Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Totální zátuh - kde hledat chybu, co je špatně?  (Přečteno 3001 krát)

Aigor

• Návštěvník
    • Aigor's net
Totální zátuh - kde hledat chybu, co je špatně?
« kdy: 05 Dubna 2007, 12:53:11 »
Ahoj, asi týden používám ubuntu 6.10 na PC v práci (p4 2,6GHz, 512MB,..) celkem bez problémů - zatím se učím. Zatím jsem tam dohdomady nic neměnil, ani nepřidával.

Teď k problému - chtěl jsem vyzkoušet přepínání uživatelů, takže vybírám "přepnout uživatele" a přihlašuju se na jiný účet. První co mě zarazilo byla šktrnutá ikona hlasitosti, po kliknutí mě oznamuje, že ovladače správně nepracují, zvuk sice nefungoval, ale proč to neupozorňovalo v prvním účtu ? No nic, nechávám rozdělanou práci a znovu se zkouším přepnout zpět. Na upozornění, že přijdu o otevřený nastavení, dávám ale návrat zpět (radši to ještě uložím), ale koukám jen do černé obrazovky...
Textové konzole fungují, ale gnome viditelně nereaguje, vzpomínám si matně na zkratku Ctrl+Alt+BackSpace a po chvíli zkouším "trojhmat". Zdá se že to zabralo, objevuje se normální přihlašovací okno, tak se přihlašuju na prvního uživatele, objevuje se sice jakýsi chybový log, ale  všechny řádky jsou "unknown", takže z toho se moc nedozvím. Pochopitelně všechno je restartováno, ale všechno se zdá jinak funkční (včetně ukazatele hlasitosti) tak se normálně odhlašuju, ještě se přepínám do textové konzole abych se taky odhlásil, ale zpět už to nejde. Tentokrát je black-screen definitivní a nefunguje nic kromě pingu z venku. Asi po hodině mě to přestalo bavit a musím počítač vytáhnout ze zásuvky.

Poradíte kde hledat chybu, ev. co příště udělat jinak ? (asi nemusím dodávat, že už zase všechno jede bez problémů)
« Poslední změna: 24 Března 2011, 16:56:25 od Anna Taliánová »
MS-DOS -> Win95 -> Win98 -> WinNT -> Win2k -> WXP
Monkey -> SuSe -> Debian -> Ubuntu

Skeletonix

• Host
Totální zátuh, kde hledat chybu, co je špatně ?
« Odpověď #1 kdy: 05 Dubna 2007, 13:06:25 »
zkuste si projet PC memtestem ... když se spouští PC objeví se nápis [Grub ...], stiskněte a vyberte memtest.

Aigor

• Návštěvník
    • Aigor's net
« Odpověď #2 kdy: 05 Dubna 2007, 13:13:42 »
jo memtest sem samozrejme zkousel jeste pred instalaci, 24h a OK.
Jinak - jsou to novy znackovy HP sestavy, spis cekam problemy v nekompatibilite HW, viz to zahadny chovani zvukovky..

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 05 Dubna 2007, 13:40:27 »
Je v systému nějaký proprietární binární ovladač, případně jaký?
Promise her anything, but give her GNU.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 05 Dubna 2007, 14:30:41 »
2. uživatel evidentně není ve skupině "audio". Stačí přidat a znovu přihlásit a je to OK. Vše se doklikáte někde v nastavení.

Do konzole se dostanete CTRL+ALT+F1 až F12. Ale přepínání mezi nima je pouze ALT+F1 až F12, kde 1. uživatel např. v Gnome je na konsoli F7 a další uživatelé postupují dál na F8 až F12.

Jestli není PC úplně mrtvé, tak by měl stačit trojhmat CTRL+ALT+DEL nebo zmačknout (nedržet) napájecí čuflík. Pak by se mohl standartně vypnout. Podržení čuflíku po dobu asi 4 sekund vypne PC natvrdo.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Aigor

• Návštěvník
    • Aigor's net
« Odpověď #5 kdy: 05 Dubna 2007, 16:30:04 »
2 fred: ne, není

2 milhouse:
- group audio zkusím, díky
- přepínání mezi konzolemi znám (vzpomněl jsem si na svoje školní léta), ale to skutečně nefungovalo, vypínání jsem tak řešil protože mám PC z druhé strany prac. stolu a předpokládal jsem, že pokud nejde ani přepnout konzole a nereaguje NumLock (můj oblíbený test na widle), tak je kousnutej totálně.

Mohl bych něco najít v nějakém logu ? (v této oblasti se na Linuxu vůbec neorientuju), prostě mě vadí, když nevím čím to je -> jestli to udělá někdy zas :-/

Aigor

• Návštěvník
    • Aigor's net
« Odpověď #6 kdy: 05 Dubna 2007, 18:28:20 »
ehm, tak žádná skupina "audio" v systému není (ani nic co by ji připomínalo)..

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 05 Dubna 2007, 21:13:44 »
Co vrátí "cat /etc/group |grep audio"?

Aigor

• Návštěvník
    • Aigor's net
« Odpověď #8 kdy: 06 Dubna 2007, 08:02:47 »
tak se omlouvam, ve vypisu skupin audio skutecne je. Predtim jsem ji hledat pres "System - Sprava - Uzivatele a skupiny - Sprava skupin"
- proc nektere skupiny nezobrazuje ? :o

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 06 Dubna 2007, 09:16:32 »
To vážně nevím, ale mám podezření že to je "zjednodušení" uživatelského rozhraní. Přidávat a odebírat uživatele ze skupiny audio lze v "Users settings" pomocí "Properties > User Privileges > Use audio devices. Každopádně ale výtuh počítače nebude způsoben přítomností nebo nepřítomností uživatele ve skupině audio. Buď je něco s hardwarem nebo se jedná o nějaký děsivý bug v Ubuntu. Dá se ta nestabilita systému navodit znovu? Je něco podezřelého v logách (lozích, logech, nebo jak se to řekne, prostě logs)?

Aigor

• Návštěvník
    • Aigor's net
« Odpověď #10 kdy: 11 Dubna 2007, 10:23:42 »
Tak jsem zpět s pokračováním...

- audio "problém" se vyřešil přidáním uživatele do příšlušné skupiny (ovšem tohle podpokličkový chování mě silně připomíná widloidní praktiky a u linuxu mě to dost zaráží)

- zátuhy jsem zkoušel zopakovat a při dodržení podobného postupu není problém opakovaně systém zablokovat natolik, že nereaguje ani na soft-off. Naposledy zatuhl při odhlašování z GNome tak, že se vykreslila polovina plochy a konec. Opět stačilo několik přepnutí mezi 3 uživateli a bylo vymalováno. Grafika je integrovaná na intelu 945G, takže tam by IMHO žádnej problém s ovladači být neměl. Vyzkoušel jsem ještě jinou verzi Memtestu a paměť je taky OK.

Logy jsem nějaký našel, ale nevím přesně co a kde hledat. Pokud by někdo bych ochoten pomoci, můžu je někam zkusit vystavit...

Fred Rooks

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 11 Dubna 2007, 14:44:41 »
Neslibuju že s tím pomůžu zrovna já, ale někdo jiný třeba schopen bude. Logy by měly něco prozradit. Co se týče uživatelských skupin, tak se žádné podpokličkové jednání nekoná. Zda je uživatel ve skupině audio lze nastavit pomocí Users and Groups  > Properties > User Privileges > Use audio devices. Absenci skupiny audio v seznamu skupin v Groups settings je sice trošku zarážející, ale problém bych v tom neviděl.

Aigor

• Návštěvník
    • Aigor's net
« Odpověď #12 kdy: 13 Dubna 2007, 11:10:47 »
Tak díky za snahu, ale co sem koukal, všechny logy začínají dnešním datem a vypadá to, že na další hraní nebudu mít ani moc času.
PC sem přeformátoval (jde k uživateli) a dál si budu hrát jenom se serverem.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.