Tak tedy hledal sem vsechno o prikazu cat ale nasel jen 4 temata a ani jedno se me netykalo. Na google me neposilejte protoze anglicky neumim a i Ubuntu a jeho hlašky jsou cesky a jak se to rekne anglicky to taky nevim...
Nicmene muj problem spociva v tom ze mi i pres sudo nedovoli system provest kopirovani image na flashku
po zadani
sudo cat image.iso > /dev/sdb && sync
odpoved je:
bash: /dev/sdb: Operace zamítnuta
jedna se o kopirovani ISO obrazu na flashdisk, proc mi nechce system dovolit tuto operaci a ani se me nezepta na heslo pro sudo tak to opravdu nevim.
Existovala by nejaka jina moznost nez instalace Mintu kde jsem se prihlasil jako root a bez problemu operaci provedl?
Dokonce by mi stacilo kdyz uz OS rozhoduje o tom ktery prikaz bezpecnostne provede a ktery ne, abych se dokazal prihlasit jako root v konzoli ale heslo neni totozne s mym prihlasovacim a vim ze na instalaci roota je ubuntu odjakziva haklivej s tim ze uz potom bezne nefunguje snad ani sudo u uzivatele?
Za jakoukoliv radu kde delam chybu i za poslani do patricnych mist dekuji.
Byl bych velmi rad kdyby si vyvojari Ubuntu na Isle of Man uvedomili, ze to nemuze byt system ktery bude uvazovat nad uzivatelovym prikazem... ale je to vzdy uzivatel, nebo admin ktery je buh a prikazuje i kdyby to mela byt destrukce systemu a ukolem systemu je poslusne spachat i harakiri a vubec o tom nepremyslet ne ze jeste zamitat operace
tak tohle byla jen takova radoby vtipna odbocka