Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s Kubuntu a dvěma pevnými disky..  (Přečteno 1950 krát)

motylu

• Návštěvník
Problém s Kubuntu a dvěma pevnými disky..
« kdy: 20 Listopadu 2007, 18:50:50 »
Zdravím. Mám takovej velkej problém. Mám v počítači 2 pevný disky. Jeden ATA 40 GB a druhej SATA 160 GB. Na tom 160 GB-vým mám nahraný Wokna XPčkový a na tom druhým sem měl nainstalovanej Kubuntu 7.04 FF. Dělalo mi to ale dost neplechu, viz tenhle můj příspěvek: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=14040.0. Rozhodl sem si stáhnout a nainstalovat novou verzi 7.10 GG. Nainstalování bez problému, ale tentokrát Kubuntu dokonce vůbec nenajede, asi tak 5 minut načítá, pak tam skáčou v textovým režimu nějaký asi chybový hlášky, že je I/O buffer sdb1 (disk SATA 160 GB) špatnej.. Ale Wokna a všechny data na tom disku jsou v pohodě, disk rozhodně špatnej není. Když disk odpojím, najede a funguje Kubuntu bezproblému. Už sem z toho v koncích, chci konečně používat naplno linux a ne windows, jenže takhle to fakt nejde, když ti winy jedou bezproblémovějc než tyhlencty linuxy :-\. Prosím pomozte, díky moc
Neříkej, že něco nejde, ale řekni, že to prostě neumíš! :D

shadowman

• Aktivní člen
  • *
    • Forum o lidech
Re: Problém s Kubuntu a dvěma pevnými disky..
« Odpověď #1 kdy: 23 Listopadu 2007, 11:06:38 »
V jakem poradi se bootuje z disku ??? Tedy jestli se bootuje z HDA nebo z SDA.
Dale, v MBR ktereho disku je nainstalovan GRUB ???

Z toho co pisete se domnivam, ze GRUB je v MBR disku, na kterem je i Ubuntu (protoze po odpojeni disku s WIN muzete bootnout do Ubuntu).
Zkuste se tedy bootnout do Ubuntu (treba i kdyz opdojite SATA (SDA) disk, a zadejte:
Kód: [Vybrat]
sudo kate /etc/fstab        #pouzivate-li Gnome, misto kate dejte [u]gedit[/u] a tam vsude u disku (particii) SATA disku prepiste "auto" na "noauto" - tim zrusite automaticke mountovani disku (particii) pocas zavadeni systemu - potom si je muzete pripadne mountnout rucne...pokud by to neslapalo, dejte vedet...
MY-SIG
Fórum o ľuďoch pre ľudí
Nothing is so unreal to be so unbelievable...just open your mind and feel it at all!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.