Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Windows XP nenalézají diskové oddíly NTFS vytvořené v Gparted  (Přečteno 1701 krát)

Chavo

• Aktivní člen
  • *
  • Ubuntu Studio 10.10
    • BKphoto
Ahoj. Mam takyto problem. Potrebujem spravit dualboot s win xp. Mam ubuntu studio 11.10. Cez gparted som si volnu cast disku sformatoval na ntfs. Po restarte som chcel nainstalovat na tento disk xp ale vypisuje mi ze sa nenasli ziadne disky. Neviete co s tym? Dik za radu.
« Poslední změna: 20 Ledna 2012, 21:11:32 od Filip Dominec »
CPU: Duo T1600, RAM: 2gb, VGA: Intel GMA X3100Gfx, HDD 250gb, external HDD SAMSUNG SpinPoint F3 1000GB

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re:Ntfs a win xp
« Odpověď #1 kdy: 19 Ledna 2012, 22:25:06 »
Ahoj. Mam takyto problem. Potrebujem spravit dualboot s win xp. Mam ubuntu studio 11.10. Cez gparted som si volnu cast disku sformatoval na ntfs. Po restarte som chcel nainstalovat na tento disk xp ale vypisuje mi ze sa nenasli ziadne disky. Neviete co s tym? Dik za radu.

Tuším starší PC nebo ta instalačka nemá SP3 - Instalátoru chybí driver pro SATA řadič.
Buď dodat z diskety (pokud je), nebo použít třeba BartPE a driver docpat do instalačky.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #2 kdy: 19 Ledna 2012, 22:58:08 »
Windowsy musí být na primárním oddíle a (originální) WXP instalačka musí disky vidět jako IDE (zkus to přepnout v BIOSu). Přes nLite můžeš do instalačky sata driver dodat, nebo si stáhnout výsledek...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

otaj

• Aktivní člen
  • *
  • Eternal Wanderer
« Odpověď #3 kdy: 19 Ledna 2012, 23:22:03 »
a pravdepodobne uplne nejrychlejsi varianta, pokud nemas tak moc dat, je zazalohovat cely soucasny system, zformatovat disk, nainstalovat Windows a potom nainstalovat Linux, ktery si to automaticky zvladne udelat (jedna z moznosti v instalatoru) Pak uz jen nahrat zpatky zalohu a je to

Chavo

• Aktivní člen
  • *
  • Ubuntu Studio 10.10
    • BKphoto
« Odpověď #4 kdy: 20 Ledna 2012, 14:20:20 »
OTAJ - vlastne si mi napísal niečo, čo som sa chcel ešte spýtať. Ako sa dá vyzálohovať systém tak, ako ho mám teraz? Toto som ešte nerobil. A otázka ďalšia. Keď to vyzálohujem, ako mám sformátovať disk tak, aby ho inštalátor XP videl? Teraz tam mám dva oddiely NTFS. Mimochodom notebook s ktortým teraz pracujem, nemá ani dva roky.
CPU: Duo T1600, RAM: 2gb, VGA: Intel GMA X3100Gfx, HDD 250gb, external HDD SAMSUNG SpinPoint F3 1000GB

Anton

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Ledna 2012, 17:10:30 »
Originální instalačka Win XP ti sata disk neuvidí, musíš buď nahrát ovladač z jiného zdroje (disketa, možná flashka) nebo přepnout v biosu aby se disk systému hlásil jako pata, Linux by to měl překousnout.
K záloze, pohledej na zdejší wiki je tam návod.
Každopádně prvně bych zkusil ten bios.
Asrock n68c-s ucc, AMD Athlon II X2 250 3000MHz, Kingston DDR3 2x4GB 1600MHz, Asus Nvidia GF 210 silent, Pinnacle 310i, HDD WD 320GB ata, ST 250GB ata, ST 500GB sata.
Debian testing KDE, Ubuntu 11.10 Unity+GS, M$ win7

otaj

• Aktivní člen
  • *
  • Eternal Wanderer
Re:Windows XP nenalézají diskové oddíly NTFS vytvořené v Gparted
« Odpověď #6 kdy: 22 Ledna 2012, 03:20:50 »
Záloha - nějaké médium na které to můžeš natáhnout (pokud máš ten problém, že se Ti nejde dostat do systému a tím pádem přistoupit k datům, nabootuj LiveCD, to by se mělo chytnout skoro vždycky a tím pádem budeš mít přístup k datům. Stejným způsobem můžeš udělat i kompletní formátování disku pomocí GParted, které je předinstalováno na LiveCD.

Každopádně je pravda, že pokud se Ti to podaří přes bios, jak píše anton, asi to bude "čistší" řešení:)

Hodně štěstí

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.