Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak je to s Javou a bundled Javou v rámci Netbeans?  (Přečteno 2789 krát)

itsme

• Návštěvník
Jak je to s Javou a bundled Javou v rámci Netbeans?
« kdy: 16 Února 2012, 21:34:21 »
Ahoj, a teď budu asi za hlupce, ale větší hlupák snad ten, co se nezeptá..

Mám Xubuntu 11.10, instaloval jsem si Netbeans z http://netbeans.org/downloads/index.html přes spodní link or download the latest JDK with NetBeans IDE Java SE bundle.. Ze stránek Oraclu jsem si tedy stáhnul Netbeans s Javou verze 6u30. Spustím sh soubor a v home diru se mi zjevi složka s Netbeansem a Javou.

1) Jde mi o problém se zabezpečením pc - nemám rád neaktualizovanou Javu a tato Java se asi bude těžko nějak sama aktualizovat. Ovšem jestli jsem to dobře pochopil, využít ji může jen Netbeans? Protože na $java -version a podobné vylomeniny mi shell reaguje jako kdyby nebylo. Tudíž by neměla být bezpečnostním riskem a slouží skutečně jen pro Netbeans? Nikde to nemůžu zjistit.

2) Souvisí s výše uvedeným, jak mohu vlastně ověřit jestli na PC nějaká Java je nebo ne. Resp jestli k ní nějaká aplikace (díra v prohlížeči) apod může získat přístup pro vykonání svých temných kejklů. Někde v /etc/-už_nevím_co- by měl být tuším odkaz na dir s Javou. A pokud tam není, neměl by přece být problém, ne?

Díky za pomoc všem zkušeným! Ahoj I.
« Poslední změna: 16 Února 2012, 21:39:00 od itsme »

pacholik

• Závislák
Re:Jak je to s Javou a bundled Javou v rámci Netbeans?
« Odpověď #1 kdy: 16 Února 2012, 21:55:28 »
Využít ji může kdokoli, ale musí uvádět plnou cestu /usr/lib/jvm... nebo kde to je.
Když už jseš takovej paranoik na ty starý verze proč si prostě nestáhneš Netbeans s novější Javou?
Nebo nainstaluj Netbeans z repozitářů, použije se OpenJDK
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install netbeans
« Poslední změna: 16 Února 2012, 21:59:32 od pacholik »

itsme

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Února 2012, 12:14:06 »
Ano, ale nastaví se takhle cesta při instalaci jako default i pro ostatní aplikace?

Musel bych to hládat ručně, což není mco příjemné. No nevím, jestli bych snahu mít aktuální něco jako Java hodnotil jako paranoiu, ale nebudu ti to vymlouvat :)

V repozitářích myslím není aktuální verze. I když možná je tohle info starý..

pacholik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 17 Února 2012, 14:07:06 »
Nenastaví, sám víš že java -version ti nefunguje. Kdybys to chtěl nastavit tak to se dělá přes update-alternatives, viz třeba tady.
Ber to s nadhledem, trocha paranoii není na škodu ;)

Zerog

• Aktivní člen
  • *
    • Zerog blog
« Odpověď #4 kdy: 17 Února 2012, 18:51:47 »
Ja mam v PC asi 6 verzi javy a vubec nemam strach. Od 1.4 po 1.7.

Nehlede na to, ze z prohlizece ti muze bezet jen Applet a ten ma urcita omezeni a jen tak ti nemuze zasahovat do filesystemu atd.

Pak mas jeste java web start http://cs.wikipedia.org/wiki/Java_Web_Start coz je normalni aplikace jen jakoby stazena z netu.

Z ceho mas konkretne strach ? Docela by me to zajimalo.

PS: jestli chces vedet, co pouziva firefox za javu napis do prohlizece about:plugins.
Distro:  Debian
WM:      Awesome
NT:       Latitude D620

itsme

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Února 2012, 12:32:11 »
Ještě obecně, jak je to vlastně s četností aktualizací OpenJDK? Přišlo mi, že jsou docela čilé, takže by neměl být problém zůstat u svobodné alternativy a neřešit originál, ne?

Nenastaví, sám víš že java -version ti nefunguje. Kdybys to chtěl nastavit tak to se dělá přes update-alternatives, viz třeba tady.
Ber to s nadhledem, trocha paranoii není na škodu ;)

Ona tam ale teoreticky měla být i tak - přidával jsem si ještě předtím "xubuntu-restricted-extras" (apt://xubuntu-restricted-extras), dle popisu by měly obsahovat i Javu ale v praxi tomu už asi tak není.

U Windows býval docela problém s přeživáním starších verzí (a tím i děr) na pozadí - šlo mi o to, kde si mohu v *buntu ověřit přítomnost více verzí Javy. Chápu-li dobře tak:

- odkaz musí být přítomen v /usr/bin/java ?
- data od JVM jsou standartně v "/usr/bin/java" nebo v home diru ?

Díky za pomoc a ujištění.

Ja mam v PC asi 6 verzi javy a vubec nemam strach. Od 1.4 po 1.7.

Nehlede na to, ze z prohlizece ti muze bezet jen Applet a ten ma urcita omezeni a jen tak ti nemuze zasahovat do filesystemu atd.

Pak mas jeste java web start http://cs.wikipedia.org/wiki/Java_Web_Start coz je normalni aplikace jen jakoby stazena z netu.

Z ceho mas konkretne strach ? Docela by me to zajimalo.

PS: jestli chces vedet, co pouziva firefox za javu napis do prohlizece about:plugins.

Díky za tip, Firefox u mě zatím přežívá jen proto, že jsem byl línej napsat purge. Ale i tak by se mohlo hodit ;)

Ohledně strachu, no konkrétně z čehokoliv co má v popise "critical" :) třeba tady, stranka nyni ale nefacha tak mirror zde.

pacholik

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 18 Února 2012, 16:14:51 »
> OpenJDK
jj, OpenJDK je udržovaná, stačí nainstalovat openjdk-6-jdk nebo openjdk-7-jdk
> přítomnost více verzí Javy
stačí se podívat do adresáře /usr/lib/jvm

itsme

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 18 Února 2012, 16:22:58 »
> OpenJDK
jj, OpenJDK je udržovaná, stačí nainstalovat openjdk-6-jdk nebo openjdk-7-jdk

Thx!

> přítomnost více verzí Javy
stačí se podívat do adresáře /usr/lib/jvm

Třeba ta bundled Java u NB je nafařená do home diru, standartní instalace by ale měly předpokládám jet sem. Díky za info!

Zerog

• Aktivní člen
  • *
    • Zerog blog
« Odpověď #8 kdy: 19 Února 2012, 20:48:28 »
Citace
Třeba ta bundled Java u NB je nafařená do home diru, standartní instalace by ale měly předpokládám jet sem. Díky za info

Ja mam dobre zkusenosti s Netbeans stahnutych bez javy. Slape to dobre, nedela ti to border s jinou javou v home a pomoci
Kód: [Vybrat]
--jdkhomemuzes mit netbeas s JVM jakou chces.
Distro:  Debian
WM:      Awesome
NT:       Latitude D620

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.