Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde mi několik věcí...  (Přečteno 2009 krát)

Anakunda

• Návštěvník
Nejde mi několik věcí...
« kdy: 04 Června 2011, 19:51:02 »
Zdravím, mám čerstvě Ubuntu a nejdou mi tyto věci respektive mám několik dotazů:
1.Nejde vytvořit spouštěč na ploše (do palety na levé straně ale přidat jde cokoliv), křičí že nemá oprávnění či co, přitom mám účet na úrovni administrátor. Na ploše jsou akorát ikony přimountovaných oddílů a ty naopak nejdou smazat, rád bych si přizpůsobil plochu k obrazu svému.
2.neumím změnit pozadí pro login obrazovku.
3.Některým aplikacím jako je TrueCrypt po zavření okna zmizí ikona z postranní palety ale ikonu kterou bych k nim měl přístup nemůžu najít, Údajně je v tray, ale nikde nic nevidím? Znovu spustit už nejde protože je spuštěná takže výsledek je že se do aplikace už nedostanu. Stejně tak když minimalizuju Keepasx do traye, okno zmizí a žádnou ikonu už nikde nenajdu.
4.Jeden z oddílů na externím disku (je to FAT32) správce disků vůbec nevidí (Windows s ním ale pracujou bez problému a GParted ho vidí taky jako FAT32 ale kontrola oddílu skončí chybou protože údajně nemůže zjistit systém souborů), na druhým externím disku zase oddíl vidí a i ho přimountuje ale nevidí soubory v některých adresářích, tento oddíl je NTFS.
5.Dá se nějak nainstalovat Linuxový ovladač grafiky ze stránek nvidia.com do mého Ubuntu? Má to vyšší verzi než ovladač co si stáhl správce hardwaru a má to příponu .run ale Centrum softwaru se k tomu nehlásí.

Dík za rady

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Nejde mi několik věcí...
« Odpověď #1 kdy: 04 Června 2011, 20:19:31 »
křičí že nemá oprávnění či co

Přesný popis problému vždy potěší.

Na ploše jsou akorát ikony přimountovaných oddílů a ty naopak nejdou smazat, rád bych si přizpůsobil plochu k obrazu svému.

Pořád to platí -- http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Grafick%C3%A9%20prost%C5%99ed%C3%AD#Jak_povol.2BAO0-m.2BAC8-zak.2BAOEBfg-u_zobrazov.2BAOE-n.2BAO0_p.2BAVk-ipojen.2BAP0-ch_za.2BAVkA7Q-zen.2BAO0_.28disky.2C_cd-rom....29_na_plo.2BAWE-e.3F

2.neumím změnit pozadí pro login obrazovku.

Nejlépe přes Ubuntu Tweak -- http://wiki.ubuntu.cz/Ubuntu%20Tweak

3.Některým aplikacím jako je TrueCrypt po zavření okna zmizí ikona z postranní palety ale ikonu kterou bych k nim měl přístup nemůžu najít, Údajně je v tray, ale nikde nic nevidím? Znovu spustit už nejde protože je spuštěná takže výsledek je že se do aplikace už nedostanu. Stejně tak když minimalizuju Keepasx do traye, okno zmizí a žádnou ikonu už nikde nenajdu.

http://wiki.ubuntu.cz/Unity/Panel#Oznamovac.2BAO0_oblast

5.Dá se nějak nainstalovat Linuxový ovladač grafiky ze stránek nvidia.com do mého Ubuntu? Má to vyšší verzi než ovladač co si stáhl správce hardwaru a má to příponu .run ale Centrum softwaru se k tomu nehlásí.

http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20NVIDIA#Nejnov.2BARs-j.2BAWEA7Q_ovlada.2BAQ0_a_jeho_instalace

Anakunda

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Června 2011, 23:30:36 »
No tak skoro všechno se zdařilo až na jednu věc a to oznamovací oblast. Hodnotu jsem asi změnil správně protože Keepass se už  na liště objevil, ale s TrueCrypt je problém. Ikona v celé velikosti tam byla chvilku a pak zmizla respektive se změnila na jakousi čárku která na nic nereaguje. Po zavření okna s přimountovaným diskem zmizelo okno i šipka z taskbaru a ikona na tray se do původní velikosti nevrátila, viz. obr. Dá se to nějak spravit?

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 04 Června 2011, 23:44:00 »
Do terminálu dej
Kód: [Vybrat]
unity --replace

Anakunda

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Června 2011, 23:50:10 »
Ok díky, a nezdařila se instalace ovladače grafiky, skončilo to při nabíhání systémy v textovém okně, inicializace grafiky [FAILED]. Dá se nějak vrátit k původnímu ovladači? Do failSafeX režimu mě to pustí...

Error API mismatch: the NVIDIA kernel module has version 270.41.06,
but this NVIDIA driver component has version 270.41.19. Please make
sure that the kernel module and all NVIDIA driver component
have the same version.

Nemůžu teď nabootovat ani po vygenerování nové konfigurace hardwaru  :(
« Poslední změna: 05 Června 2011, 00:44:58 od Anakunda »

Anakunda

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 05 Června 2011, 02:05:47 »
Do terminálu dej
unity --replace

super, zabralo  8)

Ještě bych potřeboval poradit s opravou ovladače karty a přihlašovací obrazovkou: kdykoliv se dostanu na přihlašovací obrazovku, otevře se přes přihlašovací dialog ovládací panel s předvolbama vzhledu a pozadí login obrazovky je jiné než to co jsem vybral  v Ubuntu Tweak.

Rover623

« Odpověď #6 kdy: 05 Června 2011, 09:15:04 »
Přihlašovací obrazovku jsem nikdy neřešil, takže to nevím. Ten ovladač jsem pochopil celkem rychle po prohlédnutí svého Synapticu, nemáš prostě správné zdrojové kódy jádra pro instalaci ovladače, nově jsou totiž zdrojáky pro zavedení ovladače umístěné v samostatném balíku (nvidia-current-modules-source) a tady je problém, máš ovladač 270, ale "common" soubory máš pro verzi 260.

K původnímu ovladači se vrátíš tak, že v terminálu odebereš příkazem
apt-get purge nvidia-current nebo
apt-get purge nvidia-glx-270 ovladač, při dalším startu už by měl systém zvolit implicitní ovladač a pak už si normálně přes dodatečné ovladače povolíš ten co ti to nabízí. Případně můžeš ještě vymazat soubor xorg.conf, pokud je v systému už přítomen, příkazem
rm /etc/X11/xorg,conf pozor na malá a velká písmenka

Ravecz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 06 Června 2011, 09:19:11 »
Mám ten samy problem ale v gnome clasic jen je to ze skypem ostatní jsou vidět normálně. Musím klikat na takový malí puntík.

Robert

No tak skoro všechno se zdařilo až na jednu věc a to oznamovací oblast. Hodnotu jsem asi změnil správně protože Keepass se už  na liště objevil, ale s TrueCrypt je problém. Ikona v celé velikosti tam byla chvilku a pak zmizla respektive se změnila na jakousi čárku která na nic nereaguje. Po zavření okna s přimountovaným diskem zmizelo okno i šipka z taskbaru a ikona na tray se do původní velikosti nevrátila, viz. obr. Dá se to nějak spravit?

Anakunda

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 06 Června 2011, 09:26:13 »
Mě se Skype na tray zobrazuje bez problémů, problém mám s TrueCrypt ikonou, unity --replace to opravilo pro jednu session ale po restartu je to zpět

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 06 Června 2011, 10:41:30 »
Takže k tomu TrueCryptu, stačilo by udělat spuštěč, který provede start truecrypt a hned potom "unity --replace".

K tomu Skype, pokud ho startuje hned se systémem je nutné jeho start o pár vteřin opozdit, už se to tu řešilo. To samé ovšem platí o truecrypt, pokud vám nabíhá se startem

Anakunda

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 06 Června 2011, 12:19:23 »
Takže k tomu TrueCryptu, stačilo by udělat spuštěč, který provede start truecrypt a hned potom "unity --replace".

To by sice šlo ale když jsem ten příkaz spouštěl, trvalo to tak dlouho že jsem to musel odstřelit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.