Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s hw na Compaq Armada 110  (Přečteno 1689 krát)

Pupak

• Návštěvník
Problém s hw na Compaq Armada 110
« kdy: 20 Ledna 2009, 22:00:54 »
Zkoušel jsem nainstalovat Ubuntu, poslední verze. Ohlásil mi málo paměti (počítač má 256MB, ale je sdílená s VGA). Tak jsem přešel na Xubuntu, avšak standardní instalace skončila zamrznutím počítače (zřemě stejný problém, jako popisuji dál). Tak jsem nainstaloval (úspěšně) Xubuntu v příkazovém módu. Ale jak vypadá grafický vzhled jsem neviděl ani jednou. Příkaz startx vede k zamrznutí počítače (smaže se obrazovka a pak počítač reaguje na trojhmat, jinak na nic). Zkoušel jsem odinstalovat a znovu instalovat xorg (což by podle dokumentace mělo vést k nové detekci hw a správnému nastavení) - nepomohlo  to:-[. V xorg.conf jsem zkusil předefinovat ovladač na implicitní typ - taky to nepomohlo >:(. Grafický režim mi asi není souzen.

Myslím, že by to mohlo mít souvislost s chybovou zprávou, kterou mi to hlásí při startu, a to během loadování hw.driverů: vt596_smbus 0000:00:14.4: SMBUS: Error: Host SMBus controller not enabled! - upgrade BIOS or use force=1. Netuším, kde bych měl použít force=1, zkoušel jsem to v souboru grab/menu.lst, ale to asi není správné místo, nic se nezměnilo. Netušíte, co s tím? Díky předem za pomoc - docela rád bych už konečně viděl, jak to Xubuntu vlastně vypadá. Díky.

sandrick

• Aktivní člen
  • *
Re: Problém s hw na Compaq Armada 110
« Odpověď #1 kdy: 20 Ledna 2009, 23:17:30 »
Tak prvne bych asi zkusil upgradovat ten bios.

Jinak nejspis
Kód: [Vybrat]
rmmod vt596_smbus
modprobe vt596_smbus --force=1

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.