Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Automaticke mountovani usb  (Přečteno 2892 krát)

jannk

• Aktivní člen
  • *
Automaticke mountovani usb
« kdy: 04 Září 2012, 09:34:44 »
Nainstaloval jsem si lubuntu a na nej xbmc, coz je celoobrazovkova aplikace. Kdyz ale behem behu xbmc strcim do pocitace usb stick, tak mi vyskoci okno, co ze ma lubuntu udelat + se mi ta pamet nenamountuje automaticky, je jenom v /media/ABC-XYZ ... -> v podstate to rozhodi beh xbmc, takze ho musim minimalizovat a zase zvetsit.
Jak udelat aby po zastrceni usb disku se lubuntu na nic neptalo a samo usb namountovalo do /home/jmeno_disku? - tak jsem to videl v jinych verzich xbmc.
(asi trochu micham vyrazy 'mount'/'automount' - vim, ze obvykle se pod automout chape prave to namountovani do /media/ABC-XYZ, ale to mi nestaci; chci hlavne aby vse bylo automaticke, bez nejakeho okna s dotazem)

(teda uprimne receno neumim xbmc po startu spravne spustit, porad ho spoustim jenom jako aplikaci po startu lubuntu, ale to budu resit az pozdeji)

dik!

beer

• Host
Re:Automaticke mountovani usb
« Odpověď #1 kdy: 04 Září 2012, 09:51:50 »

jannk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 04 Září 2012, 10:44:50 »
diky, to jsem zkoumal, ale prijde mi, ze tohle je 'jenom' navod na pripojeni konkretnich disku a jejich mapovani na stala mista. Ja bych ale rad abych mohl pripojit libovolny novy disk, tj i takovy, ktery jsem zatim nikdy nevidel a ten se mi namountoval do home adresare - bud pod nejake standardni misto nebo jeste lepe pod adresar se svym jmenem (takhle jsem to uz videl)

ctu ty navody blbe nebo to tam neni? (tj hlavne aby to fungovalo pro vsechny disky, i nezname)

usuzuji hlavne z Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a device

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 04 Září 2012, 11:12:28 »
Tak je jasné, že pro neznámé disky neznáš jejich UUID, takže to fungovat nebude.
Disky se nepřipojují do /home, ale do /mnt či /media, ale to je jedno, můžeš si to nastavit.

Můžeš použít v /etc/fstab například místo UUID označení například /dev/sdb1 (pokud máš v pc jen jeden fyzický disk sda) a pod a pak i když změníš disk, se ti bude disk připojovat do dané cesty.

Kód: [Vybrat]
/dev/sdb1  /home/uzivatel/disk  ntfs  defaults,users,uid=„uživatel“,nls=utf8  0  0
Složka disk musí nejprve existovat a být prázdná.

jannk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 04 Září 2012, 11:27:35 »
dik
fstab mam takove, ze se mi vsechny usb mountuji do /media pod svym identifikatorem  - to je jasne

videl jsem systemy, kde se po pripojenim libovolneho usb disku s nejakym labelem (treba AHOJ) zpristupnil obsah disku v adresari /home/username/AHOJ. Bohuzel me nenapadlo se podivat jestli je i v /media ale asi jo. Pred vlozenim disku zadny adresar /home/username/AHOJ neexistoval, musel se spoustet nejaky skript, ktery ho vytvoril? Nebo to byl jen nejaky link?

Nicmene diky za tip - zkusim si vytvorit /home/username/MUJDISK a do nej mapovat /dev/sdb_neco - to by snad potom mohlo fungovat pro vsechny usb disky (2 najednou bezne neocekavam). Potom jeste snad znasilnim lubuntu aby se neptalo v cem ma vlozeny disk otevrit (podobne jak to delaji standardne Windows)

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 04 Září 2012, 11:40:40 »
Pokud si to viděl skutečně připojené v /home, musel být záznam v /etc/fstab a pravděpodobně i prázdná složka, jinak by se to tam nepřipojilo.

Možná by se dalo řešit ještě nějak přes fuse.

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 04 Září 2012, 11:42:02 »
Připojování přes label nedoporučuji - musel by si totiž label na každý disk, který bys takto chtěl připojovat, nastavit, aby tě to neotravovalo výzvami, dát záznam do /etc/fstab.

To není o nic jednodušší, než připojování přes UUID nebo přes /dev/zařízení.

jannk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2012, 11:46:50 »
uz je z toho akademicka diskuze, ale abych byl presny - videl jsem v browseru souboru v xbmc po pripojeni nove flesky adresar se jmenem te flesky - zarazilo me to protoze ta fleska mela jako label moje jmeno. totez po pripojeni jine flesky - bylo tam jine jmeno. Z toho browseru to vypadalo jako adresar s timhle jmenem - ale nedival jsem se primo ve file manageru.

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2012, 11:59:39 »
Pokud není záznam v /etc/fstab, ale existuje label, pravděpodobně připojí se jménem labelu do /media. To, že to vidíš jako připojené zařízení v xbmc je v pořádku, ale neznamená to, že se zařízení připojuje automaticky do domovské složky, jen to, že ten disk v xbmc vidíš připojený. Cesta k zařízení je pravděpodobně /media/label.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #9 kdy: 04 Září 2012, 12:00:49 »
podle me se to pres fstab nedela, ale musi se zmenit globalni hal/dbus policy pro blokova zarizeni
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 04 Září 2012, 12:03:06 »
podle me se to pres fstab nedela, ale musi se zmenit globalni hal/dbus policy pro blokova zarizeni

Přes fstab vím, že to funguje, připojuji takto i sd karty, nicméně přes UUID. Pokud existuje jiná cesta, samozřejmě se rád přiučím.

jannk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 04 Září 2012, 14:45:37 »
tak sorry, je to vsechno trochu jednodussi - mountovani USB fleshek funguje stejne, jen se zrusi moznost 'nabidnout mozne operace po namountovani' (nebo tak nejak) - proste po namountovani se system na nic nepta. Chytre napsane aplikace potom v browsovani nabidnou nejenom obsah home adresare, ale soucasne tam pridaji i namountovane jednotky, ktere idealne pojmenuji (jen zobrazeni) jejich labelem - tj vedle sebe jsou adresare, ktere ve filesystemu vubec vedle sebe nejsou.
Vyhodne, kdyz ma aplikace nabrowsovat treba multimedialni soubory

beer

• Host
« Odpověď #12 kdy: 04 Září 2012, 15:02:30 »
Chytre napsane aplikace potom v browsovani nabidnou nejenom obsah home adresare, ale soucasne tam pridaji i namountovane jednotky, ktere idealne pojmenuji (jen zobrazeni) jejich labelem - tj vedle sebe jsou adresare, ktere ve filesystemu vubec vedle sebe nejsou.
V podstatě to jsem myslel tím, co jsem napsal v příspěvku 11:59:39. Jinak připojené jednotky vidíš i v nautilu v bočním panelu, a to i v případě, že si v domovské složce. Řekl bych, že je to spíše standardní chování, které souborové manažery v sobě obsahují a této jejich vlastnosti využívají i multimediální přehrávače při otevírání souborů přes ně. Akorát, že některé, jako xbmc to implementují sami, aby byly na konkrétních systémových souborových manažerech nezávislé.

To, že pojmenují jejich labelem jen jejich zobrazení, nikoliv cestu, jsem si neuvědomil, aktuálně jsem to nezkoušel, veškerá zařízení, která připojuji, mám zapsaná v /etc/fstab. Ale asi máš pravdu, možná jsem si všiml, že někdy zobrazí label, ale při zmáčknutí ctrl+l se změní u nezapsaného zařízení v fstabu cesta na /media/disk/by-id nebo nějak tak. Myslím, že ale každá distribuce to řeší trošku jinak, některé dávají přednost disk/by-id a některé UUID, ale dá se mountovat i jen s labelem.
« Poslední změna: 04 Září 2012, 15:07:52 od beer »

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #13 kdy: 04 Září 2012, 15:31:45 »
Vyměnitelná úložiště se řeší přes pravidla udev, můžeš si napsat vlastní, které bude na připojení disku reagovat podle tvých představ, třeba automatickým mountem, nebo zálohou souborů, při zasunutí usb klíčenky s konkrétním id.
Představa že multimediální přehrávače řeší něco přes souborové manažery je úsměvná, nicméně aplikace používají společné grafické toolkity (Gtk, Qt, ..), proto pak vypadají podobně dialogy nejen pro výběr souboru.

beer

• Host
« Odpověď #14 kdy: 04 Září 2012, 16:22:42 »
Tak to jsem nevěděl, díky za upřesnění. Vycházel jsem z toho, že několik přehrávačů, které mám, otevírají soubory úplně shodně, jsou tam například i poslední dokumenty a pod. V případě jiného prostředí vypadají dialogy jinak, že zapadají do toho daného prostředí.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.