Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Spusteni LiveCD s VIA Chrome9  (Přečteno 3885 krát)

Sprite

• Návštěvník
Spusteni LiveCD s VIA Chrome9
« kdy: 24 Října 2007, 22:37:33 »
Hoj, mam booka s grafikou VIA Chrome9 ( http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48322 ). Kdyz vlozim cd do mechaniky tak mi nabehne menu, dam start or install, dal to nacita a jakmile to chce nabehnout do grafickeho rozhrani, tak se to sekne a konci. Dal to nic nedela. Chtel bych Ubuntu, ale tohle mi to znemoznuje. Chci se zeptat, jestli existuje cesta jak tohle odstranit nebo neco takoveho? Diky za kazdou odpoved

max007

• Aktivní člen
  • *
Re: Spusteni LiveCD s VIA Chrome9
« Odpověď #1 kdy: 24 Října 2007, 22:45:26 »
Cau mam naprosto stejny problem, s via  Unichrome Pro VGA Adapter" taky se nerozbehne X server, vyresil jsem to aktualizaci z ubuntu 7.04 pres internet na 7.10 pak uz to chodilo. Divne je ze se system z Live CD nespustil ani po spustni v save mode
DELL Inspiron 1520 • 15,4", 1440x900 • C2D T5250/1,5GHz/2MB cache • RAM 2GB/667MHz • GF 8400M GS - 128MB • HDD 120GB/5400ot. • Wifi b/g • BT • Ubuntu-II

Sprite

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Října 2007, 08:53:38 »
Takze ty jsi mel verzi 7.04 a pri vlozeni cd jsi tam dal nainstalovat s aktualizaci ovladacu? Vim, ptam se jak deb-l.

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 25 Října 2007, 09:57:05 »
Určitě se neptáš jako deb-l, jen jako nováček.  :)
Pokud jsem dobře pochopil max007 si naistaloval 7.04, avšak nešli Xka (jen příkazový řádek), tak vyzkoušel upgrade přešel ze systému staršího Ubuntu 7.04 na systém Ubuntu 7.10 - pomocí aktualizace (Něco jako když přejdeš pomocí aktualizace s Win XP na Win Vista).   ;D
http://www.ubuntu.cz/ziskejte/prechod

2Sprite asi nejjednodušší budeš mít si stáhnout nejnovější verzi Ubuntu 7.10 Gutsy Gibon.
http://www.ubuntu.cz/ziskejte/stahnout  ;)

2Sprite - aktualizace ovladačů? = novější systém 7.10 = novější jádro = novější ovladače

Sprite

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Října 2007, 10:27:17 »
jasny tohle jsem i pochopil :) Ja jsem si prave stahl Ubuntu 7.10 a i presto mi to dela :(

max007

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Října 2007, 10:30:00 »
ano spustil jsem upgrade s internetu.Z CD jsem to nezkousel, ale mozna by to taky slo, ale to nevim pokud si ho pridas do zdroju.
DELL Inspiron 1520 • 15,4", 1440x900 • C2D T5250/1,5GHz/2MB cache • RAM 2GB/667MHz • GF 8400M GS - 128MB • HDD 120GB/5400ot. • Wifi b/g • BT • Ubuntu-II

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 25 Října 2007, 10:33:09 »
Sprite, aha tak to jsem zase já nepochopil  ;D
Tam jde zřejmě jen o tvou grafiku (jáká to je?), pokud by jsi chtěl to rovnou zkusit naistalovat (risknout) a pak se uvidí jestli to naběhne tak zkus ještě stáhnout alternate install CD (rovnou po bootu se instaluje ubuntu) http://ubuntu.supp.name/releases/7.10/  nebo zkus ještě projet forum, zda tento problém někdo nějak elegantně vyřešil.

Sprite

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 25 Října 2007, 10:39:24 »
okej vyzkousim a uvidime. Forum jsem prohledaval, presne tuhle chybu jsem tam nenasel. Byly tam podobne, ale moc mi nepomohli. Kazdopadne diky za info a jakmile stahnu Alternate install CD a vyzkousim to, tak dam vedet.

EDIT: tak jsem si stahl rovnou instalaci, jak jste radili a pri nabehnuti do modu instalace se mi obrazovka rozdeli na 2 pulky. Nejak jsem to zvladl nainstalovat, ale problem s obrazem (nefunguje) pretrvava. Nejspis to bude proste spatny vyber booka s touto grafikou, ktera tento system nebere. Zkusim pockat do dalsiho vydani nove verze jestli se neco nezmeni a kdyztak vam tady napisu :) Kazdopadne diky
« Poslední změna: 26 Října 2007, 12:48:05 od Sprite »

speedy

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 26 Října 2007, 16:44:06 »
Po 2 letech znovu zkouším a asi dva týdny různý distribuce Linuxu. Jak jsou pohodlný a abych nemusel potom donastavovat v příkazové řádce.
Tuto integrovanou kartu Chrome9 mám na svém PC (nikoli na notebooku!) a zatím ty instalace z posledních live CD  distribucí (časopis Computer) jsou bez problémů. Abych alespoň naběhl do grafiky.
Totéž platí pro Ubuntu 7.04, dává to tam samo ovladač VESA. Takže do grafiky jsem naběhl a pro základní práci na odzkoušení Ubuntu to stačí. Ovšem test 2D zkolaboval a pochopitelně 3D je říše snů. Při pokusech vnutit nějaký dostupný VIA ovladač jsem potom v Ubuntu téměř zkolaboval i já :-)
Dnes jsem pokusničil zvědavě a vůbec poprvé na Mandriva 2008. Tam se mi podařilo úspěšně systému vnutit prý a dokonce 3D akcelerované Chrome, ovšem funkční ovladač byl ve výčtu schovaný až pod S3 skupinou (náhodně jsem našel! ten běžně tam nabízený byl nefunkční!) a samu funkčnost akcelerace jsem zatím netestoval: stačilo mi, že jsem potom naběhl alespoň do grafického rozhraní.
Ty ovladače pro VIA grafiku jsou na pokraji linuxového zájmu, takže jsou a jak předpokládám i funkčně různě ořezané.
Ve Tvém případě bych se proto zaměřil, jestli problém není v rozlišení monitoru, neboť jak jsem si přečetl k Tvému notebooku, tak display máš širokoúhlý(!), a to je to, v čem se my dva lišíme (a mě to funguje alespoň pod VESA, který tam Ubuntu při instalaci samo nastavuje a při rozlišení který jsem při instalaci zvolil).
Já tu grafiku VIA mám na PC záměrně, neboť má být deklarovaně malý žrout a já počítám každý watt, proto asi také je strčená i v tom Tvém notebooku ...

luisah

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 26 Října 2007, 16:51:19 »
Pokud máš nainstalováno, tak bych zkusil po spuštění počítače ve výběru jádra vybrat recovry mode, přihlásí tě to do příkazové řádky a tam napsat
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorgTímto si můžeš vyzkoušet jiné ovladače, vybrat zobrazení monitoru a další grafický věci.  ;)

Q

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 04 Listopadu 2007, 22:04:48 »
S Chrome mam obdobne zkusenosti z bratrovo notase na instaluju ubuntu jede na vesa.A 7.10 problem nevyresila co s tim? ???Notas je Amilo 1703 L.a

fioler5

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 24 Listopadu 2007, 22:57:58 »
Mám tentýž problém u notebooku Fijutsu Siemens Amilo Pro 3515 M420. Ovladač openchrome fungoval jen ve verzi 7.04. Instaloval jsem přechodem obdobně jako výše postižený. Nouzově používám VESU, ale je to trapné. Uvítal bych info ohledně možné zprovoznění.

luisah

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 25 Listopadu 2007, 15:14:24 »
Zkuste mrknout sem, nebo ještě prohledat forum, je tu spousta dotazu na VIA Chrome - bohužel hodně nevyřešených.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=6761.0

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.