Zdravím, po dlouhém čase jsem znovu nainstalil Ubuntu a zkoušel různou kompatibilitu, zda se už v něm normálně dá dělat, tedy přejít z Windows.

A asi ještě furt nedá, protože jsem otevřel v předinstalovaném LibreOffice svůj excelovský soubor plný maker, bez kterého se ve firmě nehneme a se kterým má občas problémy i samotný Excel, ale nikdy se nestalo že by spadl Windows atd.
Otevřel jsem ho tedy v tom LibreOffice a spustil ty makra a nestačil jsem se divit. Celé Ubuntu zamrzlo, takže pomohl jen studený start notebooku

Rozes.ralo se toho docela hodně

Po najetí se šlo přihlásit ale najela pouze plocha bez ničeho. To jsem ještě za pomocí různých fór dokázal opravit včetně chybějícího sdílení souborů.
Teď ale ještě nefunguje procházení sítě - píše to při poklepání na Procházet síť ve správci souborů chybu "Umístění nebylo možné zobrazit. Promiňte, nelze zobrazit celý obsah "network:///": Zadané umístění není podporováno." S tímhle si už rady nevím a řekl jsem si, je to Linux, kde se snad vše dá opravit, hlavně nepřeinstalovávat

Podotýkám že jsem jel pod standardním uživatelem nikoli rootem, takže všechno tam zpět dostat bylo asi tisíckrát zadávat heslo atd.
Všude píší nepracujte pod rootem takže proto.
Co s tím dík předem. TK