Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pro která prostředí je ten, či onen program určený? [vyřešeno]  (Přečteno 1333 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Mám tím na mysli nejenom zdali je určený pro GNOME či KDE, případně jiná prostředí, ale i jestli je určený pro konzoli, protože pracuje jen v textovém težimu, či je určený pro grafická prostředí GNOME či KDE ?

Všimnul jsem si i například toho, že spousta programů začínajících písmenem k či K je určena pro prostředí KDE. Také už vím, že jsou programy které chodí v obou prostředích a pak jsou i takové, které chodí pouze v GNOME či pouze v KDE. Dá se to poznat ještě i z jiných věcí mimo dokumentace k nim?

Klasickým příkladem může být příkaz gnome-alsamixer a nebo alsamixer. Zřejmě jsou to dva nezávislé programy, jeden určený pro prostředí GNOME a ten druhý pro textové prostředí - konzoli protože pracuje textově... 

1. Může se příkazem zadaným v konzoli, spustit program pracující v textovém prostředí a např. jiný program, pracující
    v grafickém prostředí?  (Asi ano ne? Je předem zavoláno gr. prostředí a poté program může pracovat.
    Z konzoly by mělo jít spustit úplně vše ne?)

2. Můžu v konzoli i v terminálu spustit jak textový program tak i grafický program?
    ( alsamixer a gnome-alsamixer napovídá že nejspíš ano )

3. Je terminál v GNOME jenom proto, abych nemusel Ctrl+Alt+F2 přecházet do konzole a poté se zase vracet nazpět Ctrl +Alt+F2?

4. Je i v KDE dostupný terminál stiskem kombinace Ctrl+Alt+T ?  Na tuto kombinaci mi to nic nedělalo. (vím že jsem tam viděl 
    jenom jakýsi příkazový řádek)  Jak je to tam?

Doteď nemám jasno jak na to mám pohlížet? Souběžná existence terminálu i konzole je mi záhadná a mám v tom celkem hokej.

Udělá mi v tom někdo jasno například tím, že napíše, že terminál stejně volá konzoli či tak něco?  Děkuju
« Poslední změna: 29 Října 2011, 21:03:38 od Tomáš Břinčil »

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
Re:Pro která prostředí je ten, či onen program určený?
« Odpověď #1 kdy: 29 Října 2011, 10:30:34 »
.. 3 sek. hledání :
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=19489.0

edit:
...v kde se dají namapovat na klávesové zkratky prog.
...alt+F2 → je spuštění příkazu ve widgetu
... já mám třeba na F12 - yakuake což je taky takový terminál
« Poslední změna: 29 Října 2011, 10:38:49 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #2 kdy: 29 Října 2011, 11:06:55 »
Z konzole muzes pustit "grafickej program". V jakymkoliv DE/WM muzes pustit jakoukoliv appku - kdyz ji instalujes, potahne si knihovny, ktery potrebuje ke spusteni. Jedinej problem je, ze vetsinou vypadaji uplne silene, takze tomu musis dat trochu lasky a by si ti typycka kde appka vypadala na gnome stejne jako "nativni". Nevim jak v gnome, ale v kde se to da jednoduse nakliknout v settings pro vsechny appky.

Kdecko ma krunner (neco jako mas v gnome na alt+f2) - cili spoustec aplikaci/kalkulacku whatever. Jako terminal je tam konsole. Nicmene doporucuju nainstalovat yakuake, ktera pouziva konzoli, ale rychle vyjizdi zeshora. (0brazky treba tady http://tuxarena.blogspot.com/2009/06/yakuake-great-quake-like-terminal.html ). Zkratku na jakou ti vyjede (stejne jako nastaveni zkratek na spusteni jakykoliv jiny appky) si v kde neni problem.
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #3 kdy: 29 Října 2011, 21:01:26 »
Označuji za vyřešené. Děkujeme za pomoc s vyřešením všech problémů.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.