Zkoušel jsem nainstalovat Ubuntu, poslední verze. Ohlásil mi málo paměti (počítač má 256MB, ale je sdílená s VGA). Tak jsem přešel na Xubuntu, avšak standardní instalace skončila zamrznutím počítače (zřemě stejný problém, jako popisuji dál). Tak jsem nainstaloval (úspěšně) Xubuntu v příkazovém módu. Ale jak vypadá grafický vzhled jsem neviděl ani jednou. Příkaz
startx vede k zamrznutí počítače (smaže se obrazovka a pak počítač reaguje na trojhmat, jinak na nic). Zkoušel jsem odinstalovat a znovu instalovat
xorg (což by podle dokumentace mělo vést k nové detekci hw a správnému nastavení) - nepomohlo to:-[. V
xorg.conf jsem zkusil předefinovat ovladač na implicitní typ - taky to nepomohlo

. Grafický režim mi asi není souzen.
Myslím, že by to mohlo mít souvislost s chybovou zprávou, kterou mi to hlásí při startu, a to během loadování hw.driverů:
vt596_smbus 0000:00:14.4: SMBUS: Error: Host SMBus controller not enabled! - upgrade BIOS or use force=1. Netuším, kde bych měl použít force=1, zkoušel jsem to v souboru
grab/menu.lst, ale to asi není správné místo, nic se nezměnilo. Netušíte, co s tím? Díky předem za pomoc - docela rád bych už konečně viděl, jak to Xubuntu vlastně vypadá. Díky.