Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ulozenie spusteneho ubuntu do iso  (Přečteno 3307 krát)

slaky

• Návštěvník
ulozenie spusteneho ubuntu do iso
« kdy: 18 Března 2013, 17:48:13 »
pozna niekto nazov programu (balika) na ulozenie (spakovanie) prave spusteneho ubuntu do iso ?

beer

• Host
Re:ulozenie spusteneho ubuntu do iso
« Odpověď #1 kdy: 18 Března 2013, 18:04:58 »
dd myslím umí ukládat do iso... ale bude asi hodně velké.
možná clonezilla.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #2 kdy: 18 Března 2013, 22:37:56 »
Nikdy nezálohujte pomocí "dd" běžící systém!

Chcete přenést systém na jiný počítač nebo "jenom" zálohovat?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 19 Března 2013, 08:43:48 »
Na přenos na jiný pc bych asi použil rsync přes ssh se zachováním atributů. Ale i tak asi z principu by se mèl kopírovat vypnutý systém.
Nebo je  možné udělat snapshot...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 19 Března 2013, 09:40:19 »
Na přenos na jiný pc bych asi použil rsync přes ssh se zachováním atributů. Ale i tak asi z principu by se mèl kopírovat vypnutý systém.
Počkej s tím razením. Není dosud jasné, o co tazateli přesně jde. Třeba chce udělat svou instalačku nebo jen zálohovat balíky.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 19 Března 2013, 09:57:33 »
Počkej s tím razením. Není dosud jasné, o co tazateli přesně jde. Třeba chce udělat svou instalačku nebo jen zálohovat balíky.

Jo, máš pravdu, taky mne to napadlo, že možná chce vlastní live cd.

Zde je případně starší návod, nemusí fungovat, ale jsou tam dole odkazy na klikací balíky, které by se měli stále dát používat:

http://wiki.ubuntu.cz/vytvo%C5%99en%C3%AD_vlastn%C3%ADho_livecd

Přes ty odkazy je možné se dostat na Ubuntu Customization Kit a remastersys, http://www.linuxexpres.cz/praxe/z-linuxu-mobilny-domov-na-usb-kluci
« Poslední změna: 19 Března 2013, 10:00:12 od beer »

slaky

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 19 Března 2013, 10:09:11 »
ano je to presne tak,Nejednalo by sa ani o prenos,ani o zalohu systemu,ja pouzivam na ibanking zasadne live verziu Greenie9 (co je ubuntu) z usb kluca (tak mi to vyhovuje.lebo ide pri kazdom novom starte vzdy o uplne cisty system) ale lakto musim (alebo aj nie) stale pri kazdom spusteni takeho systemu prepinat si klavesnicu,upgradovat ff,pripadne nahrat si don oblubene zalozky a to vsetko sa po vypnuti logicky strati, a jeden clovek na fore spominal,ze on si vytvara z beziaceho ubuntu iso a pomenoval to ako resystem,ale zial nic take som cez synaptic,alebo software center neobjavyl naviac nemam tu diskusiu ani v zalozke,takze smola...pouzivam aj ine linuxy ale na to grenie z usb som si zvykol....nakoniec aj to iso greenie niekto len vyrobyl cez niejaku aplikaciu,ale lepsie by bolo,ak by sa to dalo ulozit do iso v prave takom realnom stave v akom mi spustene po miernej uprave vyhovuje...a najlepsie by bolo keby sa to dalo spravit len na par kliknuti,ale to by som uz chcel privela o))) 
skusal som pri spustenom greenie po upravach (nsatavenie klavesnice,upgrade ff) obsah kluca skopyrovat na disk a spravit z toho iso,ale nevysiel mi ten stupidny trik,nefungovalo to,respektive zmeny sa po spusteni z noveho isa neprejavili (iso malo aj rovnaku velkost ako povodne),zrejme boli tie zmeny stale niekde vo swape alebo kde,proste nula bodov tento stupidny trik o)))

skusal som pouzivat aj verziu "greenie zo zapametavanim zmien" ale po mesiaci to jelo z kluca citelne spomalene a neviem preco to narastlo z 1GB az na 1,7GB ,tak to nepouzivam...

Pri tom rsync sa iso vobec nespomina a v popise ma toto: "rsync je program, ktorý umožňuje kopírovať súbory do a zo vzdialenho stroja"....do vzdialeneho stroja to vyzera ako keby sa to robylo cez net

este na vysvetlenie - nemam problem pouzivat linux z disku,ale live verzia je proste cisty neposkvrneny system,plus ine vyhody z neho tazim (start oblubeneho distra z roznych pc...)
preto by mi vyhovovalo zostat pri nom,len si donho potrebujem dat novsiu verziu ff,zalozky a mat uz mat tam prepnutu klavesnicu

...diki za tie odkazy,idem na to mrknut

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 19 Března 2013, 10:21:01 »
Je podmínkou slovenská lokalizace distribuce?

Potom bych doporučoval buď instalaci standardního systému na flash s upravavami pro minimalizaci zápisu nebo třeba Slax.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 19 Března 2013, 10:55:28 »
Je podmínkou slovenská lokalizace distribuce?

Potom bych doporučoval buď instalaci standardního systému na flash s upravavami pro minimalizaci zápisu nebo třeba Slax.

Souhlas, nebo naprosto standardní instalaci. Případně ten slax se dá odladit a jak funguje dle potřeb, tak se překopíruje na disk, a to buď hdd, nebo třeba ta flash....

forum.root.cz/index.php?topic=5654.msg52221#msg52221

Nebo prostě je možné mít ubuntu na live usb (nebo jiný linuxový os, geenie možná by šlo taky) a mít tam povolené trvalé změny.

https://www.google.cz/search?q=ubuntu+live+usb+persistent+changes

slaky

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 19 Března 2013, 10:59:49 »
aha takze ten program sa nevolal resystem ale Remastersys a je pekne popisany v druhom odkaze od basera za ktory mu fakt uprimne dakujem
ten prvy odkaz by zial nevyriesil moje zalozky vo ff mozne je len upgrade pripadne novy balicek....ale ten druhy odkaz je dobry,aj ked radsej by som si vrobyl iso z live nie z nainstalovaneho szstemu,ale poriesim to tak,nainstalujem si na cerstvo,urobym potrebne spominane tri upravy a hned vyrobym iso ,takze spokojnost

to Vacho: sk lokalizace nieje nutna,len sk klavesnica,ale to co si navrhol mat kluc yo yapametavanim zmien som uz opisoval ze mi nevyhovuje,lebo po mesiaci sa mi taky system na kluci spomalil a rapidne z mne neznamich pricin narastol z 1GB na 1.7GB,cize toto nepouzivam...slax pouzivam ale to zapametavanie zmien mi obcas zblblo a zmeny sa resetovali(ale to este nebolo na nom kde4) ,tak ho uz pouzivam radsie len ako ciste spustenie....ale celkovo kluc zo zapametavanim zmien by som na ibankink nepouzival

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 19 Března 2013, 11:07:45 »
Myslím, že nemusíš mít z internet bankingu strach. Útočník by musel mít nejen přístup k pc, ale i k tvému mobilu.

Musel by tam například nainstalovat aplikaci k přeposílání sms nebo zálohování na svůj gmail účet a pod.

Následně by ti musel ukrádst session s připojením přes https/ssl k inet bankingu, což asi nebude jednoduché, musel by být na síti mezi tebou a tvým poskytovatelem, nebo by musel mít rootovská práva na tom linuxu.

Neznám nikoho, komu by byl takto vykraden účet. A pokud bys nainstaloval linux normálně, tak přece ti nic nebrání dál používat v doalbootu windows a do linuxu si nabootovat jen pro to inet bankovnictví a pod...
Navíc viry z windows ti linux nenapadnou, obzvláště pokud budeš mít linux na linuxovém souborovém systému.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #11 kdy: 19 Března 2013, 11:12:04 »

Následně by ti musel ukrádst session s připojením přes https/ssl k inet bankingu, což asi nebude jednoduché, musel by být na síti mezi tebou a tvým poskytovatelem, nebo by musel mít rootovská práva na tom linuxu.

To je velice jednoduché  ;) Stačí zajít do obchoďáku, kde je free wifi a můžu si dělat co chci... Jeden by nevěřil, co jsou lidé schopni vyřizovat na nechráněné síti... magoři.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #12 kdy: 19 Března 2013, 11:15:18 »
Myslím, že nemusíš mít z internet bankingu strach. Útočník by musel mít nejen přístup k pc, ale i k tvému mobilu.

Musel by tam například nainstalovat aplikaci k přeposílání sms nebo zálohování na svůj gmail účet a pod.

DOST !! prosim prestan spekulovat .. kazdy provider ma uroven zabezpeceni jinou .. ja napriklad nemusim autorizovat pomoci telefonu/sms

Neznám nikoho, komu by byl takto vykraden účet. A pokud bys nainstaloval linux normálně, tak přece ti nic nebrání dál používat v doalbootu windows a do linuxu si nabootovat jen pro to inet bankovnictví a pod...
Navíc viry z windows ti linux nenapadnou, obzvláště pokud budeš mít linux na linuxovém souborovém systému.

neznas toho skutecne jeste dost .. nicmene abych byl konstruktivni, ukrast nekomu login do internet bankingu je opravdu mimo zajem pripadneho utocnika .. oni chtej informace na Tve platebni karte .. je rozdil mezi provadenim plateb pres internet a provadeni plateb v ramci IB
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

beer

• Host
« Odpověď #13 kdy: 19 Března 2013, 11:28:45 »

To je velice jednoduché  ;) Stačí zajít do obchoďáku, kde je free wifi a můžu si dělat co chci... Jeden by nevěřil, co jsou lidé schopni vyřizovat na nechráněné síti... magoři.

Ano, možné to je :), ale zatím jedinou demonstraci ohledně prolomení https/ssl jsem viděl v prezentaci pana Krčmáře :). Proti ukradené session ale stejně vlastní iso nepomůže. Ohledně toho obchoďáku nebo internetové kavárny -  stále platí, že by útočník musel mít přístup k mobilnímu telefonu, aby dokázal platbu autorizovat.

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #14 kdy: 19 Března 2013, 11:35:54 »

Ano, možné to je :), ale zatím jedinou demonstraci ohledně prolomení https/ssl jsem viděl v prezentaci pana Krčmáře :). Proti ukradené session ale stejně vlastní iso nepomůže. Ohledně toho obchoďáku nebo internetové kavárny -  stále platí, že by útočník musel mít přístup k mobilnímu telefonu, aby dokázal platbu autorizovat.

Prezentace na toto téma dělal Radek Neužil již několikrát - i s praktickou ukázkou na testovací síti, kde si přihlížející mohli zkoušet, které stránky podlehnou... (podotýkám, že neukazujeme jak, ale ukazujeme pouze přímá rizika a kam se lze dostat - vše jen na naší vlastní testovací síti - jinak je to nelegální)

O prezentaci Petra (Krčmáře) tedy nevím - protože na přednášce na ČVUT byl a nepřišlo mi, že by s tím měl nějakou zkušenost (možná se pletu).

Jednoduché je to velmi, jen doufám, že se ten princip nedostane do rukou nějakému 14 letému blbovi... protože ve své podstatě na to jsou i klikátka.

GSM je věc druhá - ale po diskuzi s Martinem Kiklhornem je prolomeno i to  ;)

Nehledě na to, že na síti být vůbec fyzicky nemusím, stačí jen tu dotyčnou síť "vidět"... ale to už se dostáváme daleko.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5

pariktadeas@jabbim.cz

beer

• Host
« Odpověď #15 kdy: 19 Března 2013, 11:38:13 »

DOST !! prosim prestan spekulovat .. kazdy provider ma uroven zabezpeceni jinou .. ja napriklad nemusim autorizovat pomoci telefonu/sms

neznas toho skutecne jeste dost .. nicmene abych byl konstruktivni, ukrast nekomu login do internet bankingu je opravdu mimo zajem pripadneho utocnika .. oni chtej informace na Tve platebni karte .. je rozdil mezi provadenim plateb pres internet a provadeni plateb v ramci IB

Já bych internet banking bez sms autorizace nechtěl ani kdybych za něj dostával peníze. Pokud to používáš, tvoje věc.

V mé bance nemohou ukrást údaje o kartě, prostřední část čísla je zahvězdičkovaná (cca 9 hvězdiček) Útočník by musel získat ještě CVC kód, který v IB není u karet uveden (možné v té tvojí ano?). Akorát by nemusel hádat datum expirace, které tam mám uvedeno.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #16 kdy: 19 Března 2013, 11:41:17 »
pockej pockej .. u vetsiny karet - kdyz provadis bankovni operace - staci vypnit cislo, expire date a takove to bezpecnostni trojcisli zezadu .. myslim si, ze i v linuxu by nemel byt velky problem udelat nejakeho user-based keyloggera a nebo man-in-the-middle attack ..

pouzivani internetoveho bankovnici prostrednictvim ssl je relativne bezpecne
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

beer

• Host
« Odpověď #17 kdy: 19 Března 2013, 11:43:53 »

Prezentace na toto téma dělal Radek Neužil již několikrát - i s praktickou ukázkou na testovací síti, kde si přihlížející mohli zkoušet, které stránky podlehnou... (podotýkám, že neukazujeme jak, ale ukazujeme pouze přímá rizika a kam se lze dostat - vše jen na naší vlastní testovací síti - jinak je to nelegální)

O prezentaci Petra (Krčmáře) tedy nevím - protože na přednášce na ČVUT byl a nepřišlo mi, že by s tím měl nějakou zkušenost (možná se pletu).

Jednoduché je to velmi, jen doufám, že se ten princip nedostane do rukou nějakému 14 letému blbovi... protože ve své podstatě na to jsou i klikátka.

Nehledě na to, že na síti být vůbec fyzicky nemusím, stačí jen tu dotyčnou síť "vidět"... ale to už se dostáváme daleko.

No, já to viděl někde na youtubu nebo na streamu, nevím co to bylo za akci. Pokud to tam dělal Radek Neužil, tak se omlouvám za záměnu, těch videí je tolik, že už přesně nevím.

To gsm byste prolomili jak? Nemusíš to psát sem, pokud nechceš, ale můžeš mi to poslat jako PM. Z bezpečnostního hlediska mne ten princip zajímá, zneužívat to určitě nebudu.

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #18 kdy: 19 Března 2013, 11:49:13 »

No, já to viděl někde na youtubu nebo na streamu, nevím co to bylo za akci. Pokud to tam dělal Radek Neužil, tak se omlouvám za záměnu, těch videí je tolik, že už přesně nevím.

To gsm byste prolomili jak? Nemusíš to psát sem, pokud nechceš, ale můžeš mi to poslat jako PM. Z bezpečnostního hlediska mne ten princip zajímá, zneužívat to určitě nebudu.

Dostav se někdy na nějakou naši akci, z Prahy jsi, pokud se nepletu, tak by to neměl být problém a uvidíš, co lze a nelze, že některé banky na to kašlou a ošetřené to nemají, některé naopak ano... není to jen o bankách, ale i e-maily, účty všude možně, FB apod. ... nicméně návod ti na to nikdo nedá...

pariktadeas@jabbim.cz

beer

• Host
« Odpověď #19 kdy: 19 Března 2013, 12:16:20 »
pockej pockej .. u vetsiny karet - kdyz provadis bankovni operace - staci vypnit cislo, expire date a takove to bezpecnostni trojcisli zezadu .. myslim si, ze i v linuxu by nemel byt velky problem udelat nejakeho user-based keyloggera a nebo man-in-the-middle attack ..

pouzivani internetoveho bankovnici prostrednictvim ssl je relativne bezpecne

JJ, to trojčíslí je CVC kód. Ano, keylogger to odposlechne, ale nač se dělat s keyloggerem, stačí hardwarová krabička, předpokládám, že se dá koupit na dx.com a pod. Pokud je keylogger v jádře a udělal by si uživatel z běžícího systému live iso, tak stejně je v prčicích. Uživatel by musel stahovat i to iso a pak udělat na 100 % nekompromitovaném stroji md5sum, opsat na papírek a běžet k distributorovi obrazu si md5sum zkontrolovat, protože přes web mu nikdo nezaručí, zdali je či není informace zobrazená na monitoru v prohlížeči kompromitována a zdali iso stáhnul ze správného zdroje. Který stroj je ale 100% nekompromitovaný?

A i kdyby toto všechno ověřil, nezbývá mu než doufat, že distributor distribuuje systém čistý jako lilie.

Zde by měl být keylogger, ale není.

Dostav se někdy na nějakou naši akci, z Prahy jsi, pokud se nepletu,

No jen aby se se mnou ntz nechtěl prát :). Nerad bych mu zkazil celý den tím, že to prostě odmítnu :).

Nechce někdo klávesnici jako sponzorský dar :)?

Zde by měla být klávesnice jako sponzorský dar, ale není.

Nauč se prosím používat tlačítko "Změnit" a netapetuj!
« Poslední změna: 19 Března 2013, 12:32:00 od Martin "sachy" Šácha »

slaky

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 19 Března 2013, 16:55:03 »
To live iso pouzivam na ibanking (ale aj na ine operacie) hlavne koli tomu,ze viem ze vzdy ked zapinam pc tak urcite nemam v systeme (namontovany) ziaden trojan ani nic podobne co by sa po spusteni aktivovalo,kazdy den uzru svetlo sveta desiatky (mozno stovky) novych spehovacich a neviem akych veci (havede) ,ludska vynaliezavost nema hranic to je fakt ! nevieme co bude o mesiac o rok,ake nove metody vyjdu,tak to aspon stazym tym,ze nikto si nic nenamontuje do systemu.. a preto chcem mat aspon pocit mozno falosneho bezpecia,ze vzdy ked spustam pc,tak je to vlastne novy cisty rychly system proste ISTOTA JE KULOMET o) (istota pred trojanmi,keylogermi atp) ,dalsia vyhoda live iso je,ze je az zarazujuco rychle (a to este nemam usb3.0) je to velmi citit ten rozdiel oproti hdd verzii alebo oproti win7 a vypina sa to aj na slabsich pc/netbookov max.do 5sec pripadne aj hned ked vytiahnem zdrojovy kabel o) ,zatial ma live iso (verzia bez zapametavania zmien) nesklamalo o))))

Do konca tyzdna si to upravene greenie z hdd dam do live isa,viem si aj pridat ff do starup aplikacii,ale neviem,ako sa da urobit,aby sa mi v tom to pripade (live iso) mohol automaticky spustat aj mobilny net...ten si totiz stale musim odklikat aby sa spustil (10 kliknuti mysou) nieje to vela ale mozno je na to niejaka aplikacia,alebo skript,ktora by tie kliky misou urobila po spusteni live isa miesto mna a hlavne aby sa to dalo zakomponovat do isa,mozno nieco najdem
« Poslední změna: 19 Března 2013, 17:16:04 od slaky »

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #21 kdy: 20 Března 2013, 08:21:28 »
Je mi jasné co chceš. Otázka je, jak toho dosáhnout.
Asi nejjednodušší cesta je přes Ubuntu Customization Kit - v něm otevřeš iso, uděláš změny (nakopíruješ si data které potřebuješ do systému, změníš aplikace po startu...) a pak znovu iso uložiš.
Pak to iso normálně nahraješ na flashku (jako jsi to dělal doted) a budeš mít upravený systém, který bude vždy po zapnutí stejný... Pozor, všechny změny musíš udělat z terminálu...

Nebo, při výrobě flashky zathni "nechat volné místo" (či jak se to jmenuje) a tvé úpravy se budou ukládat - pak je třeba vyřešit aby firefox etc vždy startoval s novým profilem, ale to není těžké (stačí upravit spouštěč na "firefox --private-mode").
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.