Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zúžení monitoru po povýšení Ubuntu na Ubuntu 9.10  (Přečteno 1642 krát)

hvlibl

• Návštěvník
Zúžení monitoru po povýšení Ubuntu na Ubuntu 9.10
« kdy: 19 Prosince 2009, 15:19:13 »
Před měsícem jsem povýšil XUBUNTU 9.04 na Ubuntu 9.10 a od té doby se mi monitor zúžil konkávně na 50% display.

Použil jsem všechny možné rady z Launchpadu.

Původně 8.04 UBUNTU i později 9.04 XUBUNTU jsem měl v angličtině (je to můj mateřský jazyk) a fungovalo to bez problémů. Několikrát jsem vše přeinstaloval, protože při nové instalaci vše vypadalo normálně do té doby, než se uspala obrazovka, obzvláště při instalaci UBUNTU 9.10, ale tam zase nefungoval power management, obrazovka ztmavla a počítač běžel dál a pak byl opět monitor zúžený.

Zřejmě mám zabudovaný ovladač v kartě. Na počítači je sice napsáno Intel Inside, ale terminál mi na dotaz odpovídá:
01:00.0 VGA compatible controller [0300] : S3 Inc.VT8375 (ProSavage8 KM266/KL266) [533:8d04]
a v dokumentaci pro UBUNTU jsem to nenašel.

Většina mých pokusů o nápravu končila oznámením že monitor is in low power a na žádný příkaz počítač nereagoval a nakonec jsem musel vše nainstalovat znovu.
Napadlo mě, že problém může být v BIOSu, ale vůbec se v tom nevyznám a nevím co zapnout nebo vypnout (enable nebo disable), naposledy jsem se k tomu odhodlal a nezbylo mi nic jiného než přeinstalovat počítač na XUBUNTU 9.04 a použít celý disk, abych vymazal ostatní systémy, které se tam mezitím nainstalovaly.

Může to být jednoduše řešitelný problém, ale ne pro mne. Může prosím někdo poradit? Ale co konkrétně dělat, bez odkazů na jiné stránky? Určitě nejsem jediný kdo používá stejnou vykopávku  :'( :'( sice to hodně lidí čte, ale asi také neví, co s tím. Děkuji všem za pomoc.
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 13:55:36 od Anna Taliánová »

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: zůžení monitoru po povýšení na 9.10
« Odpověď #1 kdy: 19 Prosince 2009, 19:27:51 »
Hm..to vypadá opravdu divně. Zkoušel jsi i jinou distribuci? Pc Linux OS si zakládá na hardwarové podpoře..pokud není nějaký spešl důvod, proč mít distro z rodiny *buntu, tak bych minimálně na pokus zkusil PCLOS. Předpokládám, že konfigurace PC nebude zrovna ideální na PCLOS, ale aspoň kvůli zobrazení bych to zkusil...a případně z tama sebral xorg a zalaboroval.
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 13:57:17 od Anna Taliánová »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 19 Prosince 2009, 19:58:34 »
Pošlete soukromou zprávu uživateli co Vám odpověděl nebo přímo sem do vlákna. To že kliknete na nahlásit moderátorovi Vám nijak nepomůže. Sám nevím wo co go.
Tato funkce se používá spíše pokud někdo zlobí nebo je téma vyřešené a nahlásil to někdo komu nepatří.  ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 19 Prosince 2009, 22:30:59 »
Lidi to čtou, možná by dovedli vymyslet řešení, ale převážně jsou asi zmateni z tvého popisu problému.

1) Zdá se, že je chyba v monitoru, tedy že signál z PC jde v pořádku, ale monitor ho nedovede zobrazit. Můžeš zkusit jiný monitor?

2) Co se stane, když zkusíš změnit rozlišení a hlavně obnovovací frekvenci? (Pokud monitor zčerná, 15 sekund nic nedělej a vrátí se to.)
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 13:58:17 od Anna Taliánová »
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 20 Prosince 2009, 11:09:55 »
Hvlib, dovolím si ocitovat tvou soukromou zprávu:

Citace
Děkuji za nápad, ale monitorem to není, to jsem vyzkoušel. U Microsoftu funguje normálně. Asi před 14 dny jsem našel návod, který doporučoval vypnout NVIDIA a použít v terminálu "envyng -t" a ještě nějaký ovladač, fungovalo to do té doby, než jsem omylem pustil aktualizace. Teď už tu stránku nemohu najít. Ostatně stejné dotazy jako ten můj se objevovaly v  češtině ještě před třemi dny, i když s jinou kartou, bez odpovědi, ale teď už tam nejsou. Chápu, že nelze vše skladovat a ještě jednou děkuji.

Nevím, jak jsi to zkoušel. Vhodné by bylo vyzkoušet několik jiných monitorů.

Pokud zjistíš chybu v monitoru (pozoroval jsem kdysi podobné chování), myslím, že pro vážnou práci na PC je dnes už lepší po vánocích investovat 2500,- do 19" LCD. Tím se to vyřeší. (Doporučení: kup model také s DVI vstupem!)

To, že to ve Windows funguje normálně, může být tím, že Windows používají jinou obnovovací frekvenci. Prosím, vyzkoušej chování monitoru při přepnutí na rozlišení 1024x768 a frekvenci 60 Hz. To by mělo prokázat, zda je moje domněnka správná.

Mimochodem, myslím, že na tomto fóru se z pochopitelných důvodů skladují všechny relevantní dotazy a diskuse. S diskovým prostorem problém není, zatím zde jsou řádově desítky MB psaného textu.
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 13:59:50 od Anna Taliánová »
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 20 Prosince 2009, 12:30:07 »
Děkuji za nabídku, ale opravdu to není v monitoru, právě teď jsem to opakovaně! vyzkoušel i restartoval. Kromě toho, že to nepřehrává ověřovací písmena, která jsou neviditelná jako když banka posílá poštou PIN, nevím proč není to obálka, a že to vyplo zvuk obecně, k žádné změně nedošlo. Za to kdykoliv začne update manager obraz se často srovná ale zase se ztrácí zvuk (respektive vypne se master), ale na to jsem si už zvykl. No Linux se asi už také vrhl do komerce, ale ti, kteří uvažují o koupi nové mašiny po zkušenostech s povýšením systému v UBUNTU asi budou opět uvažovat o Microsoftu.

1) Prosím, při řešení problémů odpovídej do diskuse. Od toho tu fórum je, ostatní tak mohou vyřešit problém, aniž by se museli znovu ptát. Děkuji.

2) "právě teď jsem to opakovaně! vyzkoušel" -- tzn. při libovolně malé frekvenci a libovolně malém rozlišení je obraz úzký?

3) "Kromě toho, že to nepřehrává ověřovací písmena" -- nerozumím? Jde zde o zadávání hesla? V textovém režimu se při psaní hesla nezobrazuje nic, v grafickém přihlašování se psané znaky nahrazují velkou tečkou.

4) "neviditelná jako když banka posílá poštou PIN" -- mně poslala banka pin poštou jako čitelné 4 číslice

5) "a že to vyplo zvuk obecně, k žádné změně nedošlo" -- On je rozhašený i zvuk? Můžeš to prosím popsat blíže a polopaticky? Děkuji.

6) "No Linux se asi už také vrhl do komerce" -- řada Linuxem se zabývajících firem na tom pochopitelně vydělává, ale to se zužováním monitoru asi moc nesouvisí...

7) "ale ti kteří uvažují o koupi nové mašiny po zkušenostech s povýšením systému v UBUNTU asi budou opět uvažovat o Microsoftu." -- samozřejmě, pokud se Tvůj problém s monitorem a/nebo (?) zvukem nepovede srozumitelně popsat, anebo sice povede popsat ale nepovede vyřešit, bude rozumné zkusit Windows.
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 14:02:42 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.