Dobrý den ( ahoj?

),
předem bych se chtěl omluvit za mou neznalost a nerozvážnost s jakou jsem se pustil do následujícího problému a rád bych vás požádal tímto o pomoc.
S kamarády si děláme vlastní webový server. Po softwarový stránce jsem to schytal já, jelikož jsem se už s Linuxama několikrát srazil (v tom dobrém slova smyslu

. Nebudu to déle prodlužovat, důvody zřejmě nikoho nebudou zajímat. Každopádně jsem zvolil Ubuntu Server a nainstaloval i grafické rozhrání (vím, že tam nemá co dělat, pak ho deaktivuju - vím, že to zní alibisticky, ale proč ne

)). Nainstaloval jsem klasicky LAMP a DNS (Bind9), načež jsem dokonfiguroval php a apache a vyzkoušel. Vše fungovalo. Server a PC mám v jedné síti. Vyzkoušel jsem tedy se dostat na server pomocí IP adresy přes prohlížeč a vyhodilo mi to krásně root /var/www/, tedy index.html "Its works.", což bylo fajn.
Jenže pak došlo na lámání chleba. Z Windows Server jsem zvyklý na to, že DNS spravuji trochu jiným způsobem a pak, u Windows je zřejmě trochu jinak fylozofie připojování počítačů k doméně. Nicméně jsem zkusil nastavit zónu. Nejdříve zkušební. Otevřel jsem si named.conf a tam přidal řádek:
zone "fiolahost.cz" {
type master;
file "/etc/bind/db.local";
}
Samozřejmě jsem pak do db.local doplnil @ NS, A záznamy - nezapomněl jsem ani na SOA. A DNS takto fungovalo. Ovšem pouze na localhostu, tedy přímo na serveru. Ne nikde v síti. A protože jsem zřejmě nedával pozor na směrování nebo u DNS ve škole. Rád bych se zeptal na váš názor nebo na vaší zkušenost: "Jak rozchodit DNS záznam pro danou síť?" Například pro síť 10.0.0.0 - respektive, když má server adresu 10.0.0.140, 10.0.0.138 PC a Router má čtvrtý oktet 139 ?
Mohl by mi někdo poradit, jak, kde, co, přidat nebo nastavit, abych zvládnul rozchodit DNS třeba fiolahost.cz a to mi fungovalo po celé síti ze všech počítačů? Nebo to nejde a musím přes cz.nic nejdříve registrovat vlastní nameserver doménu, která pak bude odkazovat na můj server? ... Na tom serveru bychom chtěli právě mít i vlastní DNS - tudíž i name server. S tím souvisí i má další otázka: máte někdo zkušenosti s vlastním name serverem? Jak mohu třeba doménu fiolahost.cz donutit, aby začala fungovat jako ns1.fiolahost.cz a ns2.fiolahost.cz ...? Nebo jaký postup byste mi doporučili?
Omlouvám se, pokud někomu přijdou mé otázky otravné a mimo úroveň

. Snažil jsem se hledat, prošel jsem snad 6 různých tutoriálů, které popisovali jak nastavit DNS a prostě bezvýsledně. Takže budu rád za jakoukoliv pomoc a předem vám za ni moc děkuji ...