Po 2 letech znovu zkouším a asi dva týdny různý distribuce Linuxu. Jak jsou pohodlný a abych nemusel potom donastavovat v příkazové řádce.
Tuto integrovanou kartu Chrome9 mám na svém PC (nikoli na notebooku!) a zatím ty instalace z posledních live CD distribucí (časopis Computer) jsou bez problémů. Abych alespoň naběhl do grafiky.
Totéž platí pro Ubuntu 7.04, dává to tam samo ovladač VESA. Takže do grafiky jsem naběhl a pro základní práci na odzkoušení Ubuntu to stačí. Ovšem test 2D zkolaboval a pochopitelně 3D je říše snů. Při pokusech vnutit nějaký dostupný VIA ovladač jsem potom v Ubuntu téměř zkolaboval i já :-)
Dnes jsem pokusničil zvědavě a vůbec poprvé na Mandriva 2008. Tam se mi podařilo úspěšně systému vnutit prý a dokonce 3D akcelerované Chrome, ovšem funkční ovladač byl ve výčtu schovaný až pod S3 skupinou (náhodně jsem našel! ten běžně tam nabízený byl nefunkční!) a samu funkčnost akcelerace jsem zatím netestoval: stačilo mi, že jsem potom naběhl alespoň do grafického rozhraní.
Ty ovladače pro VIA grafiku jsou na pokraji linuxového zájmu, takže jsou a jak předpokládám i funkčně různě ořezané.
Ve Tvém případě bych se proto zaměřil, jestli problém není v rozlišení monitoru, neboť jak jsem si přečetl k Tvému notebooku, tak display máš širokoúhlý(!), a to je to, v čem se my dva lišíme (a mě to funguje alespoň pod VESA, který tam Ubuntu při instalaci samo nastavuje a při rozlišení který jsem při instalaci zvolil).
Já tu grafiku VIA mám na PC záměrně, neboť má být deklarovaně malý žrout a já počítám každý watt, proto asi také je strčená i v tom Tvém notebooku ...