Chytre napsane aplikace potom v browsovani nabidnou nejenom obsah home adresare, ale soucasne tam pridaji i namountovane jednotky, ktere idealne pojmenuji (jen zobrazeni) jejich labelem - tj vedle sebe jsou adresare, ktere ve filesystemu vubec vedle sebe nejsou.
V podstatě to jsem myslel tím, co jsem napsal v příspěvku 11:59:39. Jinak připojené jednotky vidíš i v nautilu v bočním panelu, a to i v případě, že si v domovské složce. Řekl bych, že je to spíše standardní chování, které souborové manažery v sobě obsahují a této jejich vlastnosti využívají i multimediální přehrávače při otevírání souborů přes ně. Akorát, že některé, jako xbmc to implementují sami, aby byly na konkrétních systémových souborových manažerech nezávislé.
To, že pojmenují jejich labelem jen jejich zobrazení, nikoliv cestu, jsem si neuvědomil, aktuálně jsem to nezkoušel, veškerá zařízení, která připojuji, mám zapsaná v /etc/fstab. Ale asi máš pravdu, možná jsem si všiml, že někdy zobrazí label, ale při zmáčknutí ctrl+l se změní u nezapsaného zařízení v fstabu cesta na /media/disk/by-id nebo nějak tak. Myslím, že ale každá distribuce to řeší trošku jinak, některé dávají přednost disk/by-id a některé UUID, ale dá se mountovat i jen s labelem.