Začínám s Linuxem a Ubuntu mám teprve pár dnů a rozhodl jsem se nainstalovat si program gnome commander a navíc jsem se rozhodl, že si všechno zkompiluju sám. Až do teď to bylo v pohodě (glib, zlib, freetype, cairo, pango, fontconfig a pár dalších) ale teď, když chci zkompilovat gtk+-2.12.6 tak to napíše po spuštění konfiguračního skriptu (./configure) tohle:
checking for jpeg_destroy_decompress in -ljpeg... no
pak to hodí chybu a řekne mi to "JPEG library not found" (nevim proč se mi tohle nevypsalo do souboru, použil jsem normálně výpis pomocí > jako root, ale to je teď jedno).
No, očividně nemám nainstalovanou knihovnu libjpeg, problém je ale v tom, že jsem ji instaloval, a celý proces proběhl v pořádku a bez chyb. Pro kompilaci libjpeg jsem použil libjpeg6b_6b z archive.ubuntu.com a potom ještě jiný balík označený jako libjpeg6b (to jsem vyhledal pomocí google), ale výsledek je vždy stejný - kompilace a instalace v pohodě a pak stejně nic.
Nevíte někdo co s tím, resp. jak nainstalovat libjpeg nějak "normálně" ? Nebo alespoň jak to nainstalovat z balíčku pro Ubuntu, zkoušel jsem apt-get install jpeg (pak i libjpeg), ale nikdy to nic nenašlo. A nebo rovnou celé gtk
(jo, apt-get install gtk jsem zkoušel taky). Nebo alespoň, když stáhnu manuálně balíček z archivu, jak ho potom nainstaluju, jako před tím, akorát vynáchám get (apt install adresa_balíčku) ?