Takže na začátek zase sprďák:
Proč nám sakra tajíš, co máš za systém a jaké tam máš grafické prostředí? Jestli se chceš ptát na takové věci, tak sem aspoň hoď výpis z terminálu.
inxi -F
A dej ho do toho kódu jako já ten příkaz (ikona # nad textovým polem) nebo někdo sprdne zas. Asi já - teď jsem tady poslední dobou za toho nejzlejšího
haha
Je to otázka nastavení chování v jednotlivých prostředí - projdi si tím, pohledej ..
Co se týče spouštění v konzoli, tak na to jde udělat zástupce na skript a nejspíše výjimkou do sudoers nebo via pkexec - záleží na okolnostech. To buď dohledáš nebo poradí někdo zkušenější - sám bych to musel hledat.
Emailové klienty používám jen Thunderbird v práci a na to co potřebuji to stačí - jinak nevím, co by mohlo být nějak výrazně lepší a nebudeš potřebovat emulaci Win.
Jinak můžeš postupovat takto, pokud někdo nedoporučí nějakou pecku na první dobrou - ono totiž co jednomu voní, druhému tolik nemusí:
https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=best+mail+client+linux&ia=webEdge toho hodně umí, ale je to strašná monstrózní kráva, co má dost bugů. V Linuxu je nativní Firefox a není nic lepšího (odnože počítaje) i když toho tolik v základu neumí - to totiž není smysl koncepce, aby to byl obrovský na prostředky nenažraný balík, kde 80% uživatelů nevyužije 80% funkcí - stejně jako v MS Office nebo LibreOffice.
Ale Edge je i pro Linux - můžeš se k němu vrátit ..