Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak instalovat balíčky na PC bez připojení k WEBu  (Přečteno 3689 krát)

daks

• Návštěvník
Jak instalovat balíčky na PC bez připojení k WEBu
« kdy: 23 Listopadu 2007, 09:03:45 »
stáhnul jsem si balíčky z WEBu pomocí tohoto návodu:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?PHPSESSID=273a1d515eb97e7da14b549cd182f2a3&topic=14369.0
a přenesl je do PC, kde nemám připojení. Ale když už mám (na cílovém PC) balíčky v adresáři /var/cache/apt a v Synapticu dám hledat balíček (konkrétně VLC), tak se nic nenajde. Zkoušel jsem i "Obnovit databázi", ale nemá to žádný efekt. Když udělám dvojklik (v Nautilu) na balíčku VLC, tak se mi spustí "Instalátor balíků", který ale (asi) neumí řešit závislosti a hlásí mi neexistující knihovny, takže bych touto cestou musel instalovat všechny knihovny postupně "ručně" a to bych se asi osypal, knihoven je celkem dost, raději bych použil Synaptic, ale nevím jak.

menganito

• Závislák
Re: Jak instalovat balíčky na PC bez připojení k WEBu
« Odpověď #1 kdy: 23 Listopadu 2007, 09:52:32 »
Skús na druhý počítač najprv nainštalovať aptoncd (myslím že ten by nejaké extra závislosti mať nemal) a potom ho spusti, má tam aj možnosť obnoviť z cd ktoré si predtým vytvoril (restore).

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #2 kdy: 23 Listopadu 2007, 10:09:13 »

Instalce/aktualizace balíčků bez internetu

Jediný problém je s obnovením zdrojů, asi by chtělo to PC na chvíli připojit, pokud je to možné...

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 23 Listopadu 2007, 10:10:59 »
ako už napísal menganito, návod je určený pre prácu s programom APTonCD. aj keď samozrejme to nie je nutné, nakoľko ten je iba grafickou a elegantnou nadstavbou. avšak píšete, že
když už mám (na cílovém PC) balíčky v adresáři /var/cache/apt a v Synapticu dám hledat balíček (konkrétně VLC), tak se nic nenajde.
balíčky majú byť uložené v adresári /var/cache/apt/archives, ako je aj uvedené v návode.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

shadowman

• Aktivní člen
  • *
    • Forum o lidech
« Odpověď #4 kdy: 23 Listopadu 2007, 10:16:37 »
A nestacilo by umiestnit stiahnute .deb balicky kdekolvek na plochu ({HOME} adresara a odtial ich nainstalovat pomocou spravcu balickov, alebo pouzitim prikazu "sudo dpkg -i BALICEK.deb" ???

Urcite stacilo, ale pokial tam su nevyriesene zavislosti a PC nema net(cize zavislosti tak jednoducho nevyriesi), tak to ma uplne jedno, cim to bude chciet nainstalovat...
MY-SIG
Fórum o ľuďoch pre ľudí
Nothing is so unreal to be so unbelievable...just open your mind and feel it at all!

daks

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 23 Listopadu 2007, 10:28:19 »
pardon, s tou cestou jsem se upsal, balíčky jsou samořejmě v /var/cache/apt/archives.
APTonCD na PC bez WEBu nainstalované mám. Mimochodem, co všechno APTonCD dělá, jen zkopíruje vybrané balíčky na CD a pak je na cílovém PC zase rozbalí do /var/cache/apt/archives?

daks

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 27 Listopadu 2007, 08:59:50 »
ještě jsem zkoušel tenhle návod:
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99id%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_zdroj%C5%AF/Vlastn%C3%AD
ale nedaří se mi stáhnou balík dpkg-dev, protože Synaptic mi ho neuloží. V okně "shrnutí" před instalací je "Bude se stahovat 0 B dat" (viz. obr. v příloze). Nevíte proč? V Synapticu mám přitom nastaveno "Ponechat všechny stažené balíčky ve skladišti". Další problém je, že s balíčkem dpkg-dev se nainstaluje balík označený jen jako "patch" - opět se neuloží, takže ho nemůžu přenést na cílové PC.

[attachment deleted by admin]

daks

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 28 Listopadu 2007, 07:56:19 »
Takže něco jako řešení:
balíček dpkg-dev je na instalačním DVD a proto se (asi) neukládá do /var/cache/apt/archives, stejně jako balíček "patch" (trochu mě zmátl jeho název, nenapadlo mě, že by se balíček jmenoval jen jednoduše patch). Problém byl v tom, že Synaptic mi instalaci dpkg-dev na PC bez WEBu nenabídl. Nevím proč, možná jsem se až moc vrtal v nastavení Synapticu a něco pokazil.
Nakonec pomohlo přeinstalování Ubuntu a Synaptic začal balíček dpkg-dev nabízet k instalaci. Takže jsem postupoval podle návodu na http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99id%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_zdroj%C5%AF/Vlastn%C3%AD
a balíčky VLC stažené z WEBu umístil do příslušného adresáře, kde je Synaptic našel. Jenom v příkazu z bodu 4 návodu:
sudo echo "deb file:$HOME/local-debs ./" >> /etc/apt/sources.list
byl problém, protože Synaptic mi hlásil něco jako nesprávnou syntaxi zápisu řádku, tak jsem geditem řádek v /etc/apt/sources.list upravil na:
deb file:/home/daks/local-debs ./
VLC jsem pak bez problémů nainstaloval vč. závislostí. Protože přehrávání filmů probíhalo trochu trhaně, napadlo mě nainstalovat ovladač. gr. karty ATI přímo od výrobce z http://ati.amd.com/support/driver.html a přehrávání už je plynulé.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.