Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Akcelerace Grafiky Intel 960 (X3100 Intel Accelerator)  (Přečteno 3577 krát)

Laethnes

• Host
Akcelerace Grafiky Intel 960 (X3100 Intel Accelerator)
« kdy: 20 Ledna 2009, 09:19:14 »
Dobrý den,
tentokrát to ani není problém, jako spíš záhada. Jak je na tom GNU/Linux (Ubutnu) s akcelerací Intelu, konkrétně Intel 960 (X3100 Intel Accelerator)? Jde o to, že si doma programuju a dělám nějaký ten OpenGL základ. Udělal jsem si jednoduché GUI (čítač polygonů teprve chystám, ale víc než 50 trojúhelníků to nebude). Používám knihovnu SDL, mj. proto, že chci aby se hra dala hrát jak pod Win, tak pod Linuxem. Kvůli neschopnosti se připojit na net momentálně pracuju ve Winech a čas od času si zaskočím do Ubuntu otestovat, zda je můj kód kompilovatelný a funknční. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že aplikace, která ve Win má okolo 300 fps v Linuxu klesne na - a teď se podržte - 80. Přitom akcelerované prostředí mám, protože glgears (nebo jak je ten program) jsem zkoušel a byl rychlý oproti tomu, když se mě tu akceleraci podařilo zrušit. To má grafika Intelu tak špatnou akceleraci? Koneckonců když jsem si zkoušel ve Wine rozjet Raymana3, byl pokles fps taky poměrně viditelný, což jsem původně připisoval Wine...
Mimochodem, v Linuxu používám nejaktuálnější sw, kdežto ve Win mám nejstarší ovladač, protože s těmi novějšími nefunguje přípojka na TV a i když mám širší podporu funkcí, je grafika pomalejší.
Mimochodem, v OpenGL zatím ani nepoužívám nějaké složité funkce, jen glOrtho, glViewport (pro výsek objektu v GUI s posuvníky) glBlend a jednoduché (kromě jedné jsou ale všechny RGBA) textury... (OpenGl podporu jsem přidal teprve včera, doposud jsem vše kreslil pomocí SDL_Surface* (sw kreslení - výkon (fps) byl srovnatelný))

Rixx

• Stálý člen
  • **
Re: Akcelerace Grafiky Intel 960 (X3100 Intel Accelerator)
« Odpověď #1 kdy: 20 Ledna 2009, 14:23:09 »
Intel X3100 má bohužiaľ v Ubuntu 8.10 fakt biednu podporu (nové ovládače bohužiaľ neposkytujú dostačujúci výkon). Ohľadom tejto karty sa tu už popísalo veľa a niekedy neplatí, že čím novší tým lepší.  ;)

Laethnes

• Host
« Odpověď #2 kdy: 20 Ledna 2009, 14:30:33 »
Intel X3100 má bohužiaľ v Ubuntu 8.10 fakt biednu podporu (nové ovládače bohužiaľ neposkytujú dostačujúci výkon). Ohľadom tejto karty sa tu už popísalo veľa a niekedy neplatí, že čím novší tým lepší.  ;)
Mno koukám (z tvého podpisu), že i ty s tím máš svoje zkušenosti :3. A to už je ta karta i tak dost problémová s výkonem (konekonců spolužáci říkají, že "to od Intelu ani není grafická karta" :3).

Volis

• Stálý člen
  • **
  • Impossible is nothing :o]
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #3 kdy: 20 Ledna 2009, 14:41:22 »
Je to karta zatiom moc nepouzitelna pro hry mam ji take compiz jede krasne ale co se tyce 3D akcerece pro hry, neni na toi zadnej pouzitelnej ovladac a jen nekolika jedincum pomohlo nove jadro z 9.04 a novej xorg s istallaci xserveru ovladacu pri intel.. ani vesa ovladace nejsou to prave...
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

Jan.Valdman

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Ledna 2009, 20:41:39 »
Ja mam taky takovou grafiku na Dell Latitute a docela me stve ze jsem nezustal u Ubuntu 8.04. Dale zlobi napr. mikrofon u skype a tv karta se take nechyta, mam terratec cinergy htc xd hd. Nepustili soudruzi 8.10. prilis brzy?

Laethnes

• Host
« Odpověď #5 kdy: 22 Ledna 2009, 21:06:02 »
Ja mam taky takovou grafiku na Dell Latitute a docela me stve ze jsem nezustal u Ubuntu 8.04. Dale zlobi napr. mikrofon u skype a tv karta se take nechyta, mam terratec cinergy htc xd hd. Nepustili soudruzi 8.10. prilis brzy?
To je prý obecný problém Ubuntu: vydávají jej tak rychle, že přechod na vyšší verzi může znamenat znefunkčnění té původní. Tohle si zapamatuj: kdesi jsem to četl na fóru či kde a tak si na to dávám bacha. Pokud chceš opravdu pořádně prověřený a funkční a bezpečná sw, přejdi na Debian (sám nad tím uvažuju), ale budeš mít HODNĚ starý sw :3

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 24 Ledna 2009, 12:23:11 »
No hej používam Debian testing a dokonca si zahrám Urban Terror a OpenArenu. Viac bohužiaľ už nezvláda. A keby ste si dali debian testing tak ten software až taký starý mať nebudeš  ;)

Rinu

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 14 Února 2009, 16:20:07 »
V tomhle tedy musím graf.kartu proklínat, protože linuxová podpora vážně téhle zvláštní intelácké odrůdy vázne. Na oficiálních stránkách jsem zahlédla novější balík ovladačů, xf86-video-intel-2.6.0.tar.bz2, někdy ze začátku tohoto roku, ale nejsem si jista, jestli bych si jeho zkompilováním nerozryla systém.
ThinkPad R61 (2GB RAM, Intel Duo Core 2GHz, Intel GMA X3100) - Ubuntu 10.04 - Gnome 2.30.0

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.