Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HDD lock po erase  (Přečteno 1883 krát)

jkrejci77

• Návštěvník
HDD lock po erase
« kdy: 20 Listopadu 2012, 22:22:03 »
Zdravím,mám takový oříšek.... Vytvořil jsem si bootovací usb s Hirenns Boot,nabootoval,spustil Magic Partition a chtěl smazat veškerý balast na HDD než nahodím Ubuntu na netbook Acer Aspire One 150.Tak jsem spustil  " ERASE "  začalo mazaání...Jenže se ozvalo volání přírody a já prostě musel s pískem.... Toho využil můj dvouletý syn a jak na něj blikalo spínací tlačítko,tak ho zmáčknul.Já přijdu z " pískoviště " a on se na mě směje od ucha k uchu celý štastný,že si taky máčknul...
Bohužel ve výsledku je disk zamčený,nejde z ničeho nabootovat(ani usb disk s instalačkou,ani ext. mechanika)a v biosu to po mě chce heslo... Hledal jsem návod jak na to a narazil na balík hdparm..... uměl by tento prográmek odemknout disk?Pokud ano,našla by se tady nějaká dobrá duše co mi hodí minimálně odkaz s návodem,nebo mi to trochu polopaticky popíše?Jsem vcelku zoufalý,neb na nový disk momentálně nemám a za netbook,jenž mám pro skoromanželku pod stromeček jsem dal vcelku ranec... Tak moc prosím o pomoc.Díky.H

Kraki

• Návštěvník
Re:HDD lock po erase
« Odpověď #1 kdy: 24 Listopadu 2012, 14:11:31 »
Ja som na netbook (Asus) inštaloval ubuntu z USB, tak, že pri boote som stlačil ESC klávesu a nabehlo to z USB, je pravda, že ešte pretým som nastavil v BIOSE nejaký režim pre disky, ale netýkalo sa priority bootovania. Nemáš heslo do BIOS-u?
Kubuntu 13.04, 3.8.0-19-generic, KDE 4.10.5, notebook Sony Vaio VGN-A397, ATI X600 a PC GA-K8NF, Athlon 1800, GeForce 6600.

jkrejci77

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Listopadu 2012, 22:49:17 »
Zdravím,ne heslo v biosu nemám.... Ten disk i když ho vyndám a připojím do pc,tak mi ho jak windows tak ubuntu detekuje,ale je  LOCK.Snažím se to nějak očůrat,ale pořád nic.Momentálně jsem narazil na možnost odemčení disku přes Bitlocker Decription,ale ten implicitně ve W7 není.Přeci jen bych dal přednost linuxácký variantě.Sice jsem takový uživatel,co si  " tyká " s konzolí jen občas,ale pokud by někdo nahodil odkaz s návodem.... sice jsem našel návod,ale v angličtině a strojový překlad není dobrý na takovouhle proceduru...
Co se týká instalace,tak jasně.Mám tady instalačku s Ubuntu na flashce ale jak píšu... dám prioritně boot z usb a stejně nic.Netbook jakoby začne načítat z usb,ale najednou mi stejně pošle hlášku WDC WD1200Bevs....-LOCK....
Už nevím.Ten HDparm to zvládá... prý i HDAT2 ve widlích,ale nějak s toho nejsem moudrej....

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 25 Listopadu 2012, 23:17:54 »
Já používám tohle http://www.hddunlock.com/ většinou to funguje, ale je to pro Windows. HDParm to sice umí (podle manuálové stránky), ale je tam velmi výrazně napsáno "NEBEZPEČNÉ", experimentální a nebylo testováno, pokud to i přesto budeš chtít zkusit musíš na ten disk pustit tohle
Kód: [Vybrat]
sudo hdparm -security-unlock /dev/sdX kdy "X" je písmeno disku z výstupu
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l

jkrejci77

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Listopadu 2012, 22:03:01 »
Rover623... o hdunlock vím.To je nejvíce odkazů z googlu.. jenže 20 USD za 120Gb disk?To si můžu rovnou na aukru koupit bazarový za 499Kč :) :) :)
O tom,že je to přes hdparm nebezpečné vím taktéž.Našel jsem stránku s překladem a určo to zkusím.Momentálně to zkouší kolega z práce v HDAT2 no pokud ani to nepřekouše heslo tak zkusíme Bitlocker Decrypror,tam to snad půjde...
Pokud ne,poslední varianta je na mém compíku s Ubuntu přes hdparm.... Největší sranda je,že když jsem se ptal týpka v servisu,tak mi řekl že Linux vůbec neumí a hlavně je k ničemu!!!Tak jsem se pousmál a s klidem jsem mu vysvětlil,že je poněkud mimo.... Už jen to,že kompletně celá naše firma používá Open Suse a to na pravěkých strojích,je jasný důkaz toho že se mýlí 8) 8) 8) Pak jsem se zmínil o tom,že hdparm je sice potencionální hrozba pro ten disk,ale co... bud to ho odemknu,nebo holt budu muset koupit nový..... Pohotové mi nabídl taky 120ku ale za 799Kč :) :) :)
Každopádně děkuju za rady a ozvu se jak jsem dopadl či nedopadl.

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 28 Listopadu 2012, 00:14:42 »
Přebral jsem jen man page od hdparm, osobně jsem to nikdy nedělal, takže vycházím z toho textu co tam je. Ono potencionálně nebezpečné jsou i věci jako zmenšování oblasti když jsou na ní data, ale v reálu zase až takové problémy nebývají.

Řeči o tom, že Linux je na nic slýchám hlavně od lidí co nikdy ten systém neviděli, pracovali v něm 10 minut a zjistili, že to není Windows zadara, případně po několika týdnech zkoušení zjistili, že nejsou schopni přetavit své schopnosti z ovládání Windows k ovládnutí Linuxu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.