Čau lidi, mám problém.
Začnu ze široka. Včera jsem si koupil externí box 2,5 palců s 160GB diskem Toshiba. Včera jsem naformátoval na NTFS, abych věděl, zda s ním budou Win mluvit. Disk je připojen pomocí USB kabelu typu Y (přídavné napájení). Disk byl především koupen, že si na něho nainstaluji Ubuntu 8.04, kterému udělám oddíl na 20GB a zbytek si nechám pro zálohu dat. Na PC mám jeden interní disk, tomu jsem před instalací Ubuntu odpojil napájení, aby jsem se náhodou nespletl a nenaformátoval nějaký jiný disk než chci. Ubuntu jsem spustil z LiveCD a začal instalovat. Instalace proběhla úspěšně, teď ale ten problém.
Do dnešního dne jsem si myslel, že má deska umí bootovat z USB. Myslel jsem si to proto, že v Biosu na záložce Boot mám možnost Removable device (tak nějak) a zde jsem myslel, že nastavím USB box a pomocí nabídky, co se má bootovat v jakém pořadí ho dám na nějaké první místo, ale ejhle, ta možnost tu není, pač Bios o tom boxu vůbec nikde nic neví a nějakou obecnou možnost jsem nenašel. Pro jistotu jsem zapl i USB Legacy. Zkrátka na mě pak vyjukne hláška, že nemám bootovací zařízení (mimojiné jsem na onen disk nechal nainstalovat i zavaděč).
No a má otázka zní:
Jde nějak vytvořit nějakou (bootovací) disketu či CD (nejlépe), které bych dal do mechaniky a "přesměrovalo" by mi to boot na onen externí HDD? Googlil jak jsem jen mohl, ale nic nenašel.
Nějaké technické info:
MB: ASRock 775V88, verze biosu základní (myslím) 1.20 (vím, že jsou novější verze, ale vyhýbám se tomu, mám s tím jen špatné zkušenosti)
Napište mi prosím i odpověď, že to asi nejde nebo že to jde jinak nebo zkuste vymyslet nějaké řešení.