Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: grub 2 / tak tohle vas rozesmeje  (Přečteno 2903 krát)

rimbaud

• Návštěvník
grub 2 / tak tohle vas rozesmeje
« kdy: 10 Března 2013, 21:50:19 »
Dobry vecer,
mam notebook a na nem nainstalovane win8 a vedle nich Ubuntu 12.10.
Nainstalil jsem si grub customizer [poradi startovani OS].
Grub se mi podarilo nastavit pomoci grub customizeru:
default OS = win 8
time prodleva = 0 sec

takze ted se do Ubuntu nedostanu a nevim co s tim...

napadlo me neda se do grubu vejit i nejak pres win8 nebo existuje ovladac co pracuje pod win8 a tam to nastavit...

Pripadam si jako hlavni kandidat na cenu *censored* roku...

Tak pokud vas to rozesmalo rado se stalo...a ti kdo vi co s tim prosim o radu:-)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:grub 2 / tak tohle vas rozesmeje
« Odpověď #1 kdy: 10 Března 2013, 21:59:22 »
Live CD. Někdy to jde i s timeoutem 0s se do Grubu dostat.
http://wiki.ubuntu.cz/Wiki?do=search&id=grub
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #2 kdy: 10 Března 2013, 22:00:55 »
S timeoutem 0 jen budeš při bootu držet Shift, ne?

rimbaud

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 11 Března 2013, 08:56:47 »
dobre rano,
1) tak drzet shift nestaci...

2) zkusil jsem postupovat podle http://wiki.ubuntu.cz/grub2?s[]=grub     Obnovení GRUB2 pomocí LiveCD
jenze na konci procesu je kouzelna veta:
restartujte počítač. Po přihlášení do systému aktualizujte Grub pomocí
sudo update-grub
jenze kdyz ho restartuju tak se tam nedostanu a nemohu napsat do terminalu: sudo update-grub

3) jsem zkusil spustit LiveCD (v mem pripade teda LiveUSB) a tam nainstalovat Grub Customizer ale zase mam malo prav...

takze suma sumarum preinstalace Ubuntu

aloisam

• Host
« Odpověď #4 kdy: 11 Března 2013, 09:14:36 »
mám taky timeout na nule a do grubu se dostávám vzteklým mlácením shiftu. :D Občas se to povede :) Držet ho, dle mých zkušeností opravdu nestačí..

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 11 Března 2013, 09:20:00 »
jenze kdyz ho restartuju tak se tam nedostanu a nemohu napsat do terminalu: sudo update-grub

Chce to chroot a pak jde update-grub spustit i z LiveCD -- http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#alternativn%C3%AD_postup ;)

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 11 Března 2013, 10:55:27 »
Pokud je tam UEFI, tak ta vyšší kadence nemusí pomoc. BIOS je oproti UEFI pomalý...

Tron

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Března 2013, 12:26:21 »
Pokud ti půjde z LiveCD nabootovat a upravovat soubory tak jednoduše edituj /boot/grub/grub.cfg a najdi "set timeout=0" a změn 0 na kolik potřebuješ (já to mám na 5 a je to ok).

rimbaud

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Března 2013, 13:50:40 »
Pokud je tam UEFI, tak ta vyšší kadence nemusí pomoc. BIOS je oproti UEFI pomalý...

Tak notebook je tento:
http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge-e430-cerny-3254-cqg-d338478.htm

tak se obavam ze tam ten novej bios asi bude...

beer

• Host
« Odpověď #9 kdy: 11 Března 2013, 13:55:28 »
live cd by ale mělo i tak pomoci.

patapon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 11 Března 2013, 16:44:00 »
mozte skusit este tento postup:

spustite Live cd Ubuntu otvorit terminal a zadat tieto prikazy:

Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair

potom spustite program boot-repair [Bud cez terminal,alebo ALT+F2,alebo si ho najidite v ponuke programov]
objavy sa vam tabulka,ktora bude detkovat OS,atd...a jak mate pripojene ine zariadenia vymenitelne,tak sa vas to spyta,ci su vymenitelne zariadenia,alebo nie,tak sa podla toho zariadte.
potom ked sa to dokonci,tak sa vam ukaze tabulka s moznostami,kliknite na  Advance Options (Rozsiritelne nastvenia),a budete tam mat napisane Unhide Boot Menu,tak tam zadate cas,na ktory sa vam ma Grub ponuka zobrazovat,tak si tam dajte cislo,a nakoniec kliknite na Apply.
potom otvorte terminal,a zadajte

Kód: [Vybrat]
sudo reboota malo by to ist,alebo mozete restartovat pc manualne,cize mozte vynechat sudo reboot.
potom napiste ci to pomohlo.ja to robim vzdy,a len dodam,ze je to velmi mocny nastroj.

P.S---> keby vam nefungoval prikaz sudo apt-get install -y boot-repair ,tak musite otvorit centrum softvaru,a tam zmenit zdroje odkial ma stahovat instalacne subory,cize ododfajknite CD-Rom!!!
Ubuntu 18.04-64 Bit
Snivam otom,ze Linux bude mat plne podporavatelny Hardware,tak jako je tomu u Windowsu.

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 11 Března 2013, 18:23:57 »
1) tak drzet shift nestaci...
Ani ľavý shift? Na mojom pc pravý shift pri štarte=nijaká reakcia ale ľavý funguje. Samozrejme obe klávesy sú v systéme funkčné a donedávna to šlo len pravým :D
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Tron

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 12 Března 2013, 19:42:55 »
A co ten grub (/boot/grub/grub.cfg)? Jde editovat z Live CD nebo ne?
Myslím že by pomohlo přepsat nastavený čas přímo v grub.cfg.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #13 kdy: 12 Března 2013, 21:24:22 »
Prepisat ide. Ovsem poprve musis prepisat ten na HDD v nainstalovanom systeme a nie ten co si vytvori livecd vo svojom "vitualnom systeme". A podruhe po tom prepisani musis spustit sudo update-grub aby tu opravu aj system bral v uvahu. No a tu je ta finta ze to musis tiez spustit v tom nainstalovanom systeme na HDD. Preto je v tych navodoch na zaciatku odporucane spravit chroot na HDD. Toto zabezpeci ze upravy sa budu robit v systeme na HDD a nie v livecd.

Ak sa mylim tak ma opravte.
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#alternativn%C3%AD_postup
« Poslední změna: 12 Března 2013, 21:25:54 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

beer

• Host
« Odpověď #14 kdy: 13 Března 2013, 09:38:34 »
A podruhe po tom prepisani musis spustit sudo update-grub aby tu opravu aj system bral v uvahu.
Tak při editování grub.cfg u grub 2 by se právě update-grub dávat neměl, protože ten soubor je právě generovaný z jiných souborů a rozdílná konfigurace v souboru /etc/default/grub by grub.cfg přepsala.

Prostě a jednoduše, zapomeňte na grub.cfg a editujte /etc/default/grub a pak sudo update-grub v chrootu.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #15 kdy: 13 Března 2013, 10:02:12 »
Aha. To som si neuvedomil ze je to iny konfigurak.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Rover623

« Odpověď #16 kdy: 13 Března 2013, 10:46:58 »
Mrkni se na moje téme o Lenovu S205 (tady http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=58693.0 ) je tam popsáno jak udělat ten chroot a úpravu, samozřejmě tu část o výměně GRUB2 za GRUB1 vynecháš a to připojování si musíš přiohnout podle vlastních podmínek

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 13 Března 2013, 10:52:14 »
A podruhe po tom prepisani musis spustit sudo update-grub aby tu opravu aj system bral v uvahu.
Tak při editování grub.cfg u grub 2 by se právě update-grub dávat neměl, protože ten soubor je právě generovaný z jiných souborů a rozdílná konfigurace v souboru /etc/default/grub by grub.cfg přepsala.

Prostě a jednoduše, zapomeňte na grub.cfg a editujte /etc/default/grub a pak sudo update-grub v chrootu.
EDIT: Polopatický dodatek:
grub.cfg je generovaný konfigurační soubor a v žádném případě se needituje. Takže je nesmysl uvažovat, že si to změním a nebudu spouštět update-grub. Update-grub za vás potom spustí sám systém a budete tam, kde na začátku.

beer: Nedalo mi to odepsat, na tu tvou divnou první větu.

Pisatel tu již nebyl dlouho a veškeré věci k řešení má k dispozici, viz výše a od Vojty chroot. Od té doby se neozval.
« Poslední změna: 13 Března 2013, 11:01:36 od Roman "Rovano" Vacho »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

beer

• Host
« Odpověď #18 kdy: 13 Března 2013, 10:53:41 »
Citace
Hlavně se změny v grub.cfg sami přepíšou.
Však to píšu, že se přepíšou (při aktualizaci grubu).

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 13 Března 2013, 11:00:28 »
Citace
Hlavně se změny v grub.cfg sami přepíšou.
Však to píšu, že se přepíšou (při aktualizaci grubu).
Mě to nutí odepsat, protože ta věta v tvém předchozím příspěvku je podivná a mate začátečníky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.