Před měsícem jsem povýšil XUBUNTU 9.04 na Ubuntu 9.10 a od té doby se mi monitor zúžil konkávně na 50% display.
Použil jsem všechny možné rady z Launchpadu.
Původně 8.04 UBUNTU i později 9.04 XUBUNTU jsem měl v angličtině (je to můj mateřský jazyk) a fungovalo to bez problémů. Několikrát jsem vše přeinstaloval, protože při nové instalaci vše vypadalo normálně do té doby, než se uspala obrazovka, obzvláště při instalaci UBUNTU 9.10, ale tam zase nefungoval power management, obrazovka ztmavla a počítač běžel dál a pak byl opět monitor zúžený.
Zřejmě mám zabudovaný ovladač v kartě. Na počítači je sice napsáno Intel Inside, ale terminál mi na dotaz odpovídá:
01:00.0 VGA compatible controller [0300] : S3 Inc.VT8375 (ProSavage8 KM266/KL266) [533:8d04]a v dokumentaci pro UBUNTU jsem to nenašel.
Většina mých pokusů o nápravu končila oznámením že monitor
is in low power a na žádný příkaz počítač nereagoval a nakonec jsem musel vše nainstalovat znovu.
Napadlo mě, že problém může být v BIOSu, ale vůbec se v tom nevyznám a nevím co zapnout nebo vypnout (enable nebo disable), naposledy jsem se k tomu odhodlal a nezbylo mi nic jiného než přeinstalovat počítač na XUBUNTU 9.04 a použít celý disk, abych vymazal ostatní systémy, které se tam mezitím nainstalovaly.
Může to být jednoduše řešitelný problém, ale ne pro mne. Může prosím někdo poradit? Ale co konkrétně dělat, bez odkazů na jiné stránky? Určitě nejsem jediný kdo používá stejnou vykopávku

sice to hodně lidí čte, ale asi také neví, co s tím. Děkuji všem za pomoc.