Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zlepšující se podpora Linuxu ze strany výrobců a dealerů - jak na to  (Přečteno 12258 krát)

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Já bych řekl, že těm obchodům, které takové prodavače zaměstnávají je to stejně celkem jedno. Podle mě si totiž většina lidí, co PC rozumí (a to ne způsobem, že umí ovládat Word, jak mnozí lidé rozumí schopnost práce na PC), si příslušenství k němu koupí spíše na Internetu. Ale možná se mýlím...
Úplně nejvíc mě dokáže vytočit a s čím se setkávám opravdu často nejen u malých obchodů, ale i u velkých elekter, když přijdu do obchodu a vidím tam cedule typu "Digitální fotoaparát Olympus xxx - 5000Kč", "Skener Canon yyy - 1000Kč" apod., prostě, když k produktu neuvedou naprosto žádné informace (maximálně, že je to kompatibilní s Windows Vista). Je sice pravda, že některé lidi tyto informace nezajímají (prostě jim stačí, že to nějak jede), jenže já a spousta dalších patřím k těm, kteří bez toho aby tyto informace znaly, si prostě nic nekoupí. A když chci nějaké informace vyzvědět, prodavači toho nikdy moc neví. Dokonce jsem už několikrát prodavače nachytal, jak říká naprosté blbosti. Ale znáte to, kdo by si nechal do práce mluvit od 16ti letého kluka...

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
To sa vsetko bude dalej odvijat od poctu ludi, pouzivajucich iny OS. Pokial ich bude dost, tak aj obchodnici a vyrobcovia na to musia zareagovat - inac by isli sami proti sebe - ale stava sa to. Napr. z ineho sudka: Nedaleko nas je spanielske letovisko Zarautz, ktore je sice v Baskicku, ale cez leto tam je snad 80% NEBASKOV(Madrid atd) No aj tak rozhlas v supermarkete informoval zakaznikov o zlavach a promociach v baskictine....To uz sa da nazvat obchodnou stupiditou. Ale to je zapricinene fanatizmom - v informatike sa take nieco stat nemoze... :)   
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Já osobně v kamenném obchodě kupuju jen to, co vím, že půjde... RAMky, ověřené komponenty a tak... Ale někteří výrobci HW dokážou mile překvapit.. Třeba na vánoce mi loni mamka koupila Lexmark AllInOne... Člověk si řekne "známější firma, ty by mohli mít drivery"... Ale ono prd... A letos jsem potřeboval laserovku (inkoust zasychá) a mamka koupila Samsunga... Já ani nevěděl, že dělají i tiskárny... a hele - ono to funguje out-of-the-box.... Někdy je to prostě otázka štěstí
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

menganito

• Závislák
Tiež som pred rokom uvažoval o Lexmark AIO, v hre boli aj porovnateľné HP a Canon zariadenia, nakoniec som sa neviem ani prečo rozhodol pre HP (Mal som ešte vtedy Win XP Pirate Edition), na Win nešli ovládače ani poriadne nainštalovať a v Ubuntu išla prakticky out-of-box :) takže odvtedy HP verím.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Lexmark all in One X75 - uz davno som ju postavil ku kontajneru, nech si niekto urobi radost

menganito

• Závislák
Lexmark all in One X75 - uz davno som ju postavil ku kontajneru, nech si niekto urobi radost

:D

henrichg

• Aktivní člen
  • *
Ja sa priznavam: vzdy ked kupujem daky komponent ku PC, nepytam sa, ci ide na Linuxe. Som od kolegu kupil PC a som sa len modlil, aby na tom slo Ubuntu. A vyslo mi to uplne bez problemov :-D Ale uz sa pytat budem. Tiez si myslim, ze je dobry napad, ked co najviac ludi sa bude pri kupe komponentov pytat na Linux.
Ubuntu 11.04 + Gnome Shell z Gnome 3 PPA ;-)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Myslim, ze pytat sa ti bude h...platne - viz predosle prispevky. Treba si to zatial asi len napisat na papierik, potom doma kuknut do abclinuxu a ost. stranok, aka je kompatibilita s linuxom a az potom to kupit. Jasne - su to 2 cesty do obchodu, ale anak to asi nejde. Ale pytat sa treba - to je jasne. Aspon moze predavac robit chytreho: "Aha Linux -no to je perfektny fotak, ale uz sme ho vypredali..."

henrichg

• Aktivní člen
  • *
 ;D
Ubuntu 11.04 + Gnome Shell z Gnome 3 PPA ;-)

afk_cz

• Aktivní člen
  • *
Tiež som pred rokom uvažoval o Lexmark AIO, v hre boli aj porovnateľné HP a Canon zariadenia, nakoniec som sa neviem ani prečo rozhodol pre HP (Mal som ešte vtedy Win XP Pirate Edition), na Win nešli ovládače ani poriadne nainštalovať a v Ubuntu išla prakticky out-of-box :) takže odvtedy HP verím.

jj, HP je v tomhle OK, zatimco win drivery obcas vypadaji dost hrozive. ted mne prekvapil treba Canon, hledal jsem drivery na velkou firemni A3 laser barvu s kopirkou, faxem, ... a nebyl problem ;) dokonce jsem koukal, ze i Epson zacal delat linux drivery, to mne vyrazilo dech, kdyz si vzpomenu, jak desny byly ty win par let zpatky ;)
Ubuntu 8.04 - server, Ubuntu 8.10 a 9.04 desktop, Ubuntu 9.04 a 9.10 laptop :) vsude Ubuntu :))

existpierre

• Host
Citace
"Aha Linux -no to je perfektny fotak, ale uz sme ho vypredali..."

to mi pripomenulo jednu hlasku na lamerovi, kde bol servisovat nejaky technik pocitac...no ani za boha nevedel pochopit, ze tam nie je windows ale linux...Marne hladal aplikacie, ako su outlook, internet explorer, etc :D :D

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Teď jsem odmítl PC kartu WiFi, o které prodejce tvrdil, že je jen pro Windows. Myslím, že by ale chodila i v Ubuntu...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
Citace
"Aha Linux -no to je perfektny fotak, ale uz sme ho vypredali..."

to mi pripomenulo jednu hlasku na lamerovi, kde bol servisovat nejaky technik pocitac...no ani za boha nevedel pochopit, ze tam nie je windows ale linux...Marne hladal aplikacie, ako su outlook, internet explorer, etc :D :D
myslis tohle? :D

taky me to rozsekalo, kdyz sem to cet prvne :)
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Pavel Půlpán

Tak to nevím jestli je k smíchu nebo pláči... ;D

luisah

• Závislák
Marvn: Tak to je hustý, zajímalo by mě jestli si nechal zaplatit za tu hodinu co hledal Outlook. Nu což, já před pěti roky, bych asi taky čuměl. :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Sarlatanov mas vsade...

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
nevim no, kdyby si prolez zakladni moznosti v menu, tak by na to mel prijit i kdyby nechtel...navic v *buntu...
ale takhle je zase svet o neco veselejsi :D
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

compaq

• Závislák
Re: Zlepšující se podpora Linuxu ze strany výrobců a dealerů - jak na to
« Odpověď #42 kdy: 09 Září 2008, 16:01:39 »
Teď jsem odmítl objednat už třetí digitální videokameru. Proč?

Prodejci mi tvrdili, že není kompatibilní s Linuxem. Dvě z těch tří se zaručeně chovají jako USB disk a ukládají video v MPEG2 a já samozřejmě vím, že lze použít.

Takže prodejci se mají ještě co učit... Jestli není pro ně desítka bez DPH žádnej kšeft... tak nevím...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #43 kdy: 09 Září 2008, 18:23:24 »
Takže prodejci se mají ještě co učit... Jestli není pro ně desítka bez DPH žádnej kšeft... tak nevím...
Jenže desítka obratu opravdu žádný kšeft není. Pokud chce prodávat tak má na běžném HW marži 1 - 3 % a prodává to přes e-shop na kila.
Jiné informace než co uvádí výrobce k dispozici nemá (takže když tam linux psaný není...), a aby googloval jestli to náhodou někdo s linuxem nerozchodil se mu finančně vhledem k času tím stráveným nevyplatí. Zvlášť když netuší jestli prodá a je to v době největšího fofru v obchodě.
Volá jim někdo neznámý kdo by sice možná něco koupil, ale neumí používat ani google, takže pravděpodobně by nezvládl ani instalaci když by musel nějaké drivery kompilovat tak by raději ve 14ti denní lhůtě zařízení vrátil bez udání důvodu a sháněl zas něco dalšího.
Výsledkem je spousta ztraceného nezaplaceného času a žádný výdělěk.

Dokud nebudou výrobci psát na krabicích "GNU/Linux compatible" tak to nebudou uvádět ani prodejci. Postup pro zákazníka je jednoduchý - vyhledá si zboží podle parametrů, zeptá se googlu na jeho podporu v linuxu a pak buď hledá další nebo objedná. Proč tu někteří požadují aby prodejce znal o zboží více informací než uvádí výrobce  ???

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #44 kdy: 09 Září 2008, 18:47:44 »
compaqu: prostě excelentní taktika a nápad.. jdu do toho ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

ufaak

• Závislák
« Odpověď #45 kdy: 09 Září 2008, 19:58:35 »
napr. ja jako prodejce (mimo jine) modemu (usb, pcmcia, exprescard) si zakladam na tom, ze zakaznikovi umim poradit, jestli mu to bude fungovat v jinem OS nez ve Windows XP...
macos, linux, starsi verze windows... zakaznici jsou pak spokojeni, ze o tom neco vim, maji klid kdyz jim reknu zkousel jsem to a funguje, a kdyz jim k tomu reknu, kde najdou co potrebuji na netu, tak jsou spokojeni maximalne...

a vyrobce rozhodne neuvadi podporu linuxu na krabici...

takze pokud se prodejce o danou vec zajima, dela to rad a CHCE zakaznikovi vyjit aspon trosku vstric, tak to pro nej az takovy problem neni... uz jenom proto, ze novych typu takovych zarizeni nechodi kazdy den 50...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #46 kdy: 10 Září 2008, 06:15:37 »
napr. ja jako prodejce (mimo jine) modemu (usb, pcmcia, exprescard) si zakladam na tom, ze zakaznikovi umim poradit, jestli mu to bude fungovat v jinem OS nez ve Windows XP...
macos, linux, starsi verze windows... zakaznici jsou pak spokojeni, ze o tom neco vim, maji klid kdyz jim reknu zkousel jsem to a funguje, a kdyz jim k tomu reknu, kde najdou co potrebuji na netu, tak jsou spokojeni maximalne...

a vyrobce rozhodne neuvadi podporu linuxu na krabici...

takze pokud se prodejce o danou vec zajima, dela to rad a CHCE zakaznikovi vyjit aspon trosku vstric, tak to pro nej az takovy problem neni... uz jenom proto, ze novych typu takovych zarizeni nechodi kazdy den 50...
a kolik je takovych prodavacu jak ty? Ja myslim ze bych je v CR spocital na prstech ruky.

compaq

• Závislák
« Odpověď #47 kdy: 10 Září 2008, 08:21:15 »
Omlouvám se prodejcům, není to jen jejich chyba, ale hlavně výrobců.
Ale bejt prodejce, tak například u každé USB klíčenky tvrdím, že je na všechny OS a ne u některých, že je pro ten (starý) a nebo max mac os X a vyšší.

Taky mi vrtá hlavou, proč u některých USB zařízení uvádějí, že je to od Linux jádro číslo a vyšší. Mám to chápat tak, že nižší jádra neumí USB disk?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.