Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: PC nebootuje externí disk  (Přečteno 4725 krát)

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
PC nebootuje externí disk
« kdy: 03 Září 2008, 21:54:13 »
Čau lidi, mám problém.

Začnu ze široka. Včera jsem si koupil externí box 2,5 palců s 160GB diskem Toshiba. Včera jsem naformátoval na NTFS, abych věděl, zda s ním budou Win mluvit. Disk je připojen pomocí USB kabelu typu Y (přídavné napájení). Disk byl především koupen, že si na něho nainstaluji Ubuntu 8.04, kterému udělám oddíl na 20GB a zbytek si nechám pro zálohu dat. Na PC mám jeden interní disk, tomu jsem před instalací Ubuntu odpojil napájení, aby jsem se náhodou nespletl a nenaformátoval nějaký jiný disk než chci. Ubuntu jsem spustil z LiveCD a začal instalovat. Instalace proběhla úspěšně, teď ale ten problém.

Do dnešního dne jsem si myslel, že má deska umí bootovat z USB. Myslel jsem si to proto, že v Biosu na záložce Boot mám možnost Removable device (tak nějak) a zde jsem myslel, že nastavím USB box a pomocí nabídky, co se má bootovat v jakém pořadí ho dám na nějaké první místo, ale ejhle, ta možnost tu není, pač Bios o tom boxu vůbec nikde nic neví a nějakou obecnou možnost jsem nenašel. Pro jistotu jsem zapl i USB Legacy. Zkrátka na mě pak vyjukne hláška, že nemám bootovací zařízení (mimojiné jsem na onen disk nechal nainstalovat i zavaděč).

No a má otázka zní:
Jde nějak vytvořit nějakou (bootovací) disketu či CD (nejlépe), které bych dal do mechaniky a "přesměrovalo" by mi to boot na onen externí HDD? Googlil jak jsem jen mohl, ale nic nenašel.

Nějaké technické info:
MB: ASRock 775V88, verze biosu základní (myslím) 1.20 (vím, že jsou novější verze, ale vyhýbám se tomu, mám s tím jen špatné zkušenosti)

Napište mi prosím i odpověď, že to asi nejde nebo že to jde jinak nebo zkuste vymyslet nějaké řešení.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Re: PC nebootuje externí disk
« Odpověď #1 kdy: 04 Září 2008, 00:11:47 »
No, on ten update biosu někdy problémy s bootováním přes usb může řešit, ale chápu, že se vám do toho nechce. Každopádně zavaděč bych asi raději viděl na počítači. Bootovací disketa jde vytvořit, o CD určeném přímo pro tento účel jsem zatím neslyšel.

Jinak jsem našel návod na vytvoření bootovací diskety pro CD - http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/bez%20zav%C3%A1d%C4%9Bn%C3%AD%20z%20CD, možná by to šlo upravit pro váš případ.

Ještě mě napadá, mohl by být zavaděč na interním disku s Windows? Pak by se dalo nějak tím boot manažerem určitě nějak nastavit, aby se bootovalo z ext. disku a nebylo by potřeba žádné CD. Víc asi nedokáži poradit.
« Poslední změna: 04 Září 2008, 00:14:40 od Libor Šedivý »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 04 Září 2008, 07:15:47 »
No, tak zatím bych to zkusil s tím Smart Boot Managerem na disketu. Zavaděč na interní disk až jako poslední možnost (na ten disk bych hrabat nechtěl).

Půjdu hledat disketu a odpoledne to na ni hodím a uvidíme, ještě se sem příjdu izvat.

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #3 kdy: 04 Září 2008, 09:53:07 »
Podívej se na grub4dos - přes zavádějící název je spíš pro windows  a spouští se přes windowsovský boot manager. Instalace spočívá ve zkopírování pár souborů a editaci souboru boot.ini ve windows, tj. nic destruktivního. Má hezkou vlastnost, že dokáže najít nainstalované distribuce linuxu a ty nabootovat. Nevím, ale jestli i na externím disku.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #4 kdy: 04 Září 2008, 11:56:10 »
Když je interní disk fyzicky odpojen a je připojen pouze USB disk při zapnutí, tak to bootuje?

Můj BIOS taky neumí bootovat z USB, ale když odpojím interní, tak to bootuje z USB disku i klíčenky... více zde:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=26943.0
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #5 kdy: 04 Září 2008, 13:40:52 »
(na ten disk bych hrabat nechtěl).
Mohu se zeptat na důvod?

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 04 Září 2008, 14:04:57 »
Když je interní disk fyzicky odpojen a je připojen pouze USB disk při zapnutí, tak to bootuje?

Můj BIOS taky neumí bootovat z USB, ale když odpojím interní, tak to bootuje z USB disku i klíčenky... více zde:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=26943.0

Tak jsem fyzicky odpojil kabel od napájení interního disku, při startu nechal připojený externí a nic. Pod F11 (mi bylo poraděno jinde, že v Biosu to nemusí být vidět, že pod F11 s výběrem bootování) také nic. Zkoušel jsem ten disk z bootování vyhodit áá nic. Zkusil jsem zapnout vše k bootování kromě disku ááááá nic. Zkrátka to nejede. Teď jdu probrat nějaké ty diskety a zkusím SBM.

Na interní disk nechci šahat, nepoužívám ho jen já, mají tam data jiní uživatelé, obrazovka pro výběr systému by byla pro ně více než matoucí. Externí disk nebude připojen stále, takže spomalení startu pc (čekání na bootovací obrazovce, apod.). Pokud nebude jiná možnost, tak i na to přistoupím, ale jde mi o to, abych to bootl i na jiném počítači (takže ta boot disketa by byla super)

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2008, 14:12:39 »
Tak jsem fyzicky odpojil kabel od napájení interního disku, při startu nechal připojený externí a nic. Pod F11 (mi bylo poraděno jinde, že v Biosu to nemusí být vidět, že pod F11 s výběrem bootování) také nic. Zkoušel jsem ten disk z bootování vyhodit áá nic. Zkusil jsem zapnout vše k bootování kromě disku ááááá nic. Zkrátka to nejede.

V některých BIOSech to jde, jinde ne... škoda...

Jinak podobnou věc jsem řešil také a zavaděč, GRUB se nemusí zobrazovat a zpoždění 1-2s si nikdo nevšimne, takže jen znalec, který ví, co v určitém okamžiku stisknout (číslo požadovaného OS) se tam dostane. Ostatním naskočí původní OS bez viditelné změny.
Ale i plně chápu, že nechcete hrabat na cizí disk... a instalovat tam zavaděč...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2008, 18:36:22 »
Tak jsem pokročil. Pomocí Smart Boot Manageru na disketě jsem najednou uviděl dvě CDROM mechnaiky (na PC je jen jedna), tak předpokládám, že ta jakoby druhá je ten disk.

Zjistil jsem, že CDROM0 vyhazuje chybu Disk error 0xAA, když jsem dal do mechaniky CD, tak to začalo bootovat Linux LiveCD. CDROM1 hlásí Disk error 0x01, takže to bude ten box, ale co s tím, jak pokračovat? Co dál, někdo něco upravit, ty chyby půjdu ještě googlit, teď jsem připojil disk a hned to píšu.

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 05 Září 2008, 14:29:14 »
Nevíte někdo co s těma hláškama? Jak pokračovat dále?

compaq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 05 Září 2008, 14:37:21 »
Nevíte někdo co s těma hláškama? Jak pokračovat dále?

CD jinde fungují? Vyzkoušet na chyby...
CD mechanika funguje?

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 05 Září 2008, 15:09:41 »
Divejv pc je jen jedna mechanika na CD, SBM mi ukázal dvě. U CDROM0 hlásil chybu Disk error 0xAA, když jsem dal do mechaniky CD a potvrdil CDROM0, tak najelo livecd linuxu. Druhá mechanika v počítači není, ale SBM tam nějakou ukazuje a já si myslím, že to může být ten disk v externím boxu. Jenže mi to hlásí chybu Disk error 0x01.

Takže jak tedy nabootovat z externího disku označovaného v SBM jako CDROM1 s chybou 0x01?

compaq

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 05 Září 2008, 15:25:53 »
A když nabootuje LiveCD a běží Live Ubuntu, tak se USB disk ukáže? Dá se použít? Mělo by se na něj dát instalovat.

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 05 Září 2008, 17:06:18 »
S Ubuntu LiveCD nemám problém, na externím disku je již Ubuntu dávno úspěšně nainstalované, ale nemám možnost ho nijak nabootovat, ale jde mi o tom, jak na to? Bootování z externího disku není na MB podporováno a SBM vidí externí disk jako CDROM1, ale při potvrzení mi to hodí chybu Disk Error 0x01. Co kde mám upravit, abych mohl nabootovat.

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 06 Září 2008, 09:22:31 »
Jinak, když do googlu zadáte "USB boot without BIOS support", tak Vám vyjedou všelijaké možnosti, řešení, ale s mojí angličtinou a znalostí linuxu opravdu nevím, jak toho docílit. Někomu se dokonce něco podařilo, ale já nevím, jak to udělat, nejsem na Linuxu až tak zběhlý.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #15 kdy: 10 Září 2008, 11:21:08 »
https://help.ubuntu.com/community/BootFromUSB - zkuste tento link. Třeba pomůže. Překládat vám ho nebudu. ;)

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 10 Září 2008, 13:52:46 »
Zapomněl jsem to sem dopsat, bootování z USB mi již funguje mnohem jednodušeji, pomocí diskety, která předá bootování dále. Vygooglil jsem ji.

Jinak mám jiný problém a prosím o pokračování zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=27135.0

Díky vše, kteří se mi snažili pomoci.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.