Ještě obecně, jak je to vlastně s četností aktualizací OpenJDK? Přišlo mi, že jsou docela čilé, takže by neměl být problém zůstat u svobodné alternativy a neřešit originál, ne?
Nenastaví, sám víš že java -version ti nefunguje. Kdybys to chtěl nastavit tak to se dělá přes update-alternatives, viz třeba tady.
Ber to s nadhledem, trocha paranoii není na škodu 
Ona tam ale teoreticky měla být i tak - přidával jsem si ještě předtím "xubuntu-restricted-extras" (apt://xubuntu-restricted-extras), dle popisu by měly obsahovat i Javu ale v praxi tomu už asi tak není.
U Windows býval docela problém s přeživáním starších verzí (a tím i děr) na pozadí - šlo mi o to, kde si mohu v *buntu ověřit přítomnost více verzí Javy. Chápu-li dobře tak:
- odkaz musí být přítomen v /usr/bin/java ?
- data od JVM jsou standartně v "/usr/bin/java" nebo v home diru ?
Díky za pomoc a ujištění.
Ja mam v PC asi 6 verzi javy a vubec nemam strach. Od 1.4 po 1.7.
Nehlede na to, ze z prohlizece ti muze bezet jen Applet a ten ma urcita omezeni a jen tak ti nemuze zasahovat do filesystemu atd.
Pak mas jeste java web start http://cs.wikipedia.org/wiki/Java_Web_Start coz je normalni aplikace jen jakoby stazena z netu.
Z ceho mas konkretne strach ? Docela by me to zajimalo.
PS: jestli chces vedet, co pouziva firefox za javu napis do prohlizece about:plugins.
Díky za tip, Firefox u mě zatím přežívá jen proto, že jsem byl línej napsat purge. Ale i tak by se mohlo hodit

Ohledně strachu, no konkrétně z čehokoliv co má v popise "critical"

třeba
tady, stranka nyni ale nefacha tak
mirror zde.