Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak nastavit qwerty na české klávesnici a přidat fonty  (Přečteno 16554 krát)

sup

• Návštěvník
jak nastavit qwerty na české klávesnici a přidat fonty
« kdy: 06 Listopadu 2005, 15:34:26 »
Ahoj, včera jsem si nainstaloval Ubuntu jako můj první linux a tak ještě docela tápu. Je nějaká možnost, jak si přizpůsobit klávesnici k obrazu svému? Czechia, která je zdá se jediná oficiální klávesnice pro češtinu je qwertz, což mi nevyhovuje a i některé jiné znaky jsou dost nešŤastné - například jsem nepřišle na to jak napsat zpětné lomítko, protože na notebooku nemám numpad.
Druhá věc jsou fonty, čeština se sice zobrazuje správně, ale jednak znaky s diakritikou vypadají například v opeře dost podivně (jsou tučné oproti normálním znakům), dají se nějak nainstalovat takové klasické windows(?) fonta jako třeba Times New Romadn, Arial ap.?
« Poslední změna: 23 Července 2010, 09:36:48 od Anna Taliánová »

MarkStone

• Aktivní člen
  • *
jak nastavit qwerty na české klávesnici&jak přidat fonty
« Odpověď #1 kdy: 06 Listopadu 2005, 16:18:53 »
Co se týká fontů z windousů, tak jsem to udělal následovně (nevím až jak moc je to korektní a čísté, ale mě to funguje ;) ).
V adresáři "/usr/share/fonts/truetype/" jsem si vytvořil adresář windows a do něj nakopíroval fonty z windouwsů které jsem chtěl používat v Ubuntu.
Vše mě šlape OK. Ale si to nebude právě nejlepší způsob jak správně instalovat fotny :( .
Pokud je nula dostatečně velká,
 může se stát malou jedničkou.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Ondřej Surý

• Host
« Odpověď #3 kdy: 07 Listopadu 2005, 12:11:22 »
Pokud máte v liště nastavení klávesnice, tak ve výběru klávesnic jde "Czechia" rozkliknout a objeví se vám tam varianta "qwerty".  A je tam i varinta s klávesou \|

O.

sup

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Listopadu 2005, 02:42:42 »
tak microsoftí fonty se z universe instalují takto:
apt-get install msttcorefonts
klávesnici jsem is taky změnil, jenom jsem zjistil že / se píše SHIFT+ú, já ho vždy psal pravý ALT+-, což mi přijde poněkud účelnější, no, ještě se v tom pohrabu
« Poslední změna: 23 Července 2010, 09:35:29 od Anna Taliánová »

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 15 Listopadu 2005, 09:50:58 »
Co se tyce fontu, ja osobne pouzivam balicek "ttf-dejavu", ktery ma kompletni diakritiku. Nevim jak u vas, ale u me fonty z "msttcorefonts" vypadaji divne pres antialiasing.

No a co se tyce nastaveni klavesnice ciste pres xorg.conf bez nastavovani pres gnome panel (u me funguje bez problemu):

QWERTZ+prepinani ALT-SHIFT+rozsviceni ScrollLocku pro cestinu:

Kód: [Vybrat]
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us,cz"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
EndSection
QWERTY+prepinani ALT-SHIFT+rozsviceni ScrollLocku pro cestinu:

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us,cz(qwerty)"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
EndSection
*pro zacatecniky: v terminalu zadejte
sudo gedit /etc/X11/xorg.confnajdete sekci prislusnou klavesnici, prepiste k obrazu svemu :) a ulozte.
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

sup

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Listopadu 2005, 20:27:11 »
diky za rady, ale az ted jsem si vlastne uvedomil, ze ani nahodou nepouzivam pc105,ale jakousi zahadnou klavesnici k notebooku. To byl ale snad nemel byt problem. Ceska klavesnice sice totiz funguje jak ma, ale varianty pres pravy alt(tedy puvodni anglicka klavesnice) jsou trochu podivne, vubec neodpovidaji - alespon znaky jako ,.-§ůú=´ (napravo od pismen)'tomu, co je namalovano na klavesnici jako anglicka varianta. Odpovidaji ale layoutu czechia.  Pocitam, ze neni zadny lehky zpusob jak tohle modifikovat (nebo existuji nejake pluginy? napoveda se o nich zminuje, ale neni mi jasne, kde je sehnat, a kdyz uz, tak jake)

sup

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 18 Listopadu 2005, 23:18:07 »
hm, tak uz jsem na to asi prisel, pri nalogovani se me gnome zeptalo, jestli chci pouzit klavesnici urcenou gnome nebo prostredim x, zvolil jsem prostredi x a uz mi klavesnice pise to, co ma
 muj /etc/X11/xorg.conf vypada takto:
Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        #Option         "XkbLayout"     "cz"
        Option          "XkbLayout"     "cz,us"
        Option "XkbVariant" "qwerty," # chceme-li qwerty
        Option "XkbOptions" "grp:switch,grp:shift_toggle"
        ##Option "XkbOptions" přepínání mezi cz,us pomocí L-shift + R-shift
jedině mě napadlo, jak se píše euro? ve windows funguje pravý alt+e, v linuxu nevím, sadu znaků nemám rád...

Vojtin

• Host
« Odpověď #8 kdy: 18 Listopadu 2005, 23:43:16 »
alt+e funguje €€€€€

Pavel Kosina

• Návštěvník
    • http://www.geon.wz.cz
« Odpověď #9 kdy: 28 Prosince 2005, 20:23:31 »
Jsem všechny adrsáře z /usr/share/fonts zrušil (kromě freefont a openoffice), protože tam nebyly český znaky (hlavně ř) a nainstaloval jsem to ttf-dejavu. msttcorefonts mi nejdou instalovat (nenalezeno), asi leží na jiném repository .... Kde, pls? Jak bych to mohl sám zjistit? Je tohleto repository?: http://packages.debian.org/unstable/x11/ (hledáno googlem msttcorefonts)

Pavel Kosina

• Návštěvník
    • http://www.geon.wz.cz
« Odpověď #10 kdy: 28 Prosince 2005, 20:40:59 »
hmm, tak to nebyl dobrý nápad (smazat téměř všechny adr. z /usr/share/fonts), ztratilo se mi krásné písmo v terminálu. Tak jsem tam nechal:

arphic  baekmuk  fonts.cache-1  freefont  kochi  openoffice  ttf-bitstream-vera  ttf-dejavu  ttf-telugu-fonts

a je to OK.

Blbý je, že pak třeba v AbiWord se zobrazují desítky fontů, které jsou k nepoužití ....

sup

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 29 Ledna 2006, 23:07:54 »
msstcorefonts by myslím měly být v normálních repozitářích.
moje zdroje jsou takto
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ breezy main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ breezy-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ breezy-updates main restricted universe multiverse
deb http://wine.sourceforge.net/apt binary/
a přes synaptic byhc mohl msstcorefonts odistalovat (A kdysi jsem ho tak i nainstaloval)

jinak jsem zjistil, jak přidat euro. v /etc/X11/xorg.conf  v sekci input devices je důležitý řádek
Option          "XkbLayout"     "cz,us"to znamená, že přes normální stisk klávesy a shift jsou přístupné znaky v souboru /etc/X11/xkb/symbols/cz a přes pravý alt (a popřípadě shift) jsou přístupny znaky v /etc/X11/xkb/symbols/us
takže jsem /etc/X11/xkb/symbols/us modifikoval v jednom řádku takto:
key {        [  EuroSign,    E               ]       };a € už jde napsat lehce. Podobným způsobem (více zde http://www.abclinuxu.cz/clanky/tipy/klavesnice-v-x) jde nastavit jakékoliv klávese až čtyři znaky - předpokládá to samozřejmě, že druhou klávesnici vůbec nepoužíváme, jako já, ale i to jde nepochybně nějak obejít (napadá mě používání tří klávesnic, dvou na psaní a třetí pro doplňkové znaky přes pravý alt, nebo to jde možná nějak specifikovat přímo v /etc/X11/xkb/symbols/, nevím)

FrantaB

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 18 Srpna 2006, 17:02:40 »
Jo. Nějaký ověřený zdroj fontu nemáte někdo? Ono třeba hodně pracuji s textem a to jak v editoru tak v grafice a je tam opravdu nechutná absenze fontů. Nemluvě o tom, že ty co tam jsou, tak mají absolutně zmrskané právě třeba "ř".
Ptám se o ověřených fontech a to záměrně abych nemusel nasazovat tuny fontů (pokud jich tolik je) a pak to zase mazat. Dík za případnou radu.
Notebook HP ProBook 4530s, OS LINUX Ubuntu/Mint, Core i5, RAM 6GB, ATI Radeon HD 6400M

krokyn

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 21 Srpna 2006, 13:38:08 »
Citace: Ondřej Surý
Pokud máte v liště nastavení klávesnice, tak ve výběru klávesnic jde "Czechia" rozkliknout a objeví se vám tam varianta "qwerty".  A je tam i varinta s klávesou \|

O.
přidal jsem na panel rozložení klávesnice, ale rozkliknout nejde
to qwertz je hrozný

přeinstalovávat fonty, který mi vyhovujou se mi zdá zbytečný, navíc jsem linuxovej lama,
ale nerad bych se k widlím vracel, chtěl bych mít alespoň na jednom kompu linux

nevim toho víc, ale zapátrám jinde

sup

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 28 Srpna 2006, 00:55:11 »
Citace: krokyn
Citace: Ondřej Surý

O.
přidal jsem na panel rozložení klávesnice, ale rozkliknout nejde
to qwertz je hrozný

přeinstalovávat fonty, který mi vyhovujou se mi zdá zbytečný, navíc jsem linuxovej lama,
ale nerad bych se k widlím vracel, chtěl bych mít alespoň na jednom kompu linux

nevim toho víc, ale zapátrám jinde
Nejsem si ted jist, jestli nejsem mimo mísu, ale potřebujete zmíněné rozložení přidat skrze vlastnosti klávesnice (pravý klik na měnič klávesnic, tam vybrat vlastnosti a potom v druhé kartě zleva. Omlouvám se, že necituji přesné názvy, ale používám Ubuntu v angličtině)

krokyn

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 29 Srpna 2006, 17:52:43 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.