Když potřebuju řešit nějaký problém a selektím si pomocí googlu potřebné informace, čím dál tím častěji na mně vyskakují titulky jako :
Ubuntu: nová splash screen a čas bootování
nebo
Nový Linux Ubuntu 9.10 působí lépe než Visty, ale Windows 7 nepřekonal
a ještě třeba
Rychlost bootu: Ubuntu vs. Windows
A až na ten prostřední titulek (vyčerpávající recenze z technetu, prosím pokud někdo četl -
NECHCI zde filozofovat o obsahu, nebo objektivnosti podobných recenzí), mají pro mne osobně zprávy o tom, jaký bude mít nové vydání obrázek a že start systému je mnohem rychlejší, celkem nulovou hodnotu. Za ty dva roky, co Ubu používám jsem nabyl dojmu, že je to skutečně vynikající derivát tohoto OS. Ale sotva jsem přešel z 8.04 Hardy Heron na čerstvý 9.10 Karmic Koala, přišlo mi, že to tak nebude.
Ano, je mi jasné, že je to více méně testovací verze, ale v předchozích vydáních se mi nikdy nestalo, že by se sám od sebe posouval čas hodin - je nastavený ručně, nebo pokud je PC uspán do paměti, po probuzení je potřeba smazat/zavést modul síťové karty - jinak nefunguje síť, ale proboha proč? V minulých vydáních konkrétně tyto dva problémy nebyly, takže na to koukám jako trouba a i když se to možná jeví jako nesmysly,
PROČ - pokud teda to opravdu jsou banální a triviální chybičky,
PROČ tady jsou?
Je hezké, že Ubuntu je linux pro lidi a doufám, že časem položí na lopatky konkurenční komerční systém pomocí ještě hezčích ikonek a ještě mnohem rychlejšího bootu systému. Možná si o tom jednou přečtu na nějakém zajímavém blogu, pomocí z mnoha dostupných internetových prohlížečů (možná podlehnu super rychlýmu Chrome, co já vím), ovšem možná už nebude běhat na Ubuntu. Shuttleworth tu ztrátu určitě přežije

. Tak abych to zbytečně neprotahoval, z posledního vydání Ubuntu jsem rozčarován...