Mám tím na mysli nejenom zdali je určený pro GNOME či KDE, případně jiná prostředí, ale i jestli je určený pro konzoli, protože pracuje jen v textovém težimu, či je určený pro grafická prostředí GNOME či KDE ?
Všimnul jsem si i například toho, že spousta programů začínajících písmenem k či K je určena pro prostředí KDE. Také už vím, že jsou programy které chodí v obou prostředích a pak jsou i takové, které chodí pouze v GNOME či pouze v KDE. Dá se to poznat ještě i z jiných věcí mimo dokumentace k nim?
Klasickým příkladem může být příkaz gnome-alsamixer a nebo alsamixer. Zřejmě jsou to dva nezávislé programy, jeden určený pro prostředí GNOME a ten druhý pro textové prostředí - konzoli protože pracuje textově...
1. Může se příkazem zadaným v konzoli, spustit program pracující v textovém prostředí a např. jiný program, pracující
v grafickém prostředí? (Asi ano ne? Je předem zavoláno gr. prostředí a poté program může pracovat.
Z konzoly by mělo jít spustit úplně vše ne?)
2. Můžu v konzoli i v terminálu spustit jak textový program tak i grafický program?
( alsamixer a gnome-alsamixer napovídá že nejspíš ano )
3. Je terminál v GNOME jenom proto, abych nemusel Ctrl+Alt+F2 přecházet do konzole a poté se zase vracet nazpět Ctrl +Alt+F2?
4. Je i v KDE dostupný terminál stiskem kombinace Ctrl+Alt+T ? Na tuto kombinaci mi to nic nedělalo. (vím že jsem tam viděl
jenom jakýsi příkazový řádek) Jak je to tam?
Doteď nemám jasno jak na to mám pohlížet? Souběžná existence terminálu i konzole je mi záhadná a mám v tom celkem hokej.
Udělá mi v tom někdo jasno například tím, že napíše, že terminál stejně volá konzoli či tak něco? Děkuju