Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy s monitorem, hard disky...  (Přečteno 2113 krát)

georgenos

• Návštěvník
Problémy s monitorem, hard disky...
« kdy: 27 Prosince 2008, 17:39:17 »
Ahojte. Včera sem si instaloval Ubuntu 8.04 HH. Vše celkem OK až na pár maličkostí:

1) Obraz na monitoru je celý protáhlý na výšku. Ať již základní obrazovka tak i u všech aplikací. Mám grafickou kartu Radeon 9200. Myslel sem že je něco s ovladačem, tak jsem se díval na Ovladače hardwaru a tam není ani jeden ovladač nesvobodného hardwaru. Nevím zda je to dobře či špatně. Po příkazu lspci -nn | grep VGA se mi vypíše:
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200] [1002:5961] (rev 01)
což je asi OK. Nainstaloval jsem si teda ještě balík fglrx-control jako driver pro ATI grafiky ale obraz je pořád stejný.

Jinak výpis z xorg.conf
Section "InputDevice"
   Identifier   "Generic Keyboard"
   Driver      "kbd"
   Option      "XkbRules"   "xorg"
   Option      "XkbModel"   "pc105"
   Option      "XkbLayout"   "cz"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier   "Configured Mouse"
   Driver      "mouse"
   Option      "CorePointer"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Monitor      "Configured Monitor"
   Device      "Configured Video Device"
EndSection

Section "ServerLayout"
   Identifier   "Default Layout"
   Screen      "Default Screen"
EndSection

2) S bodem jedna také souvisí, že jsem si v příručce našel že pod Systémem-správa by měl být konfigurační nástroj "Obrazovky a grafické karty". Nic takového tam ale nemám, takže jsem ani nemohl zkusit něco nastavit tam.

3) Vždy když poprvé zapnu počítač, tak nemám zobrazený ani jeden hard disk s datama (ne s operačním systémem). Ani na ploše, ani v Gnome-commanderu... Až když dám Místa a najedu na disk který chci, tak se mi to objevý i na ploše... Je to tak naschvál kvůli nějaké bezpečnosti? Dá se nějak udělat, aby vždy po zapnutí PC byly tyto disky automaticky vidět? To samé u CD-Romek.

4) Mám 2 hard disky. Jeden je rozdělený a je na něm linux a obecně data. Druhý je starší disk, kde jsou taky jen data. Druhý uživatel však nemůže s tímto diskem pracovat, prý nemá povolení. Ale v uživatelském nastavení má zakázáno pouze spravovat systém a manage printers, jinak má vše povoleno, i disketové a CD mechaniky.

5) Tohle není už záležitost Hardwaru, ale... Dle uživatelské příručky jsem si nastavil ve firefoxu Automatické označcování textu v adresním řádku a možnost backspace jako zpět. Pak jsem založil na PC druhý účet a tam to u forefoxu zase není. To se musí u každého uživatele nastavovat zvlášť? Vždyť je to jeden a ten samej program, ne?

Díky moc za pomoc.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Re: Problémy s monitorem, hard disky...
« Odpověď #1 kdy: 27 Prosince 2008, 18:13:37 »
Systémem-správa by měl být konfigurační nástroj "Obrazovky a grafické karty"
Na novějších vydáních Ubuntu je pouze nástroj k nastavení rozlišení v Systém → Volby → Rozlišení obrazovky.

To se musí u každého uživatele nastavovat zvlášť?
Jistě, vždyť je to uživatelské nastavení, každý uživatel si může nastavit co chce. Jak by se vám líbilo, kdyby si nějaký uživatel nastavit např. jiné pozadí plochy a změnilo se pozadí i u vašeho uživatele?

Až když dám Místa a najedu na disk který chci, tak se mi to objevý i na ploše...
Zobrazují se jen připojené oddíly. Při otevření se automaticky připojí, jinak zůstávají po startu odpojené. Můžete je ovšem připojovat automaticky:
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku

Druhý uživatel však nemůže s tímto diskem pracovat, prý nemá povolení.
Máte ten oddíl nastavený, aby se připojoval automaticky? Jaký je na něm souborový systém?

georgenos

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Prosince 2008, 20:35:25 »
Ad - Máte ten oddíl nastavený, aby se připojoval automaticky? Jaký je na něm souborový systém?
Nemám automatické připojení, ale dle vašeho odkazu si to nastavím. Snad to zvládnu. Souborový systém je FAT32.

Ale asi je celé něco špatně. Dnes už mi systém 1x zamrzl a musel sem ho restartovat vypnutím PC a 1x se restartoval když nemohl najet při přihlašování jiného uživatele. Navíc mám pokaždé jinak seřazené panely a teď mi dokonce při připojování toho disku napsal ee Nemáte oprávnění potřebná k prohlížení obsahu!? Přitom před 3 týdny jsem tento systém instaloval švagrové na notebook a vše běží jak má :(

nex555-penguin

• Návštěvník
  • jen se s tim porvěte.....nic na tom neni ;)
« Odpověď #3 kdy: 27 Prosince 2008, 21:06:56 »
ehm..... nevím jestli je to vhodné (neberte to jako že bych z vás chtěl dělat hlupáka ale i mistr tesař se někdy utne) ale možná je to v monitoru.....zkuste nastavit geometrii obrazu na monitoru (výška,šířka atd....)..........

konfigurační nástroj "Obrazovky a grafické karty" jest pokud se nemýlím displayconfig-gtk takže jestliže Vám tento nástroj schází (mě zrovna scházel) tak jej lze nainstalovat.....(pokud není ....nemohu to tvrdit protože moje ubuntu je mými "vylepšeními" tak rozkopané že už to dál snad ani nejde....zkrátka jsem vrtal - každopádně zkuste <Alt>+<F2> a zadejte gksu displayconfig-gtk )
« Poslední změna: 27 Prosince 2008, 21:11:36 od nex555-penguin »

georgenos

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Prosince 2008, 21:31:49 »
ehm..... nevím jestli je to vhodné (neberte to jako že bych z vás chtěl dělat hlupáka ale i mistr tesař se někdy utne) ale možná je to v monitoru.....zkuste nastavit geometrii obrazu na monitoru (výška,šířka atd....)..........

To jsem samozřejmě zkoušel jako první:) Když to ale stáhnu na výšku tak, aby to vypadalo jak má, tak mám död vrchu i od spodu asi 2cm mezery v obrazovce:(

konfigurační nástroj "Obrazovky a grafické karty" jest pokud se nemýlím displayconfig-gtk takže jestliže Vám tento nástroj schází (mě zrovna scházel) tak jej lze nainstalovat.....(pokud není ....nemohu to tvrdit protože moje ubuntu je mými "vylepšeními" tak rozkopané že už to dál snad ani nejde....zkrátka jsem vrtal - každopádně zkuste <Alt>+<F2> a zadejte gksu displayconfig-gtk )

Teď sem se na to trochu díval, vypadá to že to by mohlo být ono. Díky. Taky si s tím budu muset pohrát. Našel jsem nějaké články, že snad ovladače od ATI pro Radeon 9200 nefungují a měl bych mít přímo od Radeonu, otevřené x uzavřené... Takže to musím pročíst a prozkoušet. Snad to půjde.

Díky

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.