Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace jpeg kvůli gtk  (Přečteno 2244 krát)

user1423

• Návštěvník
instalace jpeg kvůli gtk
« kdy: 29 Března 2008, 10:02:55 »
Začínám s Linuxem a Ubuntu mám teprve pár dnů a rozhodl jsem se nainstalovat si program gnome commander a navíc jsem se rozhodl, že si všechno zkompiluju sám. Až do teď to bylo v pohodě (glib, zlib, freetype, cairo, pango, fontconfig a pár dalších) ale teď, když chci zkompilovat gtk+-2.12.6 tak to napíše po spuštění konfiguračního skriptu (./configure) tohle:

checking for jpeg_destroy_decompress in -ljpeg... no
pak to hodí chybu a řekne mi to "JPEG library not found" (nevim proč se mi tohle nevypsalo do  souboru, použil jsem normálně výpis pomocí > jako root, ale to je teď jedno).

No, očividně nemám nainstalovanou knihovnu libjpeg, problém je ale v tom, že jsem ji instaloval, a celý proces proběhl v pořádku a bez chyb. Pro kompilaci libjpeg jsem použil libjpeg6b_6b z archive.ubuntu.com a potom ještě jiný balík označený jako libjpeg6b (to jsem vyhledal pomocí google), ale výsledek je vždy stejný - kompilace a instalace v pohodě a pak stejně nic.

Nevíte někdo co s tím, resp. jak nainstalovat libjpeg nějak "normálně" ? Nebo alespoň jak to nainstalovat z balíčku pro Ubuntu, zkoušel jsem apt-get install jpeg (pak i libjpeg), ale nikdy to nic nenašlo. A nebo rovnou celé gtk
(jo, apt-get install gtk jsem zkoušel taky).  Nebo alespoň, když stáhnu manuálně balíček z archivu, jak ho potom nainstaluju, jako před tím, akorát vynáchám get (apt install adresa_balíčku) ?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: instalace jpeg kvůli gtk
« Odpověď #1 kdy: 29 Března 2008, 10:10:40 »
Začínám s Linuxem a Ubuntu mám teprve pár dnů a rozhodl jsem se nainstalovat si program gnome commander a navíc jsem se rozhodl, že si všechno zkompiluju sám.
Proboha proč? ??? Jestli jste vážně úplný začátečník, tak nekompilujte -- tím si jedině všechno zbytečně zkomplikujete!

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #2 kdy: 29 Března 2008, 10:23:13 »
Nevím, proč si všichni myslí, že nejlepším způsobem instalace programů je kompilace. Jediné, co mám "vlastnoručně" zkompilované, je ovladač na webkameru...
Vždyť pro Ubuntu je k dispozici taková spousta balíků, že kompilace je opravdu jen posledním a krajním řešením...

user1423

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 29 Března 2008, 10:29:57 »
No dobře, ale můj původní příspěvek měl taky druhou část, kde se ptám na to, jak nainstalovat knihovnu libjpeg (potažmo celé gtk) jako balíček pro Ubuntu (tím myslím bez kompilace). Nevíte někdo jak na to ?

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #4 kdy: 29 Března 2008, 10:41:26 »
Podle mě tomu chybí balík libjpeg62-dev.
K tomu GTK - neinstaluje se automaticky jako závislost, až bude potřeba, takže netřeba to řešit. Mimochodem, v Ubuntu již je GTK2 nainstalované.
Pokud si to opravdu chcete zkompilovat sám, tento příkaz by vám měl nainstalovat všechny balíky potřebné ke kompilaci gnome-commander:
sudo apt-get build-dep gnome-commander

user1423

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 29 Března 2008, 11:13:59 »
Tak jsem si stáhl onen balík z archive.ubuntu.com, otevřel, načež se mi spustil installer, (apt manažer nebo jak se to jmenuje), já to nainstaloval, pak se začalo Ubuntu chovat nějak divně (nešel otevřít žádný další program), restartoval jsem počítač a bum - nemůžu se přihlasit (zobrazí se jenom oranžová obrazovka a znak myši, že se něco načítá).
No nic, můj původní plán byl nechat si Win XP, nainstalovat Linux a vyzkoušet si jak to funguje (proto jsem si zkoušel programy kompilovat - prostě trocha experimentování) a třeba zjistit, že Windows už vlastně vůbec nepotřebuji.
No, účel to splnilo, Linux jsem si osahal, i když jsem si nemyslel, že systém zkolabuje po cca. čtyřech dnech.
Ubuntu nevypadá vůbec špatně, ale 7.10 už riskovat nebudu, snad se na mě kvůli tomu nebudete zlobit :)
Zatím zkusím asi Slackware, eventuelně 8.04, až vyjde. Rozhodně ale chci postupně přejít na Linux, protože Windows XP (s SP2) jsou sice poměrně dobrý systém, ale nemá budoucnost - Vistu beru jako špatný vtip. Tím myslím můžeme i uzavřít můj příspěvek.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.