Já mám fakt asi štěstí, protože s Linuxem si hrát nemusím a prostě funguje. Pravda je ta, že kupuju jen hardware, který je v Linuxu podporovaný, ale ne na úrovni "taky funguje", ale je pod Linuxem opravdu funkční.
Jelikož píšu na Ubuntu recenze a pracuji taky na knížce, tak se problémům nevyhnu. Musím totiž nasazovat Ubuntu na produkční mašinu už od beta verze. To se potom s problémy potýkám. Kdybych byl ale obyčejný uživatel, který se Linuxem neživí, ale prostě ho jen používám, tak si nainstaluju Ubuntu vždycky tak měsíc po vydání a nemám problém. Na mém notebooku ThinkPad T61 nyní funguje veškerý hardware 100% a nemám ani náznak nestability, klidně mám uptimy 10 a víc dní a restartuju jen tehdy, když si to vyžaduje nějaký update.
Chápu ale, že někomu Linux z nějakého důvodu nevyhovuje a dá přednost raději XP. Pro mě je už Linux priorita. Já nepřemýšlím, jaké by to bylo na Windows. Mně prostě Linux vyhovuje a částečně mě i živí a podřizuju mu zbytek. Nekupuju věci, které na něm nefungují, hardware vybírám podle kompatibility s Linuxem atd. Za poslední dva roky jsem narazil pouze na jednu situaci, kdy jsem něco potřeboval a pod Linuxem to prostě nešlo. Připravoval jsem se na TOEFL a přípravné testy byly na CD v aplikaci, která ve Wine nešla ani omylem, vyřešil jsem to tak, že jsem si ten test vždycky šel udělat do studijního centra. Dlouhodobě mi chybí, ač to není akutní, dobrá podpora synchronizace Evolutionu s nějakým chytrým telefonem. To bych potřeboval. Kdybyste věděli o nějakém telefonu, který má bezproblémovou synchronizaci, tak dejte vědět. Zatím všechny mé pokusy s mým Sony Ericsson ztroskotaly.