Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Upgrade na Ubuntu 10.10 a problem s preblikavanim obrazu  (Přečteno 2853 krát)

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
Upgrade na Ubuntu 10.10 a problem s preblikavanim obrazu
« kdy: 11 Října 2010, 19:00:23 »
priatelia linuxáci,
mal som zinštalovaný Linux Ubuntu 10.04 (upgrade z predchádzajúceho 9.10). Dnes som upgrade-ol na verziu 10.10. Počas upgrade-u žiadna chybová hláška, všetko prešlo (zdá sa) v poriadku. Urobilo to reštart ale odvtedy mi preblikáva obrazovka, cca každých 8sek.
Skúšal som ešte cez "Update Manager" pozrieť, ći nechýbajú nejaké ďalšie package ale nič, vypisuje že všetko je najčerstvejšie. Nastavenie monitora, ani rozlíšenie nebolo nijak menené, takže neviem čo s tým, prečo sa to deje.
Je to dosť blbé, lebo každých 8sek sa ako keby vypne monitor (tma) a potom po cca 1,5sek znovu naskoćí.
Čo s tým?
PS: Upgrade bol robený normálne cez "Update Managera".

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Upgrade na Ubuntu 10.10 a problem s preblikavanim obrazu
« Odpověď #1 kdy: 11 Října 2010, 19:07:42 »
Aka gr. karta a ake ovladace. Ak si mal nainstalovane ovladace od vyrobcu tak by si mohol skusit odinstalovat a znovu nainstalovat ovladace gr.karty.
Pri povysovani moze nastat problem s ovladacmi ak pouzivas ovladace ktore niesu dodavane s ubuntu.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #2 kdy: 11 Října 2010, 19:25:19 »
No hej lebo v 10.10 je už xorg 1.9
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Cocumis

• Návštěvník
  • Za gramatické chyby sa vopred ospravedlňujem :D
« Odpověď #3 kdy: 12 Října 2010, 19:31:36 »
Zdravím.
Mám ten istý problém, teda takmer ten istý. Taktiež mi preblikuje obraz, ale nie tak často a nie je vypnutý úplne, len proste nejak divne preskoči. už som s toho na nervy. Problém je aj v tom že mám graf. kartu mobility radeon X2300 a tá v oficialnych ovládačoch od ati nie je podporovaná (netuším dôvod, a nikde som sa ktomu nedopátral) v 9.10 som používal ovládač mesa a všetko fičalo, aj 3D. teraz 3D tiež funguje, ale ten obraz preblikuje, všimol som si tiež že najviac to robí krátko po štarte systému, neskôr už menej. taktiež mi krátko po štarte obraz akoby šumí/praská, to po čase prestane. skúšal som taktiež vytvoriť xorg.conf, keďže som sa dozvedel, že v nových verziach ubuntu sa už automaticky nevytvára bo sa používa niečo iné neviem už tú skratku. Dal som tam presne ten istý xorg.conf, korý som mal aj v 9.10, avšak nepomohlo. Mimochodom robil som čistú inštaláciu nie upgrade
A ešte jedna vec tak trochu oftopic kde sa prehadzujú ovládacie prvky minimalizovať, maximalizovať a zatvoriť s5 na pravú stranu?

Už som s tých prechodov na nové verzie na nervi. Každý boží prechod sa mi nejako pošaha, nehovorím o znovunastavovaní vzhľadu ...
Takže dik za rady atď...

za gramatické chyby sory
« Poslední změna: 12 Října 2010, 19:35:15 od Cocumis »
Za gramatické chyby sa vopred ospravedlňujem :D

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 12 Října 2010, 19:55:22 »
Tlacitka
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20po%20instalaci#Roz.2BAWEA7QFZ-en.2BAOE_nastaven.2BAO0-
Tuto kartu mam aj ja a nemam s blikanim problem. Ak chces pozri si moj xorg pripadne ho vyskusaj.

Ak sa rozhodnes vyskusat ho tak si uprav sekcie podla seba, hlavne sekciu monitor.

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 12 Října 2010, 19:59:36 od TIBOR »
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 12 Října 2010, 20:06:39 »
Aka gr. karta a ake ovladace. Ak si mal nainstalovane ovladace od vyrobcu tak by si mohol skusit odinstalovat a znovu nainstalovat ovladace gr.karty.
Pri povysovani moze nastat problem s ovladacmi ak pouzivas ovladace ktore niesu dodavane s ubuntu.
grafiku mám Radeon X300/X550/X1050
príkaz: lspci vypisuje:
Kód: [Vybrat]
04:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV370 [Sapphire X550 Silent]
04:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV370 secondary [Sapphire X550 Silent]
Btw.ako odinštalujem a opätovne nainštalujem video ovládače v Ubuntu?
« Poslední změna: 12 Října 2010, 21:31:11 od FredFlinstone »

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 12 Října 2010, 20:51:28 »
No hej lebo v 10.10 je už xorg 1.9
a čo z toho plynie? Máš nejaký tip?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 13 Října 2010, 18:30:51 »
Řada X už dávno není podporována. Naposledy v Ubuntu 8.10. Jediný ovladač je opensource(v Ubuntu xserver-xorg-ati-potažmo *-*-radeon).
Mám tudle řadu taky a nemám tento problém.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 14 Října 2010, 19:50:43 »
Řada X už dávno není podporována. Naposledy v Ubuntu 8.10. Jediný ovladač je opensource(v Ubuntu xserver-xorg-ati-potažmo *-*-radeon).
Mám tudle řadu taky a nemám tento problém.
Ubuntu 10.04 mi šlapalo v pohode, všetko OK, ale po upgrade na 10.10 to bliká.
Čo s tým? Daj prosím ťa radu, ako to vyriešiť.
Čo mám, a ako, zinštalovať?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 14 Října 2010, 20:07:56 »
Mas v /etc/X11/ subor xorg.conf? Ak ano skus ho premenovat a restartuj. Ak si povysoval zo starsieho ubuntu kde tento subor bol a ty tam mas nastavene options tymto ho zrusis a nechas system aby si sam zdetekoval kartu a vybral jej podla neho najlepsie nastavenie. Pripadne moze dat preinstalovat balik xsever-xorg-video-radeon. To su ovladace ktore pravdepodobne pouzivas.
Ci pouzivas a mas zavedeny ovladac radeon mozes zistit prikazom
lsmod |grep radeonco by malo vypisat nieco podobne
lsmod | grep radeon
radeon                825934  3
ttm                    56633  1 radeon
drm_kms_helper         30200  1 radeon
drm                   168054  5 radeon,ttm,drm_kms_helper
i2c_algo_bit            5168  1 radeon

Cocumis

• Návštěvník
  • Za gramatické chyby sa vopred ospravedlňujem :D
« Odpověď #10 kdy: 14 Října 2010, 21:45:44 »
hm nepomohlo mi ani použitie xorg.conf od Tibora ani preinštalovanie ovladačov. ako som tak pozeral po internete, tak ľudia ktorý mali problém s blikaním mali graické karty ati Xxxx, teda aspoň som nenašiel nikoho s inou kartou kde by to blikalo. a ďalšia pre mňa záhada je že v mojom prípade sa to blikanie časom spomalí a po takých zhruba 20 minútach to takmer vôbec nebliká. naozaj som z toho jeleň.
Za gramatické chyby sa vopred ospravedlňujem :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.