Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tisk do PDF  (Přečteno 4454 krát)

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
Tisk do PDF
« kdy: 15 Července 2012, 14:28:52 »
Rád bych měl trochu větší kontrolu při tisku do PDF. Je možné nějak nastavit parametry výstupu při tisku do souboru/PDF? Zatím jsem to moc nepochopil a na netu je toho zoufale málo. A celkem logicky nejde použít program typu PDF Creator. Díky za info.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Tisk do PDF
« Odpověď #1 kdy: 15 Července 2012, 14:47:12 »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 15 Července 2012, 18:29:01 »
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=63888.msg454989#msg454989

Dík, ale tohle fakt není ono. Měl jsem na mysli vyšší možnosti při tisku do PDF - typicky barevný prostor, embedding fontů, verze PDF, typ Postscript levelu a tak dál.

Prostě to, co chce každý tiskař.

Na netu jsem našel, že zatím ty možnosti jsou víc než bídné, tak mě zajímá, zda se třeba už něco nezměnilo. Bylo by fajn, kdyby to šlo, pro mě jde o klíčovou věc.

Díky.

strom01

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 15 Července 2012, 20:03:27 »
Pokud jako tiskař můžeš používat Scribus, tak ten má export do *.pdf docela propracovanej. Myslím, že tam je vše, co požaduješ.

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 15 Července 2012, 20:27:02 »
Pokud jako tiskař můžeš používat Scribus, tak ten má export do *.pdf docela propracovanej. Myslím, že tam je vše, co požaduješ.

Ano, díky, já vím, ale nemůžu všechno tahat do Scribusu... bohužel přesně toto je reakce na všech (i zahraničních) forech k ubuntu, tak to asi jinak nelze dělat...

Považuju to za těžkou slabinu, není přece možné provozovat operační systém bez aspoň teoretické podpory vhodného postscriptového intrpreteru s nějakými rozumnými rozšířenými vlastnostmi, soudobá podoba je žalostná a každý, kdo má aspoň průměrné požadavky, se tomu vysměje... jsem zklamaný, ale děkuji.

Mimochodem zmíněný PDF Creator je open-source, opravdu není možné ho implementovat do prostředí Linuxu?

strom01

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 17 Července 2012, 17:46:24 »
Já ve Scribusu už ty věci rovnou dělám a tak je tisk do pdf v pohodě. Jinak jsem teď zkusil nainstalovat cups-pdf a je to asi trošku lepší než "tisk do souboru", ale pořád žádná sláva. Navíc se jeho možnosti nastavení v různých aplikacích liší. A taky mu nejsem schopen vysvětlit, že to chci uložit úplně jinam.

Tiskařina pod linuxem asi není žádnej med, ale nedávno jsem dával di tiskárny nějaké samolepky a oni mi poslali úpravy v pdf. Když jsem se podíval do vlastností toho souboru, stálo tam, že prý Linux. Ještě se mrknu v čem přesně to dělali.

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 17 Července 2012, 18:36:39 »
co takhle tisk do pdf přímo z terminálu?

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 18 Července 2012, 09:42:03 »
To umí například imagemagick (ze souborů obrázků pomocí convert), z dokumentů do pdf zřejmě ghostscript, psutils, pdftk, a2ps + ps2pdf, zřejmě i CUPS-pdf. Dle mého by to mělo jít, protože i například LibreOffice, pokud ukládá do pdf, zřejmě volá nějaké instrukce na příkazové řádce. PDF Creator používá postscript, respektive Ghostscript. To, co se dá nastavit v PDF Creatoru, musí jít zákonitě nastavit parametry na příkazové řádce, respektive je možné si udělat nějaký script pro tisk, kde by se daly nastavit proměné, které by bylo možno konfigurovat dle aktuálních potřeb.
« Poslední změna: 18 Července 2012, 09:43:40 od beer »

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 12 Srpna 2012, 13:11:23 »
Určitě to jde, vždyť ghostscript jede na příkazové řádce, ale tohle je pro mě příííliš vysokej level.

A ještě mimochodem - pořád řeším, jak by se dalo Ubuntu využít oklikou i pro grafiku (kolegu), takže se pokouším najít způsob, aby to bylo co nejjednodušší.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 12 Srpna 2012, 14:36:35 »
Určitě to jde, vždyť ghostscript jede na příkazové řádce, ale tohle je pro mě příííliš vysokej level.

A ještě mimochodem - pořád řeším, jak by se dalo Ubuntu využít oklikou i pro grafiku (kolegu), takže se pokouším najít způsob, aby to bylo co nejjednodušší.
Já používám Ubuntu pro grafiku několik let a bez problémů...
Obrázky si připravuji v Gimpu a pak vše kompletuji v Inkscape (ps: v inkscape si musíš nastavit vyšší rozlišení vstupních obrázků minimálně 300dpi, viz obr...) dále vše v inkscape převedeš na křivky a musí být vše Ungrouplé a uložíš jako Inkscape SVG a tento soubor dáš otevřít v Scribusu ve kterém exportuješ do PDF kde se barvy převedou do CMYKu a nikdy si v tiskárně nestěžovali že je něco špatně ;)

Celkově je toto docela věda a nikdo ti jednoznačně neodpoví co je nejlepší. Já mám jen vyzkoušené že to jde, a jde mi to mnohem lépe než když jsem používal Corel a Photoshop ;)

[příloha smazaná administrátorem]
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 12 Srpna 2012, 15:57:00 »
Já vím, já vím, to je známý postup, ale mně nevyhovující z několika důvodů.

Chci mít možnost tisku do PDF z jakéhokoliv souboru - a mít přitom kompletní podporu pro takový úkon (možnost nastavení tiskového výstupu).

Práce s Inkscapem je jedním slovem PŘÍŠERNÁ a ti, kteří používají CorelDRAW na úrovni trochu vyšší než verze 9 to jen potvrzují (tedy - mají požadavky profesionálů). Kdo si s Inkscapem maže vizitky, ten je možná spokojený, ale já chci daleko, daleko víc, na co ten program není stavěný.

Dále chci tisknout přímo z grafického programu, a to nikoliv přes nějaké kejkle s svg. Chci mít jistotu, že se budou správně zobrazovat barvy, že bude vložen správný profil atd. Toho je tolik, že si nikdo nemůže myslet, že by současný stav byl aspoň uspokojivý.

Dost by se vyřešilo, kdybych mohl udělat export do PDF přímo z Inkscapu s možnostmi, jaké má Scribus.

Dost by bodlo, kdyby GIMP uměl takové věci, jako předtiskový náhled, práce s rozšířeným barevným prostorem, práce ve cmyku a kvalitní export barevného profilu.

Linux je skvělý operační systém, programy pro něj mnohdy bývají úžasné, ale tohle nejde, tohle prostě nejde... tohle se fakt musí řešit buď přes widle nebo mac anebo virtualizací.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 13 Srpna 2012, 13:20:30 »
Naprosto s tebou souhlasím. Ale nedá se vyloženě porovnávat placené a open source programy.
Já jsem nejdříve s Inkscape bojoval ale je to o zvyku a teď už bych neměnil za ten robusní pomalý a zasekavajíci se corel... Ale na ty letáky a vizitky a občas nějaké bilboardy mi to bohatě stačí ;)
Než jsem si navykl na inkscape tak jsem používal corel ve virtualboxu s win XP kde kupodivu chodil lépe a rychleji než na normální instalaci ;)
Snad jen doufat že se Ubuntu/Linux rozroste natolik že začne pro firmy být zajímavý a dělat přímo verze pro nás...

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 14 Srpna 2012, 01:44:27 »
Naprosto s tebou souhlasím. Ale nedá se vyloženě porovnávat placené a open source programy.

To nevysvětluj mně, říkej to lidem, které se snažím přesvědčovat.

Já jsem nejdříve s Inkscape bojoval ale je to o zvyku a teď už bych neměnil za ten robusní pomalý a zasekavajíci se corel... Ale na ty letáky a vizitky a občas nějaké bilboardy mi to bohatě stačí ;)

Já s Inkscapem bojovat budu pořád, dokud to bude takovýto šílený nepřizpůsobitelný mastodont s velmi omezenými funkcemi.

Než jsem si navykl na inkscape tak jsem používal corel ve virtualboxu s win XP kde kupodivu chodil lépe a rychleji než na normální instalaci ;)
Snad jen doufat že se Ubuntu/Linux rozroste natolik že začne pro firmy být zajímavý a dělat přímo verze pro nás...

Já si na Inkscape nezvyknu nikdy a CorelDRAW budu používat, byť třeba ve virtuálu. Je to úžasný kus softu s plnou podporou a výstupem na všechny možné účely. Pokud se ti CDR sekalo, měl jsi zřejmě starší verzi a nabuchaný komp s dvoujádrovým procesorem. Tam opravdu může být problém. Od verze X4 ale ne. A v X5 byla podpora pro dvoujádro ještě zvýšena.

Teď je k dispozici verze X6 a porovnávat ji s Inkscapem, tak je to snad urážka... :-)) Neupírám Inkscapu některé pozoruhodné možnosti - snad jako první uměl pracovat se splajnovými křivkami - ale prostě je to strašně málo, pokud chceš produkovat něco rozumného. Inkscape znám - strávil jsem s ním spoustu hodin - ale je to prostě zoufalé. Spousta věcí nedotažená a spousta věcí chybí.

Docela by mě zajímalo, jak by se s Inskcapem daly simulovat vektorové efekty typické pro CDR: průhlednost (nenavázaná na gradient), lineární gradient, lineární kontura, deformace, pokročilejší ořezová cesta, síťová výplň!!!!!!!, obálka.

A o tom, co přináší X6 - drastická změna stylování, práce s open type fonty, pokročilejší typografické možnosti, spousta změn v panelu vlastností, který byl úplně přetvořen a nabízí další funkce - radšui nemluvě.

Prosím, starší verze CDR (předchozí) stojí nějakých 7 stovek pro domácí použití... A tím se myslí celý balík, takže s Photo-Paintem, se správcem písem a s řadou dalších propriet.

V jednom balíku se tak získá Scribus, 20 × Inkscape, 10 × GIMP (plus 48bit plus cmyk + ...) - a to jsem možná ještě příliš skromný.

Je to obrovská výzva a držím vývojářům palečky, aby se jim podařilo vytvořit takový soft, který by byl jasnou hozenou rukavicí těmto komerčním programům. Bylo by to úžasné a měl bych v rukávu silné eso. Prozatím u mě vyhrává Scribus na plné čáře a uživatelsky Gimp, který prostě miluju, přiznávám to :-)

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
Výzva
« Odpověď #13 kdy: 14 Srpna 2012, 01:46:37 »
Pokud se nachází nějaký čtenář, který zabrousil na tuto stránku a je nucen z jakýchkoliv důvodů používat jakoukoliv verzi programu CorelDRAW - a má s tímto programem nějaký problém, nechť mi napíše. Je dost pravděpodobné, že budu s to mu odpovědět, anebo se zeptám odborníků a odpověď zašlu.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 14 Srpna 2012, 10:57:25 »
Když už to tu probíráme tak pokud bych měl vybrat jediný program ve kterém se mi nejlépe pracovalo byla XARA. Naprosto jednoduché ovládání a neuvěřitelně rychlá... Bohůžel pro linux se přestala dále vyvíjet tak jí už raději nepoužívám kvůli špatným exportům :'( Pokud by ale XARA znovu začala podporovat linux tak bych velice ochotně zaplatil. ;)
http://www.xaraxtreme.org/ >linux
http://www.xara.com/eu/products/ >Xara Designer Pro X

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 14 Srpna 2012, 22:25:22 »
Hmmm,, tak na Xaru mám dobré reference od Michala Hlavatého :-)) takže nejsi jediným ctitelem :-)
« Poslední změna: 15 Srpna 2012, 00:21:18 od Petr Valach »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.