Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dotaz ohledně fungování DNS  (Přečteno 4682 krát)

Fiola

• Návštěvník
Dotaz ohledně fungování DNS
« kdy: 17 Ledna 2009, 02:46:58 »
Dobrý den ( ahoj? :) ),
 předem bych se chtěl omluvit za mou neznalost a nerozvážnost s jakou jsem se pustil do následujícího problému a rád bych vás požádal tímto o pomoc.

S kamarády si děláme vlastní webový server. Po softwarový stránce jsem to schytal já, jelikož jsem se už s Linuxama několikrát srazil (v tom dobrém slova smyslu :)). Nebudu to déle prodlužovat, důvody zřejmě nikoho nebudou zajímat. Každopádně jsem zvolil Ubuntu Server a nainstaloval i grafické rozhrání (vím, že tam nemá co dělat, pak ho deaktivuju - vím, že to zní alibisticky, ale proč ne :o)). Nainstaloval jsem klasicky LAMP a DNS (Bind9), načež jsem dokonfiguroval php a apache a vyzkoušel. Vše fungovalo. Server a PC mám v jedné síti. Vyzkoušel jsem tedy se dostat na server pomocí IP adresy přes prohlížeč a vyhodilo mi to krásně root /var/www/, tedy index.html "Its works.", což bylo fajn.

Jenže pak došlo na lámání chleba. Z Windows Server jsem zvyklý na to, že DNS spravuji trochu jiným způsobem a pak, u Windows je zřejmě trochu jinak fylozofie připojování počítačů k doméně. Nicméně jsem zkusil nastavit zónu. Nejdříve zkušební. Otevřel jsem si named.conf a tam přidal řádek:

Kód: [Vybrat]
zone "fiolahost.cz" {
 type master;
 file "/etc/bind/db.local";
}

Samozřejmě jsem pak do db.local doplnil @ NS, A záznamy - nezapomněl jsem ani na SOA. A DNS takto fungovalo. Ovšem pouze na localhostu, tedy přímo na serveru. Ne nikde v síti. A protože jsem zřejmě nedával pozor na směrování nebo u DNS ve škole. Rád bych se zeptal na váš názor nebo na vaší zkušenost: "Jak rozchodit DNS záznam pro danou síť?" Například pro síť 10.0.0.0 - respektive, když má server adresu 10.0.0.140, 10.0.0.138 PC a Router má čtvrtý oktet 139 ?

Mohl by mi někdo poradit, jak, kde, co, přidat nebo nastavit, abych zvládnul rozchodit DNS třeba fiolahost.cz a to mi fungovalo po celé síti ze všech počítačů? Nebo to nejde a musím přes cz.nic nejdříve registrovat vlastní nameserver doménu, která pak bude odkazovat na můj server? ... Na tom serveru bychom chtěli právě mít i vlastní DNS - tudíž i name server. S tím souvisí i má další otázka: máte někdo zkušenosti s vlastním name serverem? Jak mohu třeba doménu fiolahost.cz donutit, aby začala fungovat jako ns1.fiolahost.cz a ns2.fiolahost.cz ...? Nebo jaký postup byste mi doporučili?

Omlouvám se, pokud někomu přijdou mé otázky otravné a mimo úroveň :). Snažil jsem se hledat, prošel jsem snad 6 různých tutoriálů, které popisovali jak nastavit DNS a prostě bezvýsledně. Takže budu rád za jakoukoliv pomoc a předem vám za ni moc děkuji ...

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Re: Dotaz ohledně fungování DNS
« Odpověď #1 kdy: 17 Ledna 2009, 03:10:33 »
No co se týká jakoby na intranetové síti jsme tento problém řešili tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,31239.0.html
Od kolegy je to tam hodně slušně popsaný.

Jak si udělat vlastní zónu na vlastní doménu jako to maj třeba na domena.cz a tím se vlastním DNS zapojit do směrování na celém internetu to netuším. Zatím to řeším směrováním na můj server.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Fiola

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Ledna 2009, 13:30:30 »
Děkuju ti moc za odpověd a link :). Pročetl jsem to opravdu pečlivě ale bohužel nemám možnost mít 2x linux. Nevím tedy, jak právě když mám Windows a Linux nastavit to, aby se brala první DNS toho mýho ... i když ... přivedlo mě to na zajímavý nápad se po tom kouknout :o) ...

Díky! :) ... Uvidíme, jestli to rozjedu...

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 17 Ledna 2009, 17:52:08 »
Děkuju ti moc za odpověd a link :). Pročetl jsem to opravdu pečlivě ale bohužel nemám možnost mít 2x linux. Nevím tedy, jak právě když mám Windows a Linux nastavit to, aby se brala první DNS toho mýho ... i když ... přivedlo mě to na zajímavý nápad se po tom kouknout :o) ...

Díky! :) ... Uvidíme, jestli to rozjedu...
No a jak to souvysí? Já taky mám server debian a zkoušel jsem na stanicích windowsů... ale musí to jet i na linuxu...
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #4 kdy: 17 Ledna 2009, 19:58:23 »
Asi jsem neznalý světa, ale vysvětlí mi už konečně někdo, proč si pro chod www serveru instaluje DNS server? Tedy samosebou za předpokladu, že onen server nemá být zároveň NS serverem pro danou (či jinou) doménu ...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Fiola

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 17 Ledna 2009, 20:40:50 »
Vzhledem k tomu, že tam chci parkovat více domén, tak potřebuju DNS. Nechci to nastavovat někde u forpsi. Chci prostě nasměrovat doménu na ns1.neco.cz a ns2.neco.cz a hotovo ... ostatní si nastavit u mě ... Takže asi tak...

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #6 kdy: 17 Ledna 2009, 22:17:03 »
To je ten druhý ovšem správný případ, bohužel poslední dobou se zde množí dotazy ohledně DNS pro provoz jednotlivých www stránek s NS servery jinde :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Fiola

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 19 Ledna 2009, 00:44:21 »
Jsem rád, že mě chápete :). Ale budu se zřejmě asi muset zeptat některého z profesorů ve škole, že? :) Bohužel, nejsem takovej frajer, abych to zvládl sám bez pomoci sestavit. Zkesnul jsem nad tím celý víkend a do dneška mi nejede už DNS ani lokálně :). Zřejmě si s ním nerozumím. Z Windows Server jsem zvyklej na GUI konfort. Webmin jsem zkoušel, nicméně - to je opravdu jak SUDOKU :), dosazování správného na základě něčeho jiného - to už je lepší si sednout k těm texťákům v BIND složce v /etc/ a udělat to ručně ... Jenže tam troskotám na tom nastavení.

Prošel jsem asi 10 anglických tutoriálů, 4 české, pročetl jsem si teorii DNS, vím jak funguje - vím co to je, jaké jsou druhy záznamů, co který dělá. Přesto se zeptám...

Nenašel by se zde nějaký odvážlivec, který by mi nějak osobitě. Tak nějak prostě lidsky řekl, step-by-step, jak:
- nainstalovat BIND
- navést na něj svou doménu (dejme tomu třeba fiolasoft.cz)
- pro tu doménu nastavit ns1.fiolasoft.cz a ns2.fiolasoft.cz tak, aby ostatní uživatelé jiných domén, kteří budou parkovat u mě doménu zadali name servery právě tyto dvě hodnoty.
- jak jednoduše přidat třeba neco.cz
- jak vytvořit subdoménu tak, aby fungovala i s www i bez www (zde je to otázka 100% CNAME a A záznamů, s tím si kdyžtak poradím :))

Prosím a neodkazujte mě na manuály, texty jinde. Potřebuju radu od někoho z vás, profíků "pokus-omyl". Prostě těch, kteří tohle trápení už jednou prošli sami třeba kdysi ... vím, že to chce obětovat čas a o to více vám budu vděčný. Ale ten server je pro mě důležitý :). Je to možnost, jak být trochu nezávislý na jiných hosting službách. Navíc jsou to zkušenosti k nezaplacení.

Díky. :)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #8 kdy: 19 Ledna 2009, 06:52:19 »
Je jedno jakého registrátora si vyberete (dnes už není jen jeden centrální), zaregistrujete si doménu.
U registrátora je potřeba glue záznam pokud potřebujete aby name servery byly ve stejné doméně jako kterou registrujete. NSSET (seznam vašich NS) si vytvoříte podle registrátora, třeba https://www.forpsi.com/domain/cr-nsset.php
Nastavíte si alespoň dva NS servery (je jedno jestli bind, nebo něco jiného, je jedno jaký operační systém, podmínkou je aby každý z nich měl svoji veřejnou IP adresu)
Pokud máte jen jeden stroj a jen jednu IPv4 a chcete aby se tvářil jako dva, tak zkuste použít 1x IPv4, a 1x IPv6, třeba to projde. Ale jeden stroj jen v jedné síti je na úkor spolehlivosti a důrazně to nedoporučuji dělat !!! To už je lepší použít jako druhý NS některý jiný jinde na internetu. (jediný který mne napadá je gratisdns.dk)
Žádné odkazy nechcete, takže je nedám. Použijte vyhledávání na fóru. O IPv6 i DNS jsem tu už něco napsal, nemám nejmenší chuť to přepisovat do tohoto threadu.

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Fiola

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 19 Ledna 2009, 14:59:50 »
kiklhorn: Velice vám děkuji za vysvětlení NSSET ... a glue záznamu. To je přesně to, co jsem hledal :). Jsem vám moc vděčný! Jinak udělám 2 stroje, myslím, že to s těma IP 4 a IP6 by vážně neprošlo :). Jinak toto forum jsem prošel, myslím, že docela důkladně. Na základě všech nasbíraných poznámek z témat co jsem prošel bych měl celkem v pohodě zvládnout už vše nastavit. Ještě jednou děkuji ;).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.