Problém je právě to Lenovo, navíc S205 je extra problémová. Dostat tam systém v době 10.10 byl porod, ale co hůř, ve verzi 11.04 a 11.10 se k tomu přidružili i poinstalační obtíže, kdy se ten systém choval divně a zapojeních některých periferií do USB způsobilo pád ovladače USB v jádře. Ve verzi 12.04 už šlo na starých revizích vše dobře, jenže to pro změnu Lenovo uvedlo nové revize (liší se to od sebe vždycky jen tím nic neříkajícím označením za pomlčkou) a soubor nových problémů byl na světě.
Problém je EFI/BIOS toho počítače, který je neskutečně zabugovaný a prakticky nedodržuje žádný standard (Lenovo to teď dělá velmi často na všech noteboocích). Výhoda tohoto řešení (pro Lenovo) je v tom, že tam prakticky nedostaneš nic co Lenovo oficiálně nepodporuje. Jenže tohle není kvůli Linuxu, to je kvůli tomu, že tě chce Lenovo donutit koupit si systém u nich. Internet je plný zoufalých uživatelů, kteří si koupili buď úplně první revize notebooků s Windows nebo provedli přeinstalaci dodaných Windows na svoje a výsledkem je nefunkční HW. Ani já jsem s instalací Windows na svoji S205 moc nepochodil (W7), po vyzkoušení kdejaké pitomosti jsem se stejně nedobral řešení a ve správci zařízení jsem měl pořád 2 žluté vykřičníky s popisem "Neznámé zařízení".
U EFI na S205 se k tomu ještě nabalují další problémy, především fakt, že to nedokáže správně identifikovat aktivní oddíl a v posledních revizích i fakt, že to pojme jen 4 klíče pro zavaděč a ty už tam jsou přednahrané. Nové notebooky od Lenova se systémem mají ještě lepší vychytávku, EFI pojme jen jeden klíč, takže udělat dualboot je neskutečně složité a co hůř, tem předinstalovaný systém mnohdy nelze použít protože nejde zavést přes GRUB.
Navíc kvalita mé 205 je bídná, ten notebook vypadá jako kdybych ho každý den tahal do lomu jak je ošoupaný. Je zajímavé, že souběžně kupovaný Aspire od Aceru se sice dál vesele prohýbá (to šasi je fakt papírové), ale tak ošoupaný není.