Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: proč přkaz cat zamítne provést operaci s kopirovaním ISO na flashdisk?[vyřešeno]  (Přečteno 935 krát)

diogenes

• Návštěvník
Tak tedy  hledal sem vsechno o prikazu cat ale nasel jen 4 temata a ani jedno se me netykalo. Na google me neposilejte protoze anglicky neumim a i Ubuntu a jeho hlašky jsou cesky a jak se to rekne anglicky  to taky nevim...
Nicmene  muj problem spociva v tom ze mi i pres sudo nedovoli system provest kopirovani image na flashku
po zadani
Kód: [Vybrat]
sudo cat image.iso > /dev/sdb && sync
odpoved je:
bash: /dev/sdb: Operace zamítnuta

jedna se o kopirovani ISO obrazu na flashdisk, proc mi nechce system dovolit tuto operaci a ani se me nezepta na heslo pro sudo  tak to opravdu nevim.

Existovala by nejaka jina moznost nez instalace Mintu kde jsem se prihlasil jako root a bez problemu operaci provedl?
Dokonce by mi stacilo kdyz uz OS rozhoduje o tom ktery prikaz bezpecnostne provede a ktery ne, abych se dokazal prihlasit jako root v konzoli ale heslo neni totozne s mym prihlasovacim a vim ze na instalaci roota je ubuntu odjakziva haklivej s tim ze uz potom bezne nefunguje snad ani sudo u uzivatele?

Za jakoukoliv radu kde delam chybu i za poslani do patricnych mist dekuji.

Byl bych velmi rad kdyby si vyvojari Ubuntu na Isle of Man uvedomili, ze to nemuze byt system ktery bude uvazovat nad uzivatelovym prikazem... ale je to vzdy uzivatel, nebo admin ktery je buh a prikazuje i kdyby to mela byt destrukce systemu a ukolem systemu je poslusne spachat i harakiri a vubec o tom nepremyslet ne ze jeste zamitat operace ;)   tak tohle byla jen takova radoby vtipna odbocka
« Poslední změna: 29 Května 2012, 06:43:58 od Vojtěch Trefný »

diogenes

• Návštěvník
Re:proč přkaz cat zamítne provést operaci s kopirovaním ISO na flashdisk?
« Odpověď #1 kdy: 29 Května 2012, 04:15:44 »
Takze uz sem to asi zjistil kdyby nekdo potreboval privilegia roota na cele sezeni tak se to v Ubuntu dela prikazem
Kód: [Vybrat]
sudo su -
vyreseno diky

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re:proč přkaz cat zamítne provést operaci s kopirovaním ISO na flashdisk?
« Odpověď #2 kdy: 29 Května 2012, 06:43:37 »
sudo prostě funguje jen s jedním příkazem, ne s "řetězením", taková je jeho vlastnost a nejen v Ubuntu.

Rootovskou konzoli lze získat např. příkazem sudo -i.

http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.