zdravím, také moc nerozumím jak fungují práva v linuxu a rád bych si je někde nastudoval, a bohužel se mi nepovedlo najít tutoriál, který by mi to objasnil mohl bys mi nějaký doporučit?? velice by mi to pomohlo, předem děkuji za pomoc
Pokud někde spustíš tento příkaz, dostaneš výpis souborů v tomto tvaru.
těch prvních 10 písmen určuje info o souboru. 1- typ souboru, v tomto případě d - directory
dalších 9 jsou trojice tady rwx rwx rwx první trojicie je pro vlastníka souboru v tomto případě root, druhá pro skupinu, v tomto případě opět root, ale jako skupina, a třetí trojice pro ostatní.
>ls -la
drwxrwxrwx 2 root root 4096 2011-01-31 09:17 linux-data
pomůžou ti zejména tyto příkazy:
>id - vypíše ti kdo si a do jakých skupin patříš
>chown user file - změní vlsastníka souboru
>chgrp group file - změní skupinu pro file
>chmod nnn file - nastaví práva po oktetech chmod 777 file dá vše, chmod 000 nic ani pro vlastníka, chmod 755 pro vlastníka vše pro ostatní i skupinu číst a spouštět.
určitě bude bližší info u manálu na chmod, navíc je tam trochu odlišnost pro adresáře, ale taky si to nepamatuji, vždycky to dohledám, táká se to možnosti vytváření souborů, procházení apod. + pro fajnovky je tam ještě "s" atribut, ale to už je řekl bych další level.
Jestli se dobře pamatuji tak je tam atr -R který to pošle i do celý podstromu. pokud víš co děláš --> užitečné.
klíčovým slovem pro hledání by mohlo být slovo chmod