Ahojte. Včera sem si instaloval Ubuntu 8.04 HH. Vše celkem OK až na pár maličkostí:
1) Obraz na monitoru je celý protáhlý na výšku. Ať již základní obrazovka tak i u všech aplikací. Mám grafickou kartu Radeon 9200. Myslel sem že je něco s ovladačem, tak jsem se díval na Ovladače hardwaru a tam není ani jeden ovladač nesvobodného hardwaru. Nevím zda je to dobře či špatně. Po příkazu lspci -nn | grep VGA se mi vypíše:
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200] [1002:5961] (rev 01)
což je asi OK. Nainstaloval jsem si teda ještě balík fglrx-control jako driver pro ATI grafiky ale obraz je pořád stejný.
Jinak výpis z xorg.conf
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "cz"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
EndSection
2) S bodem jedna také souvisí, že jsem si v příručce našel že pod Systémem-správa by měl být konfigurační nástroj "Obrazovky a grafické karty". Nic takového tam ale nemám, takže jsem ani nemohl zkusit něco nastavit tam.
3) Vždy když poprvé zapnu počítač, tak nemám zobrazený ani jeden hard disk s datama (ne s operačním systémem). Ani na ploše, ani v Gnome-commanderu... Až když dám Místa a najedu na disk který chci, tak se mi to objevý i na ploše... Je to tak naschvál kvůli nějaké bezpečnosti? Dá se nějak udělat, aby vždy po zapnutí PC byly tyto disky automaticky vidět? To samé u CD-Romek.
4) Mám 2 hard disky. Jeden je rozdělený a je na něm linux a obecně data. Druhý je starší disk, kde jsou taky jen data. Druhý uživatel však nemůže s tímto diskem pracovat, prý nemá povolení. Ale v uživatelském nastavení má zakázáno pouze spravovat systém a manage printers, jinak má vše povoleno, i disketové a CD mechaniky.
5) Tohle není už záležitost Hardwaru, ale... Dle uživatelské příručky jsem si nastavil ve firefoxu Automatické označcování textu v adresním řádku a možnost backspace jako zpět. Pak jsem založil na PC druhý účet a tam to u forefoxu zase není. To se musí u každého uživatele nastavovat zvlášť? Vždyť je to jeden a ten samej program, ne?
Díky moc za pomoc.