Ahoj, asi týden používám ubuntu 6.10 na PC v práci (p4 2,6GHz, 512MB,..) celkem bez problémů - zatím se učím. Zatím jsem tam dohdomady nic neměnil, ani nepřidával.
Teď k problému - chtěl jsem vyzkoušet přepínání uživatelů, takže vybírám "přepnout uživatele" a přihlašuju se na jiný účet. První co mě zarazilo byla šktrnutá ikona hlasitosti, po kliknutí mě oznamuje, že ovladače správně nepracují, zvuk sice nefungoval, ale proč to neupozorňovalo v prvním účtu ? No nic, nechávám rozdělanou práci a znovu se zkouším přepnout zpět. Na upozornění, že přijdu o otevřený nastavení, dávám ale návrat zpět (radši to ještě uložím), ale koukám jen do černé obrazovky...
Textové konzole fungují, ale gnome viditelně nereaguje, vzpomínám si matně na zkratku Ctrl+Alt+BackSpace a po chvíli zkouším "trojhmat". Zdá se že to zabralo, objevuje se normální přihlašovací okno, tak se přihlašuju na prvního uživatele, objevuje se sice jakýsi chybový log, ale všechny řádky jsou "unknown", takže z toho se moc nedozvím. Pochopitelně všechno je restartováno, ale všechno se zdá jinak funkční (včetně ukazatele hlasitosti) tak se normálně odhlašuju, ještě se přepínám do textové konzole abych se taky odhlásil, ale zpět už to nejde. Tentokrát je black-screen definitivní a nefunguje nic kromě pingu z venku. Asi po hodině mě to přestalo bavit a musím počítač vytáhnout ze zásuvky.
Poradíte kde hledat chybu, ev. co příště udělat jinak ? (asi nemusím dodávat, že už zase všechno jede bez problémů)