Naprosto s tebou souhlasím. Ale nedá se vyloženě porovnávat placené a open source programy.
To nevysvětluj mně, říkej to lidem, které se snažím přesvědčovat.
Já jsem nejdříve s Inkscape bojoval ale je to o zvyku a teď už bych neměnil za ten robusní pomalý a zasekavajíci se corel... Ale na ty letáky a vizitky a občas nějaké bilboardy mi to bohatě stačí 
Já s Inkscapem bojovat budu pořád, dokud to bude takovýto šílený nepřizpůsobitelný mastodont s velmi omezenými funkcemi.
Než jsem si navykl na inkscape tak jsem používal corel ve virtualboxu s win XP kde kupodivu chodil lépe a rychleji než na normální instalaci 
Snad jen doufat že se Ubuntu/Linux rozroste natolik že začne pro firmy být zajímavý a dělat přímo verze pro nás...
Já si na Inkscape nezvyknu nikdy a CorelDRAW budu používat, byť třeba ve virtuálu. Je to úžasný kus softu s plnou podporou a výstupem na všechny možné účely. Pokud se ti CDR sekalo, měl jsi zřejmě starší verzi a nabuchaný komp s dvoujádrovým procesorem. Tam opravdu může být problém. Od verze X4 ale ne. A v X5 byla podpora pro dvoujádro ještě zvýšena.
Teď je k dispozici verze X6 a porovnávat ji s Inkscapem, tak je to snad urážka... :-)) Neupírám Inkscapu některé pozoruhodné možnosti - snad jako první uměl pracovat se splajnovými křivkami - ale prostě je to strašně málo, pokud chceš produkovat něco rozumného. Inkscape znám - strávil jsem s ním spoustu hodin - ale je to prostě zoufalé. Spousta věcí nedotažená a spousta věcí chybí.
Docela by mě zajímalo, jak by se s Inskcapem daly simulovat vektorové efekty typické pro CDR: průhlednost (nenavázaná na gradient), lineární gradient, lineární kontura, deformace, pokročilejší ořezová cesta, síťová výplň!!!!!!!, obálka.
A o tom, co přináší X6 - drastická změna stylování, práce s open type fonty, pokročilejší typografické možnosti, spousta změn v panelu vlastností, který byl úplně přetvořen a nabízí další funkce - radšui nemluvě.
Prosím, starší verze CDR (předchozí) stojí nějakých 7 stovek pro domácí použití... A tím se myslí celý balík, takže s Photo-Paintem, se správcem písem a s řadou dalších propriet.
V jednom balíku se tak získá Scribus, 20 × Inkscape, 10 × GIMP (plus 48bit plus cmyk + ...) - a to jsem možná ještě příliš skromný.
Je to obrovská výzva a držím vývojářům palečky, aby se jim podařilo vytvořit takový soft, který by byl jasnou hozenou rukavicí těmto komerčním programům. Bylo by to úžasné a měl bych v rukávu silné eso. Prozatím u mě vyhrává Scribus na plné čáře a uživatelsky Gimp, který prostě miluju, přiznávám to :-)