Tak jsem to vyřešil..co se týká té čisté instalace, moc se mi do toho nechce, pač veškeré konfigurační soubory mám dojem, že nejsou jenom v /home..ale nevím, možná jsou, zas tak tomu nehovím

Když mám nastavený třeba "mutt" a X dalších aplikací, všechno bych po nainstalování čisté instalace se zachováním /home tam zase měl?? Ten konzolový příkaz na povýšení jsem hledal, díky

Každopádně povýšení se mi podařilo takhle: Nejdřív po zadání "apt-get upgrade" mi to vypsalo názvy všech těch 449 aktualizací a já ji jednu po druhé instaloval ručně

...asi po polovině jsem to restartnul, najela přihlašovací obrazovka a nefungovala klávesnice..nefungovala ale jen v tom řádku, kde se přihlašuje, ctrl+alt+F1 fungovalo, takže v tty jsem fungoval normálně...takže jsem to vyřešil tak, že po restartu jsem vybral jiné jádro, které fungovalo, najel jsem normálně do systému a běžným způsobem "částečně povýšil"..vše proběhlo ok, po restartu již naběhlo 8.10...
Bohužel bez grafiky

To jsem si ale říkal, že je banalita, starým způsobem jsem ze synapticu odstranil všechny balíky obsahující FGLRX, abych mohl nainstalovat ovladače z ati.com, po vymazání balíků a následném restartu mi X server již nenaběhl

Po najíždění do systému se mi objeví jen tty a můžu fungovat pouze v konzoli. Nevím, proč nefunguje klasický způsob instalace ati ovladačů = v tty:
sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo sh atiblabla.run
Teď jsem v práci a nepamatuju si přesně hlášku, kterou to vypíše, ale zkusím jí sem napsat, případně založím nové vlákno, pač problém s přechodem je vyřešen...Každopádně ty ovladače začne rozbalovat, ale pak nastane nějaká ta chyba a tím instalace ovladačů končí