevim proc, ale pres KnetworkManager  se mi nepodarilo nastavit vychozi branu (smerovani), zkratka jsem ji zadal, dal pouzit, pak ok, pokazdy mi tam zahadne sasilo nejaky ukladani... ale po znovuspusteni KnetworkManagera tam ip nebyla. Takze jsem pouzil prikaz:
sudo route add default gw 192.168.1.X

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.