Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: fstab a práva ext4  (Přečteno 5312 krát)

gb

• Aktivní člen
  • *
fstab a práva ext4
« kdy: 31 Ledna 2011, 10:46:46 »
Omlouvám se jestli to tu již někde je ale nějak mám pocit, že by to mělo tak nějak fungovat a mě ne a ne se to podařit.
Chci připojit další oddíl pro permanentní data, která nebudou ohrožena instalací nové verze ubuntu.

situace:
ubuntu 10.04

mdkir /mnt/linux-data
chmod 777 linux-data

ls -la
drwxrwxrwx  2 root root 4096 2011-01-31 09:17 linux-data

ve fstab
chmod 777 /mnt/linux-dataUUID=1ca37d30-5b6e-4d4d-8b7f-01815232ad94       /mnt/linux-data ext4    rw,users,auto   1       2

lze namountovat i ručně pod uživatelem(ne správce), ale nemá žádný práva
ls -la
drwx------  4 georg georg 4096 2011-01-31 09:06 linux-data

pod správcem se do něj dostanu, jako uživatel nee

V návodech jsem nikde nepotkal žádnou další akci, kromě disků ntfs a fat kde se ještě má přidávat umask, ale tohle by neměl být ten případ, disk je ext4.

Mohu poprosit o ideu. Musí to být nějaká prkotina.

Děkuji
S pozdravem GB.

gb

• Aktivní člen
  • *
Re: fstab a práva ext4
« Odpověď #1 kdy: 31 Ledna 2011, 11:03:52 »
man fstab

Kód: [Vybrat]
chmod 777 /mnt/linux-dataUUID=1ca37d30-5b6e-4d4d-8b7f-01815232ad94       /mnt/linux-data ext4    rw,users,auto   1       2
je blbost

pardon zapoměl jsem odřádkovat, má to být samozřejmě
chmod 777 /mnt/linux-data
a ve fstab je
UUID=1ca37d30-5b6e-4d4d-8b7f-01815232ad94       /mnt/linux-data ext4    rw,users,auto   1       2

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 31 Ledna 2011, 11:09:01 »
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,50053.msg362097.html#msg362097

řeší síťový disky, já si myslím že nomountovat disk, aby ho všichni viděli musí být maličkost. Akorát že mi to z nějakého důvodu neche dát práva. Pokud ten disk nedám do fstab. Je v tom grafickém "průzkumníku a každý si ho může připojit,  může zapisovat a číst dle libosti". Já chci jenom změnit to, že bude natvrdo po startu připojen, to snad nechci zas až tak moc?

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 31 Ledna 2011, 11:25:52 »
neresi jen sitove disky ... viz topic

pokud das do fstab:

$dev_path_k_tomu_disku $mountpoint $fstype $options $backup_method

tak to bude fungovat ... `man fstab` ne jen kvuli tomu ze tam mas chmod na zacatku .. chybi ti tam minimalne jeste $fstyp

> grep mnt/data /etc/fstab
/dev/sdb1            /mnt/data            reiserfs   noatime,noacl         1 2

a to ext4 nestačí?
Von se normálně nomountuje i ve výpise po mount je, jen se na něj dostane jen správce viz výše výpis práv

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 31 Ledna 2011, 11:29:50 »
No, tak nevím, nevím, ale mě úplně bez problémů fungují např. následující prostinké zápisy ve fstab:
/dev/sda2 /media/sys2 ext4 auto
/dev/sda3 /media/disk ext4 auto

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 31 Ledna 2011, 11:33:12 »
No, tak nevím, nevím, ale mě úplně bez problémů fungují např. následující prostinké zápisy ve fstab:

ale seš tam sám, nebo na tom PC jede více uživatelů a všichni ho mohou plnohodnotně používat???

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 31 Ledna 2011, 11:42:48 »
Není náhodou volba auto možná jen v adresáři /media ?
V /mnt je ta volba dostupná jen pro cd/dvd.
Ale třeba se pletu.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #7 kdy: 31 Ledna 2011, 11:45:16 »

ale seš tam sám, nebo na tom PC jede více uživatelů a všichni ho mohou plnohodnotně používat???

Jsem tam samozřejmě sám; pokud si někde v příspěvku uváděl, že to řešíš pro více uživatelů, tak jsem to asi přehlédl...

P.S.
PC používám opravdu jako Personal Computer :-)
« Poslední změna: 31 Ledna 2011, 11:57:17 od mka »

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 31 Ledna 2011, 12:16:30 »

vsichni ho nemohou bez umasky plnohodnotne pouzivat !!!! prosim projdi si bud link do prislusneho topicu co jsem ti poslal a nebo nejakej tutorial s vysvetlenim jak fungujou prava v Linuxu

No mám tu třeba 1k stránkovou brožuru administrátora linuxu. Jsem tedy zatím v půli, ale už jsem něco uchopil.
Nicméně, tvrdím, že musí existovat způsob jak připojit oddíl/disk, který může vlastnit třeba lucifer ze skupiny peklo, ale ostatní tam budou mít práva vytvářet svoje složky apod. Na 8.04 mi to fungovalo.

Nevím jestli není problém spíš s oddílem naformátovaným jako ne ext3 ale ext4. Možná to má svoje specifika,  o kterých nevím pokud ne je někde chybka u mě a na to jsem se tak zhruba ptal.

Nicméně děkuji za snahu.

PS ten topic jsem celý prošel,ale nějak mi to v mém konkrétním případě nepomohlo. Ještě jendou připomínám, že disk se mountuje, jen chci v tom přípojném bodě nastavit pro ostatní práva čtení a zápisu.

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 31 Ledna 2011, 16:00:30 »
ne, pro ext3|ext4 filesystem to nejde ..

Nerad bych se své myšlenky vzdával.

Někteří přece linkují např adr. /home z jiný partition, chcete tím naznačit, že linkovaný oddíl nemůže být ext3 or ext4. Přijde mi to jako běžná praxe, Chci prakticky analogickou funkčnost.

gb

• Aktivní člen
  • *
Re: fstab a práva ext4, pořešeno, maglazj zůstává
« Odpověď #10 kdy: 01 Února 2011, 08:52:04 »
Pro případné ostatní hledače informací.

Takže po diskusi, kdy jsem se nic nedozvěděl jsem začal trochu pokusovat.

1. Pokud se použije diskový nástroj pro formátování oddílu na disku, je tam check na získání práv. V jednouživatelském režimu asi dobrý, jinak zprominutím na "h..". Nevím jak se to děje, ale výsledný nomountěný disk má práva toho jednoho uživatele a pro ostatní nic.

2. Pořešení mého problému, bylo tak prosté, až nechápu jak je to možné. Stačilo prostě změnit práva adresáře namountěného disku(přípojného bodu) po namountění disku.

3. Dobrý vše funguje jak potřebuji, namountuji disk, vlastníkem je root a má práva i pro ostatní na zápis a čtení. Detaily si poladím dodatečně.

4. Nicméně zůstává mi tu viset jedna otázka. Přípojný bod je nějaký adresář. Po namountění se změní na něco co musí být někde uvedeno, bo to přežije restart PC. Protože jaká práva jsem tomu nastavil ty tam byly i po restartu.
Já bláhový si myslel, že se to nějak generuje "on the fly" právě dle parametrů v options.
Mohl by mi někdo ťuknout, jak to tedy je popř. jaké informace mám hledat. A je to vůbec správné chování? :o

S pozdravem GB

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #11 kdy: 01 Února 2011, 10:15:11 »
No, tak tedy nevím, jestli se tady neřeší nějaký pseudoproblém. Jak jsem již psal, disky připojuji úplně triviálně takto:
a přípojné adresáře mají práva root/root/755, tedy zapisovat může pouze root. Jednotlivé adresáře na připojeném disku už pak samozřejmě mají nastavena různá oprávnění podle toho, jak je třeba. Připojený disk se přitom (zcela podle očekávání) chová úplně stejně, jako by byl součástí kořenového filesystému.
To, že jsem na PC přihlášen jako jediný (skutečný) uživatel tedy přitom neznamená, že ostatní uživatelé nemají na takto připojený oddíl práva k zápisu - vzhledem k tomu, že na tom disku mám mj. i MySQL databázi a webový server, tak přinejmenším uživatelé mysql a www-data na něj zapisují o sto šest.

Pokud bych ovšem chtěl zapisovat např. přímo do /media/disk, tak zcela pochopitelně potřebuji mít práva k tomuto adresáři - stejně, jako ke každému jinému. Tam ovšem nemám nejmenší důvod cokoliv zapisovat, protože do kořenového adresáře disku ukládá "běžné" soubory jenom idiot; od toho tam mám vytvořené (pochopitelně pod rootem) další adresáře, které mají nastavena taková práva, jaká potřebuji.

Takže abych to shrnul: disk je (automaticky) připojen pro čtení i pro zápis, ovšem to, jestli ten který uživatel může měkam zapisovat závisí výhradně na tom, zda má k příslušnému adresáři ta správná práva.

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 01 Února 2011, 11:08:18 »

Pokud bych ovšem chtěl zapisovat např. přímo do /media/disk, tak zcela pochopitelně potřebuji mít práva k tomuto adresáři - stejně, jako ke každému jinému. Tam ovšem nemám nejmenší důvod cokoliv zapisovat, protože do kořenového adresáře disku ukládá "běžné" soubory jenom idiot; od toho tam mám vytvořené (pochopitelně pod rootem) další adresáře, které mají nastavena taková práva, jaká potřebuji.

Nuže, chytrému napověz hloupého kopni do pr.... Konečně mi to docvaklo. Přípojný bod je vlastně rootem toho připojovaného disku(po mountu). Ach bože tolik času věnovaného objevem kořenového adresáře.  ::)

Díky moc. 

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #13 kdy: 01 Února 2011, 11:15:41 »
... Konečně mi to docvaklo...

Hele, ber to tak, že jsou i tací, kterým to nedocvakne nikdy :-)

gb

• Aktivní člen
  • *
Re: fstab a práva ext4, pořešeno, maglazj zůstává
« Odpověď #14 kdy: 01 Února 2011, 12:05:31 »
.. ale to je tvuj problem, tohle neni skolicka aby te tu nekdo vyucoval .. dostal odkazy, doporuceni i rady - to ze jsou ti k nicemu a ty stale opakujes dokola to same je Tvoje vec ..

Děkuji ti mnohokrát za poučení. Co jsem našel, to jsem přečetl. Překvapuje mě jen, že tebe velkého guru hned z prvního mého dotazu nenapadlo, že stačí změnit práva namountovaného disku. :o Mohli jsme si všici ušetřit. Prostě mě netrklo, že přípojný bod je zárověň rootem připojeného disku. :-\ Ale ty jsi mě stále naváděl jinam a dokonce tvrdil i nesmysly typu. :(

na dotaz:
Ještě jendou připomínám, že disk se mountuje, jen chci v tom přípojném bodě nastavit pro ostatní práva čtení a zápisu.
odpověď:
ne, pro ext3|ext4 filesystem to nejde ..

Nevím, ale tuto konkrétní myšlenku bych hledal dost těžko. Pokud trefíš smyslupný výraz pro strejdu googla, kde na první stránce bude odpověď, seš pašák.

PS. Neber si to prosím osobně, byl jsem tu naposledy cca před 3 lety ver.7.04, kdy jsem tu řešil potíže, později s největší pravděpodobností identifikované vadnou pamětí. To byl nářez. Pokaždý se to chovalo jinak. Nicméně bylo tu pár lidí, se kterými jsem to nakonec pořešil. Proto jsem se obratíl i teď sem. Věděl jsem, že to bude kravina/niance, která mi uniká. Pracuju na unixu přes 10 let. Jen jsem se až teď rozhodl zprovoznit ubuntu plnohodnotně a ne jen jako doplňkový systém.

Takže se tímto případným dotčeným omlouvám a zas za 3 roky. ;)

S pozdravem GB

PS.2 Pokud to uznáte za vhodné, klidně celý thread pošlete do řiti. Děkuji
« Poslední změna: 01 Února 2011, 12:07:37 od gb »

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 01 Února 2011, 13:15:53 »
Nicméně, tvrdím, že musí existovat způsob jak připojit oddíl/disk, který může vlastnit třeba lucifer ze skupiny peklo, ale ostatní tam budou mít práva vytvářet svoje složky apod. Na 8.04 mi to fungovalo.

^^ NE, odpovidal jsem tady na to naprosto precizne a presne protoze jsem bohuzel o krok dal ;)

pokud slozku vlastni lucifer:peklo a jsou na ni prave 777, tak default umaska stejne pro jineho usera bude 644:755 to znamena ze k tomu ostatni **NEBUDOU plnohodnotne pristupovat  ..
A tady je zřejmě zápletka našeho nedorozumění. Já nechci to, co je popisováno v tebu udávaném topicu, kde se snaží vytvořit strukturu, kde každý může vše každému. Já jsem potřeboval právě  a jen to aby si uživatelé mohli někam dávat data, které mají přežít reinstal systému. Dokonce budu rád za fungování systému práv  :D
Šlo mi opravdu o složku kde si každý bude moct vytvářet svoji adr. strukturu a dávat tam data určené k dlouhému přežití. Jistě existují efektivnější způsoby.
Celá záležitost jaksi duplikuje home adresář, ale tam je spousta configů, které při změně verze občas zlobí a prostě je nechci táhnout sebou. Navíc při upgrade systému, resp. nové instalaci, se zachovají jen data určená k přežití. Možná že teď už s tím takový problém není, dříve to bylo tak nějak naléhavější.
Znáš lepší způsob, rád se nechám poučit. ;) Třeba si už budeme rozumět "vo co gou". Komfortnější by bylo nalinkovat třeba některé podadresáře z každýho /home/někdo na tenhle oddíl, ale trochu to bolí. Mám na starosti 4 uživatele(rodina).

Takže ano chápu, že jsi jistě o mnoho kroků dál. Prostě můj problém byl na tebe příliš jednoduchý. A to neber jako výtku. Jako programátor se s tímto fenoménem také občas potkávám. ;)

plusik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 01 Února 2011, 15:28:41 »

vsichni ho nemohou bez umasky plnohodnotne pouzivat !!!! prosim projdi si bud link do prislusneho topicu co jsem ti poslal a nebo nejakej tutorial s vysvetlenim jak fungujou prava v Linuxu

zdravím, také moc nerozumím jak fungují práva v linuxu a rád bych si je někde nastudoval, a bohužel se mi nepovedlo najít tutoriál, který by mi to objasnil mohl bys mi nějaký doporučit?? velice by mi to pomohlo, předem děkuji za pomoc

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 01 Února 2011, 15:51:11 »
zdravím, také moc nerozumím jak fungují práva v linuxu a rád bych si je někde nastudoval, a bohužel se mi nepovedlo najít tutoriál, který by mi to objasnil mohl bys mi nějaký doporučit?? velice by mi to pomohlo, předem děkuji za pomoc

Pokud někde spustíš tento příkaz, dostaneš výpis souborů v tomto tvaru.
těch prvních 10 písmen určuje info o souboru. 1- typ souboru, v tomto případě d - directory

dalších 9 jsou trojice tady rwx rwx rwx  první trojicie je pro vlastníka  souboru v tomto případě root, druhá pro skupinu, v tomto případě opět root, ale jako skupina, a třetí trojice pro ostatní.

>ls -la
drwxrwxrwx  2 root root 4096 2011-01-31 09:17 linux-data

pomůžou ti zejména tyto příkazy:
>id                 - vypíše ti kdo si a do jakých skupin patříš
>chown user file         - změní vlsastníka souboru
>chgrp group file        - změní skupinu pro file
>chmod nnn file          - nastaví práva po oktetech chmod 777 file dá vše, chmod 000 nic ani pro vlastníka, chmod 755 pro vlastníka vše pro ostatní i skupinu číst a spouštět.

určitě bude bližší info u manálu na chmod, navíc je tam trochu odlišnost pro adresáře, ale taky si to nepamatuji, vždycky to dohledám, táká se to možnosti vytváření souborů, procházení apod. + pro fajnovky je tam ještě "s" atribut, ale to už je řekl bych další level.
Jestli se dobře pamatuji tak je tam atr -R který to pošle i do celý podstromu. pokud víš co děláš --> užitečné.

klíčovým slovem pro hledání by mohlo být slovo chmod

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.