Díky za odpovědi.
Zkusil jsem obě možnosti.
1) přes "shift" jsem se dostal do záchranného režimu, dal druhou volbu, nechal poté obnovit balíky. Poté jsem vyplnil login a heslo. (Přišlo mi zajímavé jindy se přihlašuji jako "Filip", tentorkát to jako login "Filip" nebralo, ale bralo to login, který mám jako snad název pc či co, ale to je jedno, přihlásilo se to - tedy jako "atman@atman-laptop:~$"). Nevím však co dál. Když restartuji pc, je situace při login screenu stejná jako dříve.
2)když jsem zkusil dát při loginscreenu alt+ctrl+F2, přihlásil se opět pod "atman" místo "filip", opět mi naběhlo ono: atman@atman-laptop:~$" . Napsal jsem příkaz sudo fdisk -l . Našel jsem, že u "sda1" je systém Linux ("sda2" má v položce systém slovo "rozšířený", "sda5" tam má linux swap/solaris), tedy napsal jsem poté "sudo fsck /dev/sdas1". Nato mi to napsalo ,že "/dev/sda1 je připojen." Ptá se mě zda chci opravdu pokračovat, když dám "ano", napíše mi to, že obnovuje žurnál. Opět mi najede příkazový řádek a tím končím. Nevím co dál. Když restartuji, situace při loginscreenu se stále opakuje a problém zůstává.
Snad nejsem příliš zmatečný. Děkuji za případné nápady.